Nokia N8 mercek altında!

Nokia'nın yeni akıllı cep telefonu N8'nin ilk ön incelemesine hazırlanın! İşte N8...

Nokia N8 mercek altında!

Bu sonbaharda Eylül ve Ekim aylarında Avrupa'da piyayasa çıkacak olan Nokia N8 cep telefonu, ilk duyurulan özellikleri ile oldukça ilgi çekmişti.

Avrupa'daki önsipariş fiyatı 500 Euro olan cep telefonunun, kontratsız olarak 450 Euro fiyatla piyasaya çıkması bekleniyor. Bu cep telefonu, Nokia'nın akıllı cep telefonları piyasasındaki amiral gemisi olacak.

Cep telefonunun kasası Nokia'da en çok merak edilenler arasında yer alıyor. N8'in kasası metal ve eldeki hissiyatı oldukça iyi. Görünümü de güzel ve telefon artık piyasaya çıkmaya hazır hale gelmiş görünüyor.

Genel işçilik ve duruş da başarılı, ancak elbette esas sağlam olan bu metal kasanın içerisindeki donanım ve yazılım özellikleri.

İşte donanım özellikleri

İşte donanım özellikleri

Bu cep telefonunun içerisinde dahili bir grafik hızlandırıcı var ve bu donanımın hızı akıcı bir kullanım tecrübesi sunuyor.

* Boyutlar 113.5mm x 59mm x 12.9mm
* Pili takılı ağırlığı: 135g
* Ekran boyutu: 3.5"
* Ekran özellikleri: 16:9 Oranına sahip (640 x 360 piksel) AMOLED
* Dahili hafıza: 16GB
* MicroSD bellek kartı, tak-çıkar, 32GB'a kadar destek
* Menu, açma-kapama, klit, ses ve kamera tuşları var.
* Çoklu dokunmatik, sanal klavye
* Kapasitif ekran
* Oryantasyon alıcısı
* Pusula
* Ortam ışığı algılayıcı
* BL-4D 1200 mAh Li-Ion pil

İşletim sistemi, multitasking

İşletim sistemi, multitasking
Multitouch ve multitasking başarılı

Nokia N8 Symbian 3 işletim sistemi kullanıyor. Nokia kullanmaya alışık olan kullanıcılar son derece rahatlar.

Uygulamalar sadece tek bir tıklamada hem de çok hızlı bir şekilde çalışıyor. Menü tuşuna basarak multi-tasking özelliklerine erişebiliyorsunuz.

Aynı anda video izlerken başka bir uygulamaya bakmak mümkün. Bu esnada videoyu durdurmazsanız oynamaya devam ediyor. Aynı anda 20 kadar uygulamada bile performanstan ödün vermeden çalışan N8, multi-tasking olayını gerçekten çözmüş bir cep telefonu.

Task Manager'ı açıp çarpıya tıklayarak kolayca uygulamaları kapatabiliyorsunuz.

AMOLED ekran Retine Display'e karşı

AMOLED ekran Retine Display'e karşı
Ekranı çok başarılı ama en iyisi değil

Nokia N8'in AMOLED ekranı oldukça etkileyici, parlak ve berrak bir görünüme sahip.

Ekranı çok başarılı ama en iyisi değil

iPhone 3GS gibi akıllı cep telefonları ekran olarak yanında oldukça sönük kalsa da, Samsung'un yeni amiral gemisi modelleri ve iPhone 4'ün Retina Display ekranı Nokia N8'den daha iyi bir bakış açısına sahip ve daha canlı, daha başarılı duruyor.

HDMI çıkışı, kamera ve dahası

HDMI çıkışı, kamera ve dahası
TV'ye bağlamak çok kolay

Nokia N8'in HDMI çıkışı son derece etkileyici. Bu sayede televizyona bağlayarak videoları izlemek ve fotoğrafları görmek mümkün. Dahası telefonun ekranını, menülerini de ekranda görmek ve göstermek mümkün.

Bu kayıtları yapan, Carl Zeiss lense sahip 12 megapiksellik kamera ve Xenon LED flash oluyor. Bu kamera kasasdan hafifçe dışarı çıkıntı yapıyor. 720p HD video kaydı yapabilen bu kamera oldukça kaliteli ama çekilen fotoğraflarda bazı ufak sorunlar dikkat çekiyor. Cep telefonu piyasaya çıkartılmadan önce bunların yazılımsal olarak halledilmesi bekleniyor.

16 GB dahili hafıza ve 16 GB microSD kart desteği ile toplam 32 GB veri depolama imkanı sunuyor. Ama esas sürpriz bu telefonun USB desteği oluyor. USB sabit diskleri ve bellekleri bu cep telefonuna takmak mümkün.

Bataryası bile farklı...

Bataryası bile farklı...
Kasa kalitesi ciddi şekilde yükselmiş durumda

Nokia N8'in bataryası da ilginç bir özellik taşıyor, normal cep telefonlarında olduğu gibi kolayca çıkmıyor; sökülmesi gerekiyor. Ancak Nokia bunun için gerekenlerin birlikte verileceğini ve kullanıcıların kolayca batarya değiştirebileceğini belirtiyor.

Telefonun genel olarak yazılımsal olarak tamamlanmadığı söylenebilir. Belki de çıkmadan önce Symbian 4 işletim sistemine geçerek kullanıcıları şaşırtabilir. Bu da telefonun değerini gerçekten arttırır.

Yazılımsal olarak hazır değil dememizin en önemli sebebi, internet tarayıcıda sayfaların yüklenmesinde ciddi gecikmeler yaşanması. Donanımsal olarak tatmin edici ancak sonuç olaka bu haliyle piyasanın amiral gemilerini geride bırakamayan bir cep telefonu oluyor.

Akıllı cep telefonları piyasasında tepe için oynamasa da pek çok tüketicinin severek alıp kullanacağı, güçlü ve gelişmiş bir cep telefonu olan Nokia N8'in piyasada ne kadar başarılı olacağını bu sonbahar göreceğiz.

Nokia N8'i detaylı bir şekilde görmek için tıklayın...

Okuyucu Yorumları