Netbooklar için 4 harika işletim sistemi!

Windows gibi komplike işletim sistemlerinden çok farklı, taşıması kolay, basit 4 alternatif...

4 harika işletim sistemi!

Bir netbook'un kıymetini, işiniz için her yere dizüstü bilgisayar taşımak zorunda kaldığınızda anlıyorsunuz.

Bütün gün çantanızda sizinle birlikte gezecek bir bilgisayar, hafifliği oranında kıymete biniyor. Ama şöyle de bir sorun var, ucuza alınan, zayıf donanım özellikli netbooklar, daha güçlü dizüstü ve masaüstü bilgisayara alışkın kullanıcıları bekletip can sıkabiliyorlar.

Bu durumda Windows ya da Ubuntu masaüstü sürümleri yerine, Linux tabanlı, hafif, hızlı ve ücretsiz üstelik netbook için optimize edilmiş işletim sistemlerine gözler çevriliyor.

Sırt çantanızı hafiflettikten sonra, şimdi sıra netbook'unuzun yükünü hafifletmekte! İşte bu işte başarılı 4 işletim sistemi...

Ubuntu Netbook Edition

Ubuntu Netbook Edition
Arayüzleri de şık, sisteme yükleri de az

Netbook işletim sistemleri kısıtlı sistem kaynaklarına göre tasarlanmalarının yanında, DVD yazma uygulaması gibi gereksiz programları içermezler.

Ubuntu Netbook Edition ya da daha önceki adıyla Ubuntu Netbook Remix 2008'den bu yana var. Piyasada standart olarak Ubuntu işletim sistemiyle satılan netbooklar da bulunuyor.

Gnome tabanlı bu işletim sisteminde Firefox, OpenOffice.org, F-Spot gibi açık kaynak kodlu uygulamalar hazır geliyor. Ancak esas avantaj, kullanıcı arayüzünün netbook'un ekran boyutu göz önüne alınarak tasarlanmış olması.

Bağlantı: Ubuntu Netbook Edition

Jolicloud

Jolicloud
Arayüzleri de şık, sisteme yükleri de az

Jolicloud oldukça popüler bir netbook işletim sistemi. Ubuntu üzerine kurulu olan Jolicloud, ekran alanını daha verimli kullanmak üzere tasarlanmıştır.

Kendi uygulama yöneticisi ile uygulama kurmak ve kaldırmak çok kolay. İnternet üzerinden kullanılan uygulamalar için kısayollar, Chrome'dan esinlenmiş birleşik bir arama satırı var.

Bu işletim sistemini kurmaya karar vermeden önce Windows XP ve Windows 7 üzerinden denemek için aşağıdaki adresten indirebilirsiniz.

Bağlantı: Jolicloud Windows

Kurmaya karar verirseniz direkt kurulum ISO'sunu kurabilirsiniz.
Bağlantı: Jolicloud ISO

Crunchbang/Cruncheee

Crunchbang/Cruncheee
Arayüzleri de şık, sisteme yükleri de az

Crunchbang/Cruncheee olmak üzere iki farklı sürümü olan bu netbook işletim sistemi de Ubuntu üzerine kurulu.

"Hız, stil ve esaslılık" üzerine yoğunlaştığını aktaran bu işletim sistemi hafif Openbox pencere yöneticisini kullanıyor. Çok hızlı çalışıyor ve iyi bir alternatif.

Asus EEE PC sevenler Crunchbang'in EEE kullanıcıları için özel bir sürümü olan Crunchee'yi yaptılar. Ancak bu sürüm yaklaşık 1 yıldır güncellenmedi.

Bağlantı: Crunchbang
Bağlantı: Cruncheee

EasyPeasy

EasyPeasy
Arayüzleri de şık, sisteme yükleri de az

EasyPeasy netbook işletim sistemi özellikle zayıf netbooklar için tasarlanmış ve webde sörf yapmaya odaklanmış bir işletim sistemi.

Sadece açık kaynak uygulamalara değil, kullanıcıların alışık olduğu masaüstü ve web uygularına da erişim sağlamayı hedefliyor.

Kurulduğu andan itibaren ihtiyaç duyulabilecek ses ve video codecleri hazır olan bu işletim sistemiyle anında video izleyebilir ya da farklı formatlarda müzik dinleyebilirsiniz.

Skype ve Picasa gibi uygulamalar da varsayılan olarak kurulu geliyor ve adından da anlaşılacağı üzere kurulumu ve kullanımı çok basit.

Bağlantı: EasyPeasy

Okuyucu Yorumları