Ne yaptığımızı izlemenin yeni bir yolu...

Kameralar izliyor; telefonlar dinleniyor... Ve nihayet bizi takip etmenin yeni bir yolu daha bulundu

İzlemenin yeni yolu!

Araştırmacılar Bluetooth teknolojisinden faydalanmanın farklı yollarını buldular. Avrupa'daki Rock festivallerine katılan binlerce kişinin hareketlerini takip ederek araştırma verisi elde etmeyi planlıyorlar.

Belçika'daki Ghent Üniversitesi'nden bir takım araştırmacı özel sektör ve güvenlik sektörü için önemli araştırma sonuçları elde edebileceğini düşünüyor. Özellikle uydu navigasyonu alanında önemli çalışmalar söz konusu...

Üniversite'den Nico Van de Weghe, Brüksel'in kuzeydoğusunda yapılacak Werchter Festivali için 36 adet Bluetooth tarayıcı yerleştirdiklerini söylüyor. Bu tarayıcılar festival alanına, çevre yollara ve otobüs duraklarına yerleştirilmiş. 30 Metre alan içerisinde Bluetooth'lu cep telefonlarını takip edecek olan tarayıcılar kalabalık kitlelerin hareketlerini kaydedecek.

Van Weghe "Bluetooth ile hareketleri takip etmek çok ilginç olabilir. Satıcılara farklı zaman dilimlerindeki müşteri sayısını öğrenme imkanı sunabilir" diyor. Bu tür bir araştırma canlı veri toplanmasını, kalabalık insan kitlelerinin örneğin bir tahliye anında nasıl davrandığını ölçme imkanı sunuyor. Afet önleme ve güvenlikte de önemli bir çalışma bu.

Araştırma takımı, insanların kişisel bilgilerinin toplanmayacağını, sadece cihazların MAC adresi ile takip yapılacağını da belirtmeyi ihmal etmiyor.

Okuyucu Yorumları