Nesnelerin İnterneti kılavuzu!

Nesnelerin İnterneti nedir, neler yapabilir? Kendi cihazınızı yapmak neden hiç olmadığı kadar kolay?

Nesnelerin İnterneti kılavuzu

Kolunuzda gece boyunca ne kadar iyi uyuduğunuzu izleyen ve sonuçları Twitter'a yükleyen fitness izleyicinizle uyandınız. Uyandığınızı fark eden kahve makineniz, Twitter hesabınızdaki paylaşımları size okumaya ve ilk kahvenizi pişirmeye başladı.

Yatak odanızın ışıkları yandı ve banyonuz, havlunuzu ısıtmaya başladı. Mutfağa doğru adımınızı atarken ışıklar otomatik olarak yandı - kahveniz hazır. İşe gitmek için hazırsınız ve çıktığınız gibi elektrikli süpürgeniz, evi temizlemeye başladı ve üstelik temizlik durumunu telefonunuzdaki haritada size sundu.

Nesnelerin İnterneti'nin (IoT - Internet of Things) değiştirdiği yeni hayatınıza hoş geldiniz!

Makalemizin devamı, sonraki sayfamızda.

IoT nedir?

IoT nedir?

Peki, "Nesnelerin İnterneti" gerçekten ne anlama geliyor? Bu tanımın temel olarak düşük maliyetli, düşük güç tüketimli işlemcilere sahip elektronik sensör ve kablosuz ağ bağlantısına sahip elektrikli cihazları kapsadığını söyleyebiliriz.

Bu sensörler, sıcaklıktan neme, basınçtan sese, yer çekiminden harekete her şeyi algılayabilir ve cihaz üzerindeki yazılım yoluyla ölçümleri internet üzerinden aktarabilir.

Bu seneki Tüketici Elektronikleri Fuarı'nda IoT, önemli bir yere sahipti. Böylece küçük ve büyük firmaların internete bağlanan cihazlarını duyurdukları bir sene başlamış oldu. Örneğin elektrikli süpürge devi Dyson, bu sene 360 Eye adını verdiği robot süpürgesini tanıtmayı planlıyor. Bu elektrikli süpürge, dahili Wi-Fi ve Dyson'ın patentli Cyclone temizlik teknolojisiyle geliyor, telefonunuz üzerinden temizlik haritasını ve ilerleme durumunu gösterebiliyor.

Gerçeğe dönüştürün

Gerçeğe dönüştürün

IoT'nin yaygınlaşmasında teknolojiyle ilgili maliyetlerin düşmesi büyük önem taşıyor. Bu gelişmeyi son yıllarda 3D yazıcılardan akıllı saatlere her yerde gördük. Cihazlara Bluetooth bağlantısı eklemenin maliyeti de artık çok düşük. eBay'de 0,7 dolara satılan Bluetooth dongle'larına rastlamanız mümkün.

Fitness izleyicilerindeki yeni kalp ritmi sensörlerinin fiyatı, ticari miktarlar sözkonusu olduğunda birim başına 50 sente kadar düşüyor. Elbette en önemlisi, neredeyse her cihazda bulunan, işlem gücünü sağlayan yongaların fiyatının gerilemesi.

Kendi IoT cihazınızı yapma

Bileşenlerin fiyatlarının çok düşük olması, geleneksel "giriş engelini" bu kez ortadan kaldırıyor. Bugün kendi IoT cihazınızı yapmak için tüm ihtiyacınız olan, IoT teknolojisinin nasıl çalıştığını, yani sensörleri, kablosuz ağ teknolojisini, işlemcileri, bulut teknolojisini anlamak ve iyi bir fikre sahip olmak.

Sadece fikirle bir anda köşeyi dönmeniz zor, ancak Kickstarter ve Indiegogo gibi siteler, teknoloji topluluğundan fon sağlamanızı mümkün kılabilir.

Intel, 2013'te "DIY üreticisi" pazarına Galileo adındaki küçük bilgisayarıyla katıldı. Bu geliştirme kartı, IoT projeleri için özel geliştirilmiş Quark X1000 adında 32-bit 400MHz tek çekirdekli Pentium sınıfı işlemciye sahip. Kartı yaymak isteyen Intel, ondan 50.000 tanesini dünya çapında seçtiği 1.000 üniversiteye dağıttı. Şu an piyasada yeni Galileo 2 ve çok küçük Edison kartlarını bulmak da mümkün.

2 dolarlık Wi-Fi çözümü

2 dolarlık Wi-Fi çözümü

Wi-Fi teknolojisinde geçen seneki en önemli gelişmelerden bir tanesi, Çinli firma Espressif Systems'ın geliştirdiği ESP8266 yongası oldu. Bu yonganın en önemli özelliği, tam bir Wi-Fi ağ bileşeni setini tek yongada, 2 dolara sunmasıydı. Bu küçük yonganın yapabildikleri, örneğin AES güvenlik desteği, Wi-Fi'ın kullanıldığı alanlarda önemli yenilikler sağlayabilir.

Yakın zamanda FCC sertifikalandırmasını geçen yongaya sahip ESP8266 Wi-Fi modülleri, eBay'de 3 dolara satılmaktalar.

HC-06 Bluetooth modülü

Bluetooth, giyilebilir teknolojilerde en yaygın olarak kullanılan kablosuz teknoloji olmayı sürdürüyor. HC-06 gibi modülleri eBay'de 4 dolara bulmanız mümkün.

4 dolara 32-bit işlemci

4 dolara 32-bit işlemci

Yeni gelen ürünler arasında Intel'le rekabet eden, 72MHz düşük güç tüketimli 32-bit STM32F103 ARM Cortex M3 mikrodenetim yongası var. Cortex M3 akıllı telefonlarda telefon çağrılarını bağlamak gibi ikincil roller için kullanılsa da, birçok amaçla kullanılabilir. Intel Galileo için yaklaşık 74 dolar ödemede bulunmanız gerekirken bu küçük STM32F103 kartları için yalnızca 4 doları gözden çıkarmanız yeterli.

IoT ekonomisi

IoT, cihazların birbirine bağlanması için bir standart belirleme sorununu çözdüğünde Gartner'a göre bu sene 4,9 milyar bağlı cihazla etrafımızı saracak. 2020'de bu sayının 25 milyar olacağı tahmin ediliyor. Bu tarihte IoT pazarı, 263 milyar dolara ulaşmış olacak.

Gizliliğe elveda mı?

IoT teknolojisinin düşük maliyetli doğası, etrafımızda bizi izleyen drone'larla dolu bir gelecek anlamına gelebilir. IoT yoluyla toplanan verilerin kişisel profilimizi çıkartmayı çok kolay hale getireceği kesin. Dahası uzmanlar, bağlı cihazların özel hayatımızın derinlerine girebileceğini söylüyor. Bu yüzden IoT firmalarının gizlilik konusuna dikkatle yaklaşmaları gerekiyor. Bunun yanında ülke yönetimlerinin duruşu da tüketici gizliliği ve güvenliği konusunda önemli rol oynayacak.

Veri analizi

IoT sayesinde bir veri seli yaşanacağı açık. Bu, veri uzmanlarına olan ihtiyacın artacağı anlamına geliyor. Bu yüzden dünya çapındaki üniversiteler, veri analiz konusuna eğilmeye başlamış durumdalar.

Okuyucu Yorumları