Nokia 5800 vs LG Arena, iPhone, Samsung S8300

Türkiye'nin en kapsamlı karşılaştırması: Nokia 5800, LG Arena, iPhone ve Samsung S8300 kapışıyor...

Büyük kapışma

Yılın başından beri Nokia'nın dokunmatik ekranlı modeli 5800 XpressMusic top model listelerinin zirvesinde yer alıyor. Biz de şampiyonun karşısına aynı klasmanda yer alan 3 top modeli çıkarıyoruz. Şampiyonumuza meydan okuyan modeller: Apple iPhone 3G 16GB, LG KM900 Arena ve Samsung S8300 Ultra Touch.

Öyle görünüyor ki Nokia 5800 XpressMusic hala rakipsiz gibi... Cep telefonu değerlendirme listelerinde hala en tepedeki yerini koruyan aygıt, kullanıcılar arasında da oldukça popüler. Peki, Fin yapımı bu cep telefonu farklı disiplinlerde güçlü rakiplerine karşı ne durumda?

Meydan okuyanlar
Nokia 5800 XpressMusic'in karşısına dört model çıkartıyoruz: Apple iPhone 3G 16GB, LG KM900 Arena ve Samsung S8300 Ultra Touch. Rakipler oldukça popüler olan modellerden seçildi; hepsinin dokunmatik ekranı bulunuyor ve zengin donanım özelliklerine sahipler.

Karşılaştırma
Toplamda 9 farklı kategoride (örnek olarak: mültimedya fonksiyonları, günlük kullanım ya da Fiyat-Performans karşılaştırmasında) Nokia kendini ispatlamalı. Sadece genel bir değerlendirme yapılmayıp faklı disiplinlere özel karşılaştırma yapıldığı için modeller farklı disiplinlerde üstünlük sağlayabilir.

Değerlendirme şu şekilde yapıldı: Her disiplinde ayrı olmak kaydıyla, adaylar sıralamalarına göre puan alıyorlar. Puanlama şu şekilde olacak: Birinci 4 puan, ikinci 3 puan, üçüncü 2 puan ve dördüncü 1 puan. Eğer iki aday aynı sırada yer alırsa, aynı puanı alırlar. Örnek olarak: Eğer iki aday birlikte birinci sırayı almış ise, her ikisi de dörder puan alır. Sonunda bütün puanlar toplanacak ve kazanan açıklanacak. Hazırsanız başlayalım...

Disiplin 1: İlk izlenim

Disiplin 1: İlk izlenim
Nokia 5800 XpressMusic: Geniş paket içeriğine sahip.

Paketi boşalt, içeriği incele ve test et. Yeni bir cep telefonu alan herkes gibi bizde paketini açıp, ne var ne yok diye, şöyle bir göz gezdirdik. Bu disiplinde puanlama şu 3 kıstasa göre yapıldı: Paket içeriği, tasarım ve işçilik kalitesi.

Nokia 5800 XpressMusic
5800'ün paket içeriği konusunda Nokia oldukça cömert davranmış: Paket içeriğinde; pil, yazılım CD'si, şarj cihazı ve kulaklık gibi; standart aksesuarların yanında değiştirilebilir yedek kapak dokunmatik ekranın kontrolü için kalem bulunuyor. Ayrıca bir TV kablosu ve sert plastikten bir kılıf, paket içeriğine dâhil edilmiş. Bolca müzik dinleyebilmek için 8GB'lık microSD hafıza kartı da unutulmamış. Bu özelliklere karşı Nokia 5800, tasarım ve işçilik kalitesinde o kadar başarılı değil. Aygıtın kalınlığına baktığınızda, sürgülü bir tuş takımına sahip olduğu için bu kadar kalın olmalı diye düşünüyorsunuz; ama 5800 böyle bir tuş takımına sahip değil. Genel olarak 5800'ün oldukça kaba durduğunu; ayrıca, her elinize aldığınızda arka kapağın ve yan çerçevenin sesler çıkarttığını söyleyelim. Nokia 5800 tamamen plastik kasasıyla pek de iyi bir izlenim bırakmıyor.

Nokia 5800 XpressMusic: Geniş paket içeriğine sahip.Apple iPhone 3G 16GB
Apple; iPhone 3G 16GB modelinin paketine: şarj cihazı, kullanma kılavuzu, kulaklık, USB bağlantı kablosu dışında bir de temizleme bezi dâhil etmiş. iPhone belirgin bir şekilde tozu kendine çekiyor, onun için mümkün mertebe bezini yanından ayırmamak lazım. Selefinde bulunan pratik masaüstü istasyonu ise bu modelde paket içeriğine dâhil edilmemiş. Buna karşılık tasarım konusunda iPhone, her ne kadar plastik arka yüzeyi çizilmeye elverişli olsa da, oldukça iyi bir izlenim bırakıyor. Selefinde böyle bir problemin olmadığını da söyleyelim; yine de bu ikinci versiyonun genel işçilik kalitesi beğenimizi kazandı.

Nokia 5800 XpressMusic: Geniş paket içeriğine sahip.LG KM900 Arena
Pakete dâhil edilen kulaklık dışında KM900'ün bahse değer başka bir aksesuarı gözümüze çarpmadı. Sahip olduğu yüksek kapasiteli dâhili hafızadan dolayı, microSD hafıza kartı pakete dâhil edilmemiş. Yine de, genel olarak, aksesuar konusunda beğenimizi kazandı. LG, bu modelde malzeme seçimine önem vermiş ve kasasının neredeyse tamamını işlenmiş alüminyum malzemeden imal ederek modele değer katmış. İşçilik kalitesinin de oldukça başarılı olduğunu söyleyelim. Arka kapağın biraz zor açılması pek de bir eksiklik sayılmaz.

Nokia 5800 XpressMusic: Geniş paket içeriğine sahip.Samsung S8300 Ultra Touch
Özel bir içeriği Samsung 8300'ün paket içeriğinde de bulamıyorsunuz. Standart donanımlar dışında bir de 1 GB'lık bir microSD kartı pakete dâhil edilmiş. LG KM900 Arena'da olduğu gibi Samsung da bu modelinde Alüminyum bir kasa kullanmayı uygun görmüş. Bu ilk bakışta iyi bir izlenim edinmenizi sağlıyor. Sürgülü tuş takımına sahip olan bu model değerli olduğunu size hemen hissettiriyor. İşçilik kalitesi, genel olarak, olağanüstü. Samsung ,aygıta pili oldukça iyi bir şekilde entegre etmiş; arka kapak kolaylıkla (çok kolay olmamakla beraber) açılmakta. Bunlardan dolayı, tasarım ve işçilik kalitesi disiplinlerinde S8300 Ultra Touch yüksek bir puan almayı hak ediyor.

Sonuç
Düellomuzun ilk ayağında üstünlüğü Samsung'un S8300 Ultra Touch modeli elde ediyor. Bunda özellikle yüksek işçilik kalitesi ve başarılı tasarımı etkili oldu. 2. Sırada ise Arena, 3. Sırada ise iPhone kendine yer buldu. Düşük işçilik kalitesi, kaba ve plastik dış tasarımından dolayı 5800 kendini son sırada buldu. Sahip olduğu sıra dışı paket içeriği de, bu durumda 5800'ü kurtaramıyor.

'İlk İzlenim' Kategorisinde Puan Dağılımı

'İlk İzlenim' Kategorisinde Puan Dağılımı
Model Puan
Nokia 5800 XpressMusic: 1
Apple iPhone 3G 16GB: 2
LG KM 900 Arena: 3
Samsung S8300 Ultra Touch: 4

Disiplin 2: Ergonomi

Disiplin 2: Ergonomi
Nokia 5800 ve Samsung S8300: Kaba tasarım ve zarf tasarım.

Sadece tasarım ve işçilik kalitesi değil, başka harici faktörlerin de etkisini de değerlendireceğiz bu karşılaştırmamızda. Ergonomi disiplininde: büyüklük, ağırlık ve ekranı değerlendireceğiz. Bu arada, bu disiplinde 5800'ün rakiplerinin hedefi, onu pil testinde alt etmek olmalı.

Nokia 5800 XpressMusic

111x52x16 mm ölçülerine sahip 5800. Yükseklik ve genişliğin oldukça normal olduğunu; ama 16 milimetrelik kalınlığın, tuş takımına sahip olmayan 'saf kan' dokunmatik ekranlı bir cep telefonu için oldukça fazla olduğunu söylemeliyiz. 114 gramlık toplam ağırlığa sahip. Bbunun dışında 70x39 milimetre ölçüleri olan ve 640x360 piksel çözünürlüğü destekleyen ekranı oldukça başarılı. 5800 şarj tutma süresi konusunda ise çok başarılı; tam tamına 4 saat 22 dakika konuştuktan sonra telefonun şarjı tükendi.

Apple iPhone 3G 16GB
Sahip olduğu 137 gramlık ağırlığı ile 5800'den oldukça ağır olan iPhone'nun, aynı zamanda boyutları da oldukça gösterişli: 115x62 milimetre. Sadece 12 milimetrelik kalınlığa sahip olması telefonun olduğundan daha kompakt bir izlenim bırakmasına neden oluyor; yine de sahip olduğu genişlik yüzünden telefon her zaman ele iyi oturmuyor ve genellikle iki el ile kullanım gerektiriyor. Buna karşın iPhone'nun 75x50 milimetre boyutunda (cep telefonları için) dev bir ekranı bulunuyor; yine de bu ölçülerdeki bir ekranın daha yüksek çözünürlüklere çıkmasını beklerdik. Minimum 4 saate yakın konuşma süresi sunması da iPhone'a puan kazandırıyor.

Nokia 5800 ve Samsung S8300: Kaba tasarım ve zarf tasarım.LG KM900 Arena
Boyutlar (160x55x12 mm) ve ağırlık (109 gr) konusunda LG Arena'yı diğer 3 rakibinden hiçbiri geçemiyor. Bizi özellikle, metal bir kasaya sahip olmasına rağmen, bu kadar düşük bir ağırlığa sahip olması etkiledi; Arena'yı ilk defa eline alanlar mutlaka şaşıracaklardır. Ekranın 64x39 milimetrelik boyutları her ne kadar safkan bir dokunmatik ekran için küçük olsa da, desteklediği 480x800 piksel çözünürlük ile durumu kurtarıyor. Pil süresi konusunda ise oldukça başarısız olduğunu söylemeliyiz: 2,5 saatlik bir görüşme süresinden sonra telefonun pili iflas bayrağını çekiyor.

Samsung S8300 Ultra Touch
Şarj dayanma süresinde konusunda S8300 de pek başarılı değil. Pil ancak 3 saat 15 dakikalık bir görüşmeye dayanabildi; her ne kadar Arena'dan daha iyi olsa da diğer rakiplerinin gerisinde kalıyor. Buna karşın boyutları oldukça başarılı: 110x52x14 Milimetre boyutlarına sahip S8300. Sahip olduğu 14 Milimetrelik kalınlığı takdiri gerçekten hak ediyor. Bunun nedeni karşılaştırmamızda tuş takımına sahip tek model olduğu halde kalınlığının diğer modellere yakın olması. 123 gramlık ağırlığı fena sayılmaz, yine de Nokia 5800 ve LG Arena daha hafifler. Ekran ise modern AMOLED teknolojisine dayanıyor; bu sayede renkler parlak bir şekilde ekrana yansıyor. Ekranın daha büyük olmasını beklerdik (61x37), tabii ki desteklediği çözünürlüğün de (400x240). Bu noktalarda S8300 çok puan kaybediyor.

Sonuç
Boyut ve ağırlık konusundaki başarısı ile, her ne kadar pil dayanma süresinde sınıfta kalsa da, bu disiplinin galibi LG Arena oluyor. Kompakt olmayan boyutları ve ağırlığından dolayı iPhone 3. Sırada yerini alıyor. Samsung S8300 ise sahip olduğu küçük ekranı ve yetersiz pilden dolayı son sırayı alıyor ve tek puanla yetinmek zorunda kalıyor.

'Ergonomi' Kategorisinde Puan Dağılımı
Model Puan
Nokia 5800 XpressMusic 3
Apple iPhone 3G 16GB 2
LG KM 900 Arena 4
Samsung S8300 Ultra Touch 1
Genel Puan Dağılımı
Model Puan
Nokia 5800 XpressMusic 4
Apple iPhone 3G 16GB 4
LG KM 900 Arena 7
Samsung S8300 Ultra Touch 5

Disiplin 3: Menü kullanımı

Disiplin 3: Menü kullanımı
Nokia 5800: Bazen dokunmatik ekran geç tepki verebiliyor.

Nokia 5800 XpressMusic gibi diğer rakipleri de dokunmatik ekran üzerinden yönetilebiliyor. Sadece Samsung S8300 ayrıca bir tuş takımına sahip. Aygıtların pratikte menü kullanımı konusunda ne kadar başarılı olduklarını yazımızda okuyacaksınız.

Nokia 5800 XpressMusic
Nokia'nın dokunmatik ekranının her zaman çok da düzgün tepki verdiğini söyleyemeyiz. Özellikle uzun listeler arasında 'scroll' fonksiyonunu kullanmak oldukça fazla sabır gerektiriyor; zaten yandaki 'scroll' barını kullanmadan pek bir şey yapamıyorsunuz. Yine de son firmware güncellemesi ile bir takım düzeltmeler yapıldı. Sanal tuş takımını düzgün bir şekilde kullanmak oldukça zor, hatalı tıklamalar ile karşılaşmaya her zaman hazır olun.

Apple iPhone 3G 16GB
Apple'ın dokunmatik ekranlı cep telefonu ne de olsa referans modeli olarak algılamak lazım. Diğer telefonlarından hiçbiri bu disiplinde iPhone'un sahip olduğu kaliteye yaklaşamıyor. 'Scroll' fonksiyonu olsun, uygulamaların çalıştırılması olsun ve metin girmede olsun; bileğinin hakkıyla puanları topluyor. Özellikle Multitouch fonksiyonunu belirtmek lazım; bu teknoloji ile zum fonksiyonunu, resimlerde ve tarayıcıda kullanabiliyorsunuz. Bu işlevin iPhone'da, hiçbir rakibinde olmadığı kadar, kusursuz işlediğini ifade edelim. Sanal klavyenin de oldukça başarılı olduğunu ama gerçek bir klavyenin yerini tutamadığını söyleyelim.

Nokia 5800: Bazen dokunmatik ekran geç tepki verebiliyor.LG KM900 Arena
iPhone'nun dokunmatik ekranının kalitesine, LG'nin Arena modeli de yaklaşamıyor. Yine de foto galeri menüsünde basit bir Multitouch fonksiyonu bulunuyor, bu şekilde iki parmak ile zum fonksiyonunu kullanabiliyorsunuz. Dokunmatik ekranın girilen komutlara tepkisi iyi, ama Nokia 5800'de olduğu gibi burada da sanal klavye ile uzun metinleri hatasız olarak girmenin pek de mümkün olmadığını söyleyelim.

Samsung S8300 Ultra Touch

Her ne kadar Samsung; iPhone gibi, kapasitesi olan dokunmatik ekran üretmiş olsa da; ekranın imleci optimal tepki veremiyor. Özellikle tepki süresinin daha kısa olmasını beklerdik, 'scroll' fonksiyonunun da oldukça ağır çalıştığını ayrıca belirtelim. Buna karşın S8300'ün, veri girmeyi kolaylaştıran, gerçek bir tuş takımı bulunuyor. Alıştığımız şekilde bir menü tuşu bulunmuyor S8300'ün, sadece ekranın hemen altında 'geri' komutunu aktive edebileceğiniz bir tuş bulunuyor; bunun da tek başına pek bir işe yaradığını söyleyemeyiz. Sonuç olarak kullanıcı sürekli olarak tuş takımı ve dokunmatik ekran arasında gidip gelmek zorunda kalıyor. Bunun da pek konforlu olmadığını söyleyelim.

Sonuç
Ne kadar eksikleri olsa da S8300 Ultra Touch, sahip olduğu donanımsal tuş takımından dolayı, bu disiplinde birinciliği elde etmeyi başarıyor. Yine de zirvede yalnız değil; İşlevsel Multitouch özelliği ile iPhone da bu basmakta kendine yer buldu. Ardından LG ve Nokia takip ediyor.

'Menü Kullanımı' Kategorisinde Puan Dağılımı
Model Puan
Nokia 5800 XpressMusic 1
Apple iPhone 3G 16GB 4
LG KM 900 Arena 2
Samsung S8300 Ultra Touch 4
Genel Puan Dağılımı
Model Puan
Nokia 5800 XpressMusic 5
Apple iPhone 3G 16GB 8
LG KM 900 Arena 9
Samsung S8300 Ultra Touch 9

Disiplin 4: İşletim Sistemi

Disiplin 4: İşletim Sistemi
Nokia 5800 XpressMusic: Bekleme konumunda randevularınızı ekranda gösterebiliyor.

Bu disiplinde 4 cep telefonun işletim sistemlerinin ne kadar yetenekli ve geliştirilebilir olduğunu; Ayrıca menü sistemi ve özelleştirilebilirliğini inceliyoruz.

Nokia 5800 XpressMusic

Symbian temelli işletim sistemine sahip olan 5800, bu özelliğinden dolayı sayısız yazılım ile geliştirilme imkânını sunuyor size. Oldukça tutulan bu işletim sistemi yıllardır Nokia cep telefonlarında kullanılıyor; Dokunmatik ekranlı 5800 için S60 kullanıcı ara yüzü optimize edildi. Bu telefondaki menü yönetiminin diğer S60 ara yüzüne sahip telefonlarına göre neredeyse hiç değişmediğini söyleyelim. Her ne kadar birçok simge eski moda gözükse de, bu açığını bol seçenek ve özelleştirilebilirliği ile kapatıyor. Bekleme konumunda iken cep telefonun ekranında ajanda verilerinin görüntülenmesini tercih eden kullanıcılar için, S60 sistemi ideal.

Nokia 5800 XpressMusic: Bekleme konumunda randevularınızı ekranda gösterebiliyor.Apple iPhone 3G 16GB
iPhone'un da menü yönetiminin başarılı olduğunu söyleyelim. Geliştirmeler Apple'ın AppStore sitesinden indirilebiliyor. Yalnız Apple bir programı sitesinde yayınlamadan önce programı inceliyor. Ayrıca her üretici yazılımını yayınlamak için belli bir ücret ödemesi gerekiyor, bu da freeware yazılımların yayınlanmasını zorlaştırıyor. iPhone'un menüsünü özelleştirebilme seçenekleriniz kısıtlı. Her ne kadar da dokunmatik ekrandaki sanal tuşların yerlerini değiştirebilseniz de,Nokia 5800'deki gibi, ajanda verilerinin ve haberlerin birlikte gösterildiği bir giriş ekranı oluşturamıyorsunuz.

Nokia 5800 XpressMusic: Bekleme konumunda randevularınızı ekranda gösterebiliyor.LG KM900 Arena
LG yeni S sınıfı ara yüzü üzerinde çok çalıştı. Standart menü dışında dört adet, zar şeklinde düzenlenmiş, kısayol menüleri bulunuyor. Buralara önemli fonksiyonları, sürekli arananları ve çeşitli komutları yerleştirebiliyorsunuz. Bu şekilde kullanıcı, mesela not defterine ya da RSS üzerinden güncel haberlere kısa yoldan ulaşma imkânı buluyor. Bundan dolayı özelleştirilebilme değerlendirmesinde bizden en yüksek puanı alıyor. İşletim sisteminin üreticinin kendi ürünü olması nedeniyle; Java uygulamaları dışında neredeyse hiçbir programın sonradan kurulamadığı KM900, bundan dolayı puan kaybediyor.

Nokia 5800 XpressMusic: Bekleme konumunda randevularınızı ekranda gösterebiliyor.Samsung S8300 Ultra Touch
Samsung S8300 Ultra Touch da üreticinin kendisinin geliştirdiği ; ekstra yazılımlarla geliştirilebilme imkânı vermeyen bir yapıya sahip. Giriş ekranı, Arena'ya benzer şekilde, serbestçe kişiselleştirilebiliyor ve kısayollar (TouchWiz) atanabiliyor. Tipik bir Samsung problemi ise menü görselliği. Yazı büyülüğü genelde gereğinden büyük olduğu için, birçok menü yazısı ekrana tam olarak sığmıyor. Bu şekilde alt menüler, olmamaları gerektiği kadar, uzuyor ve ekrana sığmıyorlar.

Sonuç
Nokia ve sahip olduğu S60 sistemi işletim sistemi konusunda birinci sırayı alıyor. Hemen sonra iPhone ve Arena geliyor. iPhone her ne kadar geliştirilebilir bir işletim sistemine sahip olsa da, Apple'ın freeware yazılım geliştiricilerin önüne taş koymasından dolayı birincilik için derecesi yeterli gelmiyor. Samsung ise dördüncü sıradaki yeri ile yetinmek zorunda kalıyor.

'İşletim Sistemi' Kategorisinde Puan Dağılımı
Model Puan
Nokia 5800 XpressMusic 4
Apple iPhone 3G 16GB 3
LG KM 900 Arena 3
Samsung S8300 Ultra Touch 1
Genel Puan Dağılımı
Model Puan
Nokia 5800 XpressMusic 9
Apple iPhone 3G 16GB 11
LG KM 900 Arena 12
Samsung S8300 Ultra Touch 10

Disiplin 5: Günlük kullanım

Disiplin 5: Günlük kullanım
iPhone üzerinden Google Maps: Gerçek bir navigasyon yazılımının eksikliğini hissettiriyor.

Bir cep telefonunun en iyi yapması gerektiği iş tabii ki telefon fonksiyonudur. Bu disiplinde akustik kaliteye göre değerlendirme yapıyoruz; günlük kullanımda ajanda ve rehber fonksiyonlarının pratikliğini inceliyoruz. Mesaj fonksiyonlarını ve GPS navigasyonunu da değerlendirmeye tabii tutuyoruz.

Nokia 5800 XpressMusic
Akustik değerlendirmemizde Nokia 5800 iyi bir sonuç alıyor, her ne kadar optimal seviyede olmasa da. Cep telefonları ile görüşürken ses oldukça berrak ve doğal, ama sabit hatlar ile görüşürken seslerin boğuk çıktığına şahit olduk. Buna karşın diğer fonksiyonların (haber, rehber ve ajanda) eksiksiz olduğunu söyleyebiliriz. Ayar asistanı sayesinde hızlı bir şekilde mesaj servisi ayarlarını yapılandırabiliyorsunuz; haber ve mesaj öğelerine hızlıca ulaşabiliyorsunuz. Outlook ile Exchange Server üzerinden senkronize edilebilmesi ile 5800 mobil büro hüviyetine bürünüyor. GPS navigasyonunun kullanımı için 5800, 'Nokia Maps' programının bir deneme versiyonu ile birlikte geliyor. Her ne kadar GPS konumlandırma 2 dakika sürüyorsa da, sistemin sizi yönlendirmesi kusursuz işliyor.

Apple iPhone 3G 16GB
Akustik değerlendirmesinden iPhone 3G yüzünün akıyla çıktı. Cep telefonları ile olsun sabit hatlar ile olsun yaptığımız görüşmelerde sesler oldukça doğaldı. Hoparlör sesinin yüksek çıkması ile ayrıca beğenimizi kazandı. Mesaj servisleri arasında tabii ki MMS fonksiyonunun eksikliği hissediliyor. Buna karşın iPhone Push-Mail desteği veriyor ve Exchange Server ile bağlantı yapma olanağı sunuyor. Her ne kadar ajanda fonksiyonuna sahip olsa da kategori ve görevler bölümünün eksikliği hissediliyor. GPS konumlandırma oldukça hızlı bir şekilde gerçekleşiyor, bilgiler Google Earth üzerinden sağlanıyor; yönlendirme fonksiyonu ise bulunmuyor. Burada uygun navigasyon yazılımının eksikliği hissediliyor.

iPhone üzerinden Google Maps: Gerçek bir navigasyon yazılımının eksikliğini hissettiriyor.LG KM900 Arena
LG Arena'nın da Akustik değerlendirmede iyi sonuçlar aldığını söyleyelim. Seslerin doğallığı ve tınılardaki berraklık KM900'ün kalitesini ortaya koyuyor. Haber ve mesaj servisleri de unutulmamış. Kolayca mesaj servislerini ayarlayabilir, imzalar tanımlayabilir, rehbere yeni kişileri detayları ile ekleyebilirsiniz. GPS işlevinin yetersizliği LG'ye puan kaybettiriyor. LG telefona herhangi bir GPS yazılımı yüklememiş. İşletim sisteminin harici yazılımlara pek açık olmadığından, bu konuda size alternatif olarak sadece freeware yazılımlar kalıyor.

Samsung S8300 Ultra Touch
Samsung'un ise GPS fonksiyonlarında karnesi daha da zayıf. Her ne kadar bir GPS yongasına sahip olsa da, işlevinin sadece konumlandırma ile kısıtlı olduğunu söyleyelim. Herhangi bir GPS yazılımı bulunmuyor S8300'de; sonradan yüklemek ise, yonganın uyumsuzluğundan dolayı, mümkün değil. Akustik değerlendirmemizde de Samsung pek başarılı değildi. Testimiz sırasında, değişik ses seviyelerinde, seslerin boğuk çıktığını belirledik. Ayrıca ses hoparlöre verildiğinde, çatladığına şahit olduk. E-posta işlevlerinin de pratik olmadığını belirtmeliyiz; sadece 4 adet e-posta aynı anda ekranda gösterilebiliyor ve kurulum asistanı popüler e-posta servis sağlayıcıların hepsini tanımıyor. E-postaların ekrana gelmesi gereğinden uzun sürüyor; HTML haberlerini ise ekranında gösteremiyor Samsung S8300. İş çevreleri ve ajanda fonksiyonunu yoğun kullanan kişiler için S8300 pek uygun değil. Bunun bir nedeni de sadece 300 adet randevu tarihi kaydedilebiliyor olması; anlayacağınız, sürekli olara eskilerini silmek zorunda kalıyorsunuz.

Sonuç
Bu disiplinin tartışmasız birincisi Nokia 5800 XpressMusic oluyor. İkinci sırayı Apple iPhone 3G 16GB ve LG KM900 Arena kendi aralarında paylaşıyor. Samsung S8300 Ultra Touch yine son sırada kalıyor.

'Günlük Kullanım' Kategorisinde Puan Dağılımı
Model Puan
Nokia 5800 XpressMusic 4
Apple iPhone 3G 16GB 3
LG KM 900 Arena 3
Samsung S8300 Ultra Touch 1
Genel Puan Dağılımı
Model Puan
Nokia 5800 XpressMusic 13
Apple iPhone 3G 16GB 14
LG KM 900 Arena 15
Samsung S8300 Ultra Touch 11

Disiplin 6: Kamera

Disiplin 6: Kamera
Nokia 5800: Fotoğraflarda, renkler konusunda pek başarılı değil.

Birçok kullanıcının kameralı cep telefonlarından büyük bir beklentisi var. Uzun vadede, dijital kameraların yerini alacaklarını iddia edenler bile var. Bundan dolayı karşılaştırmaya katılan aygıtlar; kamera donanımı, fotoğraf ve video kalitesinde rüştünü ispatlamak zorundalar.

Nokia 5800 XpressMusic
Kamerasının, sırf teknik özelliklerinden yola çıkarak, 5800 XpressMusic'in zayıf yönlerinden biri olduğunu söyleyebiliriz. Her ne kadar Carl-Zeiss marka merceklere sahip olsa da ancak 3,2 Mega piksellik resimler çekebiliyor; yine de LED lambası ile desteklendiğini de belirtelim. Fotoğraf kalitesinin istikrarlı olduğunu; çok iyi olmasa da iyi derecede olduğunu belirtelim. Videoları ise 640x480 piksel (VGA) çözünürlüğünde kaydediyor.

Nokia 5800: Fotoğraflarda, renkler konusunda pek başarılı değil.Apple iPhone 3G 16GB
Apple'ın iPhone'nunda gerçekten bir eksik varsa, o da yeterince üzerinde durulmamış kameradır. 2 Mega Piksel kalite ile aydınlık ortamlarda bile düzgün resimler elde edebilmek çok zor; ayar seçeneğini ve dâhili ışık kaynağını zaten unutun. Video kaydı ise zaten iPhone'un hiç ilgisini çekmeyen bir alan.

Nokia 5800: Fotoğraflarda, renkler konusunda pek başarılı değil.LG KM900 Arena
LG Arena'nın kamerası bizde değişik izlenimler bıraktı; her ne kadar 5 Mega piksel formatında resimler ve 720x480 Piksel çözünürlüğünde videolar kaydedebilse de. Işığın uygun olduğu ortamlarda resim kalitesi oldukça iyi; kapalı ortamlarda ise işin rengi değişiyor ve KM900 Arena bu ortamlarda kalite seviyesini tutturamıyor. Resimler, kenarlarına kadar keskin değil; enstantanedeki daha aydınlık bölgeleri ise aşırı aydınlık gösterme eğiliminde. Çekim esnasında elinizi sabit tutmanızı tavsiye ederiz; KM900'un merceği ani hareketleri pek absorbe etme eğiliminde değil.

Nokia 5800: Fotoğraflarda, renkler konusunda pek başarılı değil.Samsung S8300 Ultra Touch
Arka yüzünde 8 Mega Piksellik bir kamera ile gövde gösterisi yapıyor S8300 Ultra Touch. Sonuçlardan memnun kaldık; her ne kadar bazı fotoğraflarda hafif ışık dengesini tutturamasa da. Resimlerde herhangi bir keskinlik yetersizliğine rastlamak mümkün değil; ve ayrıca foto fonksiyonlarında diğer rakiplerinden oldukça daha seri. Aynı şekilde, 720x480 Piksel çözünürlüğünde kayıt imkânı veren video fonksiyonun da başarılı olduğunu söylemeliyiz. Videoları akıcı ve sallantısız bir şekilde kaydedebiliyorsunuz.

Sonuç

Yüksek piksel sayısı her zaman daha iyi resimler anlamına gelmiyor. Ama karşılaştırmamızda Samsung S8300 Ultra Touch 8 Mega Piksellik kamerası ile rakiplerini geride bıraktı. İkinci sırayı, değerlendirmemizden eşit puan alan, LG KM900 Arena ve Nokia 5800 XpressMusic paylaşıyor. Ve son olarak iPhone, büyük bir farkla, sonuncu sırada yerini alıyor.

'Kamera' Kategorisinde Puan Dağılımı
Model Puan
Nokia 5800 XpressMusic 3
Apple iPhone 3G 16GB 1
LG KM 900 Arena 3
Samsung S8300 Ultra Touch 4
Genel Puan Dağılımı
Model Puan
Nokia 5800 XpressMusic 16
Apple iPhone 3G 16GB 15
LG KM 900 Arena 18
Samsung S8300 Ultra Touch 15

Disiplin 7: Müzik

Disiplin 7: Müzik
Nokia 5800 XpressMusic: İyi ama pek görsel omayan bir medya oynatıcısına sahip.

Apple'ın iPhone'u aslında cep telefonu özellikleri entegre edilmiş bir iPod. Doğal olarak da müzik konusunda başarılı olması bekleniyor. Yoksa bu kategoride bir sürpriz ile mi karşılaşacağız?

Nokia 5800 XpressMusic
Nokia 5800 modeli üyesi olduğu XpressMusic serisinin zengin fonksiyonlarına sahip. Bütün genel geçer formatları destekliyor; farklı kriterlere göre medyaları sınıflandırabiliyor ve serbestçe ayarlanabilen bir ekolayzıra sahip. 3,5 Milimetrelik Mini Jack sayesinde istediğiniz kulaklığı kullanabiliyorsunuz. Müzik konusunda 5800'ün eleştirilebilecek bir noktası yok; yine de medya onatıcı programın tasarımına biraz daha emek verseymiş daha iyi olurmuş. Her ne kadar oynatıcı albüm kapağını gösterse de; genelde baktığınızda, hiçbir şekilde iPhone'un sahip olduğu stile yaklaşamıyor. Beraberinde verilen microSD hafıza kartı ile toplamda 6,5 GB hafıza alanı kullanıcının emrine amade; yeni müzikleri ister USB ister Bluetooth üzerinden aygıta yükleyebiliyorsunuz.

Nokia 5800 XpressMusic: İyi ama pek görsel omayan bir medya oynatıcısına sahip.Apple iPhone 3G 16GB
iPhone'nun medya oynatıcısının görselliğinin gerçekten iyi olduğunu söyleyelim. Coverart fonksiyonu ile grafiksel efektler eşliğinde bütün bir müzik koleksiyonunu gözden geçirebiliyorsunuz. iPhone'un sesi gayet iyi, eğer bir de orijinal kulaklarını kullanırsanız daha da iyi sonuç alırsınız. 16 GB'lık hafıza kapasitesi çoğu kullanıcı için yeterli olacaktır; yine de ekstra bir hafıza kartı girişinin eksikliğini hissedenler olacaktır. Birçok kişinin iPhone'dan uzak durmasının bir nedeni de iTunes sistemine göbek bağı ile bağlanmış olmasıdır belki de. Sadece Apple'ın bu ücretsiz yazılımı üzerinden iPhone'a müzik yükleyebiliyorsunuz. Tabii ki iTunes ile internet üzerinden satın alıp indirebileceğiniz milyonlarca şarkı bulunuyor; ama yine de bazı kullanıcılar cep telefonunu bilgisayara bağlayıp verilerini ya da müziklerini cep telefonunda taşımak isteyebilir. Tam olarak bunu, iPhone ile yapamıyorsunuz; ayrıca belirtelim bu Bluetooth üzerinden de geçerli.

Nokia 5800 XpressMusic: İyi ama pek görsel omayan bir medya oynatıcısına sahip.LG KM900 Arena
LG, Arena cep telefonu ile size beyaz renkli kulak içine oturan bir kulaklık veriyor. Kulaklıkların ses kalitesi gayet iyi ve ses oldukça tatminkâr çıkıyor. Müzik parçalarının internet üzerinden tanınması ya da Podcast gibi fonksiyonlara sahip olmayan medya oynatıcısı, bunların dışında oldukça iyi bir izlenim bırakıyor. Bütün genel geçer formatları desteklediği gibi bir de ekolayzıra sahip, yalınız belirtelim ekolayzır sadece önceden tanımlı modları destekliyor. Telefon ile beraber verilen kulaklıklardan hoşlanmayanlar kendi kulaklıklarını kullanabilirler. KM900'ün ayrıca bir FM vericisi bulunuyor, bu şekilde müziğinizi istediğiniz radyo üzerinden dinleyebiliyorsunuz. Hafıza konusunda da LG 7,5 GB ile oldukça yeterli bir kapasiteye sahip. Her ne kadar beraberinde bir hafıza kartı verilmese de bir microSD hafıza kartı yuvası her zaman hafıza kapasitesini artırmak için hazırda bulunuyor. Nokia veya Apple'ın sunduğu gibi sofistike bir medya indirme portalına henüz sahip değil LG.

Nokia 5800 XpressMusic: İyi ama pek görsel omayan bir medya oynatıcısına sahip.Samsung S8300 Ultra Touch
Her ne kadar 3,5 Mini Jack girişi bulunmasa da S8300'de; Samsung size istediğiniz kulaklığı bağlayabilmek için bir adaptörü kutuya dâhil etmiş. Medya oynatıcısı her ne kadar görsellik konusunda pek etkileyici olmasa da ses kalitesi etkileyici. Arena'da olduğu gibi bu modelde de manüel ayarlanabilen ekolayzır'ın eksikliğini hissediyorsunuz. Medya oynatıcısının yönetimini dokunmatik ekranın üzerinden parmaklarınız ile gerçekleştiriyorsunuz. Samsung'un hafıza konusnda cimri davrandığını söyleyebiliriz: Dâhili olarak sadece 70 MB'lık hafıza kapasitesi bulunuyor. Durumu kurtarmak için 1GB'lık bir microSD kartı ürün paketine dâhil edilmiş. Bu konu da Korelilerin daha cömert olmaları gerekirdi. LG gibi Samsung'un da Download portalı bulunmuyor.

Sonuç

Müzik kategorisinde birbirine yakın sonuçlar aldı adaylarımız: Çok küçük bir farkla Nokia 5800 XpressMusic, Apple iPhone'u geride bıraktı ve birinciliği aldı. 3. Sırada LG Arena kendisine yer buldu. 4. İse Samsung S8300 Ultra Touch oldu.

'Müzik' Kategorisinde Puan Dağılımı
Model Puan
Nokia 5800 XpressMusic 4
Apple iPhone 3G 16GB 3
LG KM 900 Arena 2
Samsung S8300 Ultra Touch 1
Genel Puan Dağılımı
Model Puan
Nokia 5800 XpressMusic 20
Apple iPhone 3G 16GB 18
LG KM 900 Arena 20
Samsung S8300 Ultra Touch 16

Disiplin 8: İnternet

Disiplin 8: İnternet
Nokia 5800 ve Apple iPhone: Flash desteğine karşı süper tarayıcı.

Bilgi, oyun ve sörf: Mobil internet gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Adaylarımız bu konuda neler sunuyor? Internet teknolojilerini, tarayıcıları ve sayfa yüklenme zamanlarını test ediyoruz.

Nokia 5800 XpressMusic
Nokia 5800 XpressMusic, bütün modern veri teknolojilerini destekliyor. HSDPA (Phase 2- 3,6 MBit/s) teknolojisi ile UMTS ve ayrıca WLAN. İnternet tarayıcısı, Flash içeren sayfaları problemsiz gösterebiliyor. Nokia'nın tarayıcısının en hızlısı olmadığını söyleyelim, bazen sayfanın oluşturulması gereğinden uzun sürüyor. Sayfaların optimal olarak gösterildiğini söyleyemeyiz; zum yerine tam sayfa sörf yapmak her zaman daha keyifli oluyor. Belki de Nokia artık Opera tarayıcısını kullanmaya başlamalı. Genel olarak Nokia'nın internet konusunda iyi olduğunu söyleyebiliriz.

Apple iPhone 3G 16 GB
Phase 3 (7,2 MBit/s) seviyesinde HSDPA teknolojisi destekliyor iPhone 3G. Alternatif olarak WLAN da kullanabiliyorsunuz. Sayfaların oldukça seri bir şekilde ekrana yansıtıldığını söyleyebiliriz. Kesin olarak söyleyebiliriz ki, şimdiye kadar hiçbir cep telefonu tarayıcısı iPhone'un Safari tarayıcısının konforuna yaklaşamadı. Tek eksiği ise Flash içeriğini gösterememesi. Safari tarayıcısını başka platformlarda tek alternatifinin Opera versiyon 9 olabileceğini düşünüyoruz. iPhone'un başarıyla internet işlevini yerine getirdiğini söyleyebiliriz.

Nokia 5800 ve Apple iPhone: Flash desteğine karşı süper tarayıcı.LG KM900 Arena
Internet'e hızlı bir şekilde bağlanabilmek için LG Arena, Phase 3 HSDPA ya da WLAN kullanıyor. Tarayıcıda sayfanın içinde dolaşma, Multitouch fonksiyonuna rağmen, iPhone'a göre belirgin bir şekilde daha çetrefilli. Örnek olarak, sola gidebilmek için genelde ikinci bir tıklamaya ihtiyaç duyuyor. Durum sensoru sayesinde geniş ekran moduna geçebiliyor, ama bu birkaç saniye sürüyor. Bir Mültimedya cep telefonunda daha fazlasını beklerdik. LG Arena'nın orijinal tarayıcısına alternatif olarak Opera Mobile'ın geniş sürümü düşünülebilirdi, ama bu da işletim sisteminin harici yazılım desteklememesinden dolayı mümkün değil.

Samsung S8300 Ultra Touch
Samsung S8300 de Phase 3 HSDPA teknolojisine sahip; buna karşın Samsung bu modelde WLAN teknolojisine yer vermemiş. Tarayıcını hızının idare ettiğini söyleyebiliriz. Tarayıcı sayfa yönlendiricisi ile konforlu bir şekilde sayfa üzerinde zum yapabiliyorsunuz; yalnız hafif taşmalar ile karşılaşmanız her zaman olası. Büyük bir eksiklik ise tarayıcının sürekli mobil web sayfalarına yönelmesi, genel görünüme çevirme olasılığınız bulunmuyor. Bundan dolayı S8300'de de Opera Mini'nin kullanılmasını tavsiye ederiz, zaten işletim sistemi de başkasını desteklemiyor.

Sonuç
İnternet konusunda diğer adaylar iPhone 3G'ye pek rakip olamıyorlar. iPhone, bileğinin hakkıyla bu kategoride birinciliği alıyor. Onu sırasıyla Nokia 5800 XpressMusic ve LG Arena takip ediyor, son sırada ise Samsung S8300 bulunuyor.

'İnternet' Kategorisinde Puan Dağılımı
Model Puan
Nokia 5800 XpressMusic 3
Apple iPhone 3G 16GB 4
LG KM 900 Arena 2
Samsung S8300 Ultra Touch 1
Genel Puan Dağılımı
Model Puan
Nokia 5800 XpressMusic 23
Apple iPhone 3G 16GB 22
LG KM 900 Arena 22
Samsung S8300 Ultra Touch 17

Disiplin 9: Fiyat-Performans & Kazanan...

Disiplin 9: Fiyat-Performans & Kazanan...
Nokia 5800 XpressMusic: Fiyatı gayet makul.

Paranızın karşılığını hangi model en iyi şekilde verebiliyor? Bu kategoride adaylar; ödemenizi istedikleri bedeli ne kadar hak ettiklerini ispatlayacaklar.

Nokia 5800 XpressMusic
300 Euro ile piyasaya giren Nokia 5800 XpressMusic'in fiyatı son aylarda 250 Euro'ya kadar düştü. Bu fiyat aralığında bu kadar özelliğe sahip bir Mültimedya cep telefonu bulmanız oldukça zor. Bu kategoride de eski şampiyonumuz birinciliği elde ediyor ve ayrıca fiyat-performans şampiyonu unvanını da karnesine ekliyor.

Nokia 5800 XpressMusic: Fiyatı gayet makul.Apple iPhone 3G 16GB

iPhone'u, servis sağlayıcıların sunduğu anlaşmalı satış dışında satın almanız zor, bulsanız da fiyatı 600 Euro üzerinde olacaktır. Anlaşmalı satışlarda ise toplam maliyet 1.000 Euro civarında oluyor; her ne kadar anlaşma süresince sörf ve telefona para vermeseniz de, başka modeller ile çok daha ucuza bunlara sahip olabilirsiniz.

LG KM900 Arena
LG KM900 Arena'nın fiyatı, yeni piyasaya sürülmesine rağmen, 300 Euro'ya doğru düşme eğilimi gösteriyor. Özellikle, metal bir kasaya sahip olması telefona değer katıyor ve telefonun şık görünmesini sağlıyor. Bundan dolayı Nokia 5800'ün yanı sıra bu modeli de göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederiz.

Nokia 5800 XpressMusic: Fiyatı gayet makul.Samsung S8300 Ultra Touch
LG Arena ile aynı fiyat segmentinde yer alan S8300; yine de performansıyla fiyatının tam hakkını veremiyor. Diğer eksiklikleri haricinde, Sırf WLAN teknolojisine sahip olmaması ile bile, bunun için yeterli sebep sayılır.

Sonuç
Nokia 5800 XpressMusic ve LG KM900 Arena sırasıyla birinci ve ikinci sıraya yerleşiyorlar. Samsung S8300'ün fiyatı ise her şeye rağmen kabul edilebilir seviyelerde. iPhone 3G 16GB ise buna karşın hala çok aşırı pahalı.

'Fiyat-Performans' Kategorisinde Puan Dağılımı
Model Puan
Nokia 5800 XpressMusic 4
Apple iPhone 3G 16GB 1
LG KM 900 Arena 3
Samsung S8300 Ultra Touch 2
Genel Puan Dağılımı
Model Puan
Nokia 5800 XpressMusic 27
Apple iPhone 3G 16GB 23
LG KM 900 Arena 25
Samsung S8300 Ultra Touch 19

Ve Kazanan...

Nokia 5800 XpressMusic: Fiyatı gayet makul.9 farklı disiplinde Nokia 5800 XpressMusic kendini rakipleri karşısında ispat etmeliydi; ne de olsa zirvede olanlar her zaman tahta göz dikenler tarafından rekabete zorlanır. Şimdi şampiyonumuzu ilan edip sonuçları çözümlemeye geçelim.

Başlığımız '5800'ü tahtından indirin!' şeklindeydi ama 5800'e meydan okuyan rakipleri (Apple, LG ve Samsung) 5800'ün üstünlüğüne bir kez daha boyun eğmek zorunda kaldılar. Her ne kadar donanım ve özellikle işçilik kalitesi alanlarında birkaç eksikliği olsa da, bu Finlandiya orijinli Mültimedya cep telefonu özel karşılaştırmamızda ipi göğüsledi. Nokia 5800'ün başarısındaki sırrı: eksikliklerini bir şekilde başka özellikler ile örtmesi ve belirleyici kategorilerde puanları toplaması. 5800 toplamda 27 puan ile ikinci LG KM900 Arena'nın hemen 2 puan önünde yer aldı.

Sıralama...
LG'nin yeni cep telefonu şaşırtıcı bir şekilde iyi bir performans gösterdi; yine de üreticinin yazılımını mutlaka iyileştirmesi gerekiyor; yakın zamanda bir firmware güncellenmesinin yayınlanacağının duyumunu aldık. Özellikle internet tarayıcısının yavaş olması ve dokunmatik ekranın birkaç zaafı Arena'nın puan kaybetmesine neden oldu. Her şeyden önce şunu da belirtelim: LG KM900 Arena karşılaştırmamızın hiçbir kategorisinde son sırada yer almadı; bu şampiyonumuzun bile sahip olmadığı bir özellik.

Üçüncü sırada ise Apple iPhone 3G 16GB kendine yer buldu. Artık kült olmuş bu cep telefonu Multitouch yönetim sistemi ile internet gezginlerinin beğenisini kazanıyor; buna karşın mesela kamera konusunda pek başarılı değil. Birçok küçüklü büyüklü eksiklilerinden ve mültimedya cep telefonu gereklerini yeterince karşılamamasından dolayı incelememizin 9 kategorisinin 4'ünde son sırayı alan Samsung S8300 Ultra Touch; genelde de 19 puan alarak en düşük dereceye imza attı.

Değerlendirme Sonucunda Puan Durumu
Model Puan
Nokia 5800 XpressMusic 27
LG KM 900 Arena 25
Apple iPhone 3G 16GB 23
Samsung S8300 Ultra Touch 19
Okuyucu Yorumları