Ne yaptığınızın farkında mısınız?

Basit bir Photoshop hatası nedeniyle MS'e ırkçı damgası vuranlar: Ne yaptığınızın farkında mısınız?

Microsoft ve ırkçılık!

Her gün sizlerle çok sayıda haber paylaşıyor; teknoloji ve bilgisayar dünyasında yaşananları sizlere aktarmaya çalışıyoruz. Ama bunu yaparken ne neyse, nasılsa, olduğu gibi aktarmaya özen gösteriyoruz. Bazen hepimize tebessüm ettiren, yapılan küçük hatalardan bahseden haberlere de sayfalarımızda yer veriyoruz. Ama dün yaşanan bir olay; tebessüm edip geçilecek bir olayın nasıl tehlikeli boyutlara ulaşabileceğini gösterdi bize.

Kısaca bahsedeyim: Microsoft'un resmi Polonya sitesinde bir fotoğraf yayınlandı. Bu fotoğraf, ABD sitesinde yayınlanan bir fotoğrafla nerdeyse aynıydı; tek bir farkla... ABD sitesinde yayınlanan fotoğrafta masaya oturan siyahi bir Amerikalı var; Polonya sitesinde ise siyahi adamın yerinde beyaz bir adam oturuyor. Vücut aynı, eller kollar aynı, sadece kafa Photoshop'la değiştirilmeye çalışılmış. Çalışılmış diyorum; çünkü bunu yapan çok kötü bir iş çıkartmış. Bazen spor gazetelerinde görüp güleriz ya; bir futbolcunun kafası alınır, Türk takımlarından birinde oynayan başka bir futbolcunun resmine yapıştırılmaya çalışılır ama olmaz. İşte Microsoft da aynı hataya düşmüş ve ortaya felaket bir fotoğraf çıkmış.

Dediğim gibi; tebessüm edilecek bir hata var ortada. Ama işin korkunç kısmı bundan sonra başlıyor. Siyahi adamla beyaz adam yer değiştirmiş ya; bu olay Microsoft gibi bir dünya devine "ırkçı" damgasını vurmak için yeterli olmuş. İnternette gezinirken gözüme çarpan bir başlığı burada sizinle paylaşmak istiyorum: "Irkçı Microsoft!" Hem yerli hem de yabancı bazı siteler de buna benzer başlıklar atmış. Bu kadarına sadece pes denir...

İşin aslını anlamak bu kadar zor mu?

İşin aslını anlamak bu kadar zor mu?
İşte tartışmalara konu olan Photoshop faciası... Şimdi Microsoft ırkçı mı oldu yani?

İşin aslı apaçık ortada: Microsoft Polonya ofisi, yüzde 95'i beyaz olan Polonya'da böyle bir uygulamanın yapılmasını bir pazarlama stratejisi olarak görmüş ve kendi nüfus yapısına göre bir sayfa hazırlamak istemiş. Ama iş Photoshop'a gelince eline yüzüne bulaştırmış. Aynı fotoğraf Çin'de kullanılsa ve görünen 2 adam ve 1 kadının kafaları Çinli kafalarla değiştirilse yine ırkçılık mı olurdu bu? Ya da Polonyalılar kolaya kaçıp Photoshop'la uğraşmak yerine kendileri benzer bir fotoğraf çekseydi ve bu fotoğrafta 3 beyaz insan kullansaydı yine ırkçılık mı yapmış olacaklardı?

Bir kurumu ırkçı olarak suçlamak, hem de gülüp geçilecek bir Photoshop faciası nedeniyle suçlamak, asla ve asla kabul edilecek bir durum değildir. İnsanlığın baş belası olan ırkçılık bu kadar hafife alınacak bir konu da değildir; tarih boyunca bu konunun ne kadar ciddi olduğu defalarca görülmüştür. Microsoft'u seversiniz ya da sevmesiniz, ürünlerini kullanırsınız ya da kullanmazsınız, orasına hiç kimse karışamaz. Ama koca bir şirkete, hakaret etmekten daha kötüsünü yapıp ırkçı damgasını vurursanız, işte tam bu noktada tehlikeli sulara girmiş olursunuz. Üstelik yayıncılık ilkelerine de ters düşmüş olursunuz.

Microsoft, yine de yaşananlar nedeniyle bir özür metni yayınlayarak Photoshop faciası resmi orijinal resimle değiştirdi. Ve muhtemelen olan, gariban ve yeteneksiz Photoshop'çuya oldu. İşte bu, beğenin ya da beğenmeyin, Microsoft'un büyüklüğünü gösteriyor. Biz de hem Microsoft'a, hem de haberi ırkçılık konusuna girmeden, komik bir hata olarak veren tüm sitelere teşekkür ediyoruz. Irkçı damgasını vuran siteler ise, umarız oturup ne yaptıklarını bir kez daha düşünürler.

Küçük bir de not: Dikkat ettiyseniz CHIP Online Microsoft'un bu Photoshop faciasını dün haberlerine taşımadı. Aslında haber yazıldı, ama yayına girmeden önce yukarıda bahsettiğim gelişmelere tanık olduk. Biz de, konunun geldiği noktayı göz önünde bulundurarak, haberi yayınlamaktan vaz geçtik ve gelişmeleri takip ettik. Sonuçta da işte bu yazı çıktı ortaya. Hatamız olduysa affola...

Okuyucu Yorumları