NFC teknolojisi hakkında bilmeniz gerekenler!

Son dönemde cep telefonlarıyla çok sık anılan NFC teknolojisi nedir, nasıl çalışır, ne işe yarar?

'Yakın Alan İletişimi' anlamına gelen NFC önümüzdeki senelerde teknoloji dünyasında önemli trendlerden biri olmaya aday. Teknoloji, büyük finansal kuruluşlar tarafından test edilmeye başlandı, NFC çipli telefonlar Avrupa ve Amerika'ya dağıtılıyor.

NFC'nin ödemeler dışında konum bazlı hizmetlerden bilet ve toplu taşımaya birçok endüstriye ulaşma potansiyeli mevcut. NFC, satın aldığımız bir ürün için ödeme yapmamızı sağlayabilir, kapıları açabilir, kişisel kimlik kartımız yerine geçebilir veya taşımada sanal bilet görevini görebilir. Anahtarlara, cüzdanlara, cebinizde ağırlık yapan her şeye güle güle demeye hazırlanın.

Tabi ki, teknolojinin günlük kullanıma geçmeden önce altyapının sağlamlaşması ve güvenlik sorunlarının giderilmesi gibi üzerinde çalışılması gereken bazı noktalar var. Makalemizde NFC hakkında bilmeniz gereken konuları ve NFC'nin hayatınızı nasıl kolaylaştıracağını açığa kavuşturacağız.

NFC (Near Field Communication) nedir?

NFC bağlantısı, Bluetooth'a göre çok daha çabuk kurulur

NFC nedir?

NFC, 'öncü' ve 'hedef' cihazlar arasında elektromanyetik radyo alanlarının etkileşime geçerek bir takım veriler aktarmasıdır. Örneğin anahtar kartınız ve otel odanızın kapısı gibi. Kısa menzilli olması bakımından Bluetooth'a benzer ve RFID standartlarının bir alt kümesi sayılmaktadır. Ancak NFC'nin kendine has eşsiz karakteristikleri, onun gerçek hayattaki kullanımını belirlemektedir.

Bluetooth'un 10 metre hedefi yerine NFC, 4-10 cm gibi çok daha kısa mesafelerde veri aktarımı yapabilmektedir. Bu kısıtlamanın nedeni, istenmeyen karışmaların veya dinlemelerin engellenmesidir.

NFC'nin kısa mesafeli olması takip edilme riskini azaltsa da tek başına güvenli olmayı garantilemez. Uygulamaların SSL gibi daha yüksek seviyeli şifreleme protokolleri kullanması gereklidir.

NFC, bağlantıyı Bluetooth 3.0'a göre daha çabuk kurmaktadır. İki NFC cihazı arasındaki bağlantı saniyenin onda birinden daha kısa bir zamanda gerçekleşir.

NFC, evrensel olarak kullanıma açık ve lisannsız radyo frekansı 13.56 MHz'de çalışmaktadır ve en fazla 424Kb/sn. hızına ulaşabilir. Bluetooth ise 2.4GHz frekansında 2.1Mb/sn. hızına ulaşabilmektedir.

NFC nasıl çalışıyor?

NFC cihazlarından sadece bir tanesinin güce ihtiyacı bulunuyor

NFC nasıl çalışıyor?

NFC'nin elektromanyetik dalgalar ile nasıl çalıştığına dair teknik detaylara burada girmeyeceğiz. NFC cihazlarından sadece bir tanesi güce ihtiyaç duymaktadır. Bu sayede etiketler, kartlar gibi pilsiz nesneler de NFC'den faydalanabilir.

Basit bir örnek vermek gerekirse, NFC'li akıllı cebinizi etiketli bir sinema posterine yaklaştırıp gerekli tüm bilgiyi saniyeler içinde alabilirsiniz. Bu durumda telefonunuz öncü ve etiketli poster pasif hedef olmaktadır.

Bu teknolojinin bir bölümü bugünkü QR kodlarıyla da elde edilebiliyor. Bu nedenle NFC, yepyeni bir şey olmaktan ziyade, rahatlığımızı artıracak bir teknoloji.

NFC'den nerelerde faydalanacağız?

Mobil ödeme dışında birçok alanda ondan faydalanacağız.

NFC'den nerelerde faydalanacağız?

NFC'nin kredi kartlarının ve diğer hantal ödeme yöntemlerinin yerine geçecek olması kulağa oldukça hoş geliyor. Peki NFC başka hangi alanlarda kullanılacak?

Toplu taşıma: Nüfus yoğunluğu yüksek şehirlerde toplu taşıma araçlarında telefonunuzla ödeme yapabileceksiniz.

Biletler: Sinema biletleri, canlı gösteriler, konferanslar, spor etkinlikleri, uçak biletleri vs...

Anahtarlar: Anahtarlarınızdan kurtularak cebinizdeki ağırlıktan kurtulabilirsiniz. NFC'li bir telefonla, telefonunuzu apartman veya ofis odanızın kapısına yaklaştırarak kilidi açabilecek, arabanızın motorunu çalıştırabilecek ve anahtara ihtiyacı olan her şeye bir cihazla erişebileceksiniz.

Karşılaştırmalı alışveriş: İster bir kıyafet olsun isterse bir elektronik eşya, sadece bir yakınlaştırmayla telefonunuzla ürün yorumlarına ve diğer mağazalardaki fiyatlarına ulaşabileceksiniz. Bu, barkodla şu an yapabildiklerimize benziyor, ancak çok daha hızlı.

'Check-in'ler ve yer yorumları:
Google, NFC'li Places etiketlerini Portland'da bazı restoranlara ve iş yerlerine sunmaya başladı. Bu sayede NFC'li telefonunuzla yerleri puanlandırıp görüşleri okuyabilecek, yemek hizmetinin iyi olup olmadığı hakkında bilgi edinebileceksiniz.

Peki NFC yaygınlaşmayı başaracak mı?

2014'de her 5 telefondan birinin NFC çipi taşıyacağı tahmin ediliyor

Peki NFC yaygınlaşmayı başaracak mı?

NFC'li temassız mobil ödeme sistemleri ABD'de yıllardır mevcut ancak sadece son bir kaç aydır teknolojinin yaygınlaşmasına dair bazı işaretler var.

Sorunlardan biri tüketici davranışları, ancak birçok durumda bunun üstesinden gelmek kolay görünüyor. Mobil ödemelerde güvenlik endişeleri nedeniyle bazı itirazlar olabilir ve gerekli güvenliği sunmak ödeme işleyicilerine bağlı bulunuyor. Dünyada şu an birkaç istisna dışında çoğu sistem hala deneme aşamasında. MasterCard'ın PayPass sistemine baktığımızda sistemin ne aşamaya geldiğini görebiliyoruz: Mobil ödemelerde güvenliği sağlamak üzere şifreleme teknolojileri ve PIN kodları kullanılıyor.

Daha büyük bir sorun ise birçok telefonda NFC'nin bulunmaması ve NFC'nin satıcılarda henüz yaygın olarak mevcut olmaması. Bu yavaş yavaş değişiyor ancak değişikliğin birkaç gün içinde olmayacağı açık.

Büyük ve küçük oyuncular mobil ödemeler yoluyla para kazanmayı amaçlıyor ve NFC'yi müşterileriyle ilişkilerini geliştirmede önemli bir nokta olarak görüyorlar. Dolayısıyla NFC'nin önümüzdeki birkaç sene içinde yerleşme ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyoruz.

NFC veya NFC benzeri sistemlerin Japonya gibi bazı Asya ülkelerinde geniş bir biçimde kullanıldığını söyleyelim. Japonya'da 100 milyondan fazla kişi bu özelliğe sahip ancak yaklaşık yüzde 10'luk bir bölümü teknolojiden faydalanıyor. Amerika, Avrupa ve bazı ülkelerde ise teknoloji test aşamasında.

2014'de her beş telefondan birinin NFC'ye sahip olacağı tahmin ediliyor. Yani anahtarlarımızı, cüzdanımızı ve kartlarımızı çöpe atıp hepsini tek bir cihazdan kullanabilmek için biraz daha bekleyeceğiz. Ve bu noktaya eğer gelirsek, akıllı telefonların bu işlem için ideal cihaz olup olmadığını göreceğiz.

Sonraki Haber

Forum