Nokia N97 nihayet Türkiye'de...

6 ay önce test ettiğimiz N97 Türkiye'de: İşte CHIP Test Merkezi'nden Şahin Ekşioğlu'nun ilk izlenimi

Nokia N97 izlenimleri!

CHIP Online'ın herkesten önce, yaklaşık 6 ay önce gerçekleştirdiği detaylı Nokia N97 testi için tıklayın...

Geçtiğimiz Ocak ayının sonunda, Türkiye'nin ilk gerçek Nokia N97 testini sizlerle paylaşmıştık. Henüz kimsenin eline alamadığı bu telefonu herkesten önce incelemek gerçekten inanılmaz bir deneyimdi ve N97, büyük beğenimizi kazanmayı başarmıştı.

Ve işte o N97, nihayet Türkiye sınırlarına adımını attı. Nokia'nın az sayıda gazeteciyi davet ederek gerçekleştirdiği bir etkinlikte gerçekleşen N97'nin lansmanına CHIP Online adına CHIP Test Merkezi'nden Şahin Ekşioğlu katıldı. Lansmanda hem Nokia Türkiye ofisindeki uzmanlardan bilgi alma fırsatını yakaladık, hem de detaylı bir inceleme yaptık. İşte Şahin Ekşioğlu'nun Nokia N97 hakkındaki uzman yorumu:

Yapı olarak iPhone'dan oldukça farklı olan N97'nin siyah ve beyaz olmak üzere iki rengi var. Bütün diğer özelliklerinden önce dahili klavyesiyle öne çıkıyor. Klavyenin sol tarafında bulunan navigasyon tuş takımı pratikte işleri kolaylaştırıyor. Yine de yön tuşlarına ait işlevler, klavye tuşlarına atanarak daha fazla tuş ya da daha büyük tuşlar için alan elde edilebilirdi. Bunun dışında sizin de tahmin edebileceğiniz gibi N97'nin dahili klavyesi internette gezinmek ya da SMS yazmak için ciddi bir kolaylık sağlıyor. Öte yandan klavyenin bir dezavantajı olarak 15.9 mm'lik N97'nin, 12.3 mm'lik iPhone'a kıyasla, 3.6 mm yani "ciddi şekilde kalın" olduğunu söyleyebiliriz. Bu kalınlık pek çok kullanıcıyı iPhone'a itecektir. iPhone ile kıyaslamaya devam edersek, arayüzde dikkat çeken yardımcı yazılımlar; yani widget'lar, kullanımı kolaylaştırırken iPhone fanatiklerine de göz kırpıyor. Tabii ki iPhone'da olmayan Flash desteği de bir diğer güzel özellik.

Kamera özellikleri harika

Kamera özellikleri harika

Tahmin edebileceğiniz gibi Nokia N97 multi-touch özelliğine sahip değil. Olamaz da çünkü bu özelliğin lisansı Apple'da bulunuyor. Bununla birlikte Apple ile kıyas kabul etmeyecek fotoğraf ve video kalitesine sahip, bu açıdan adeta "ışıldıyor". 5 Megapiksel çözünürlük ve Carl Zeiss Tessar lensle donatılmış üründe, ek olarak flaş işlevi için kullanılan iki adet güçlü LED bulunuyor. Otomatik odaklama özelliğine sahip kamera ile gerçekleştirdiğimiz çekimlerde, oldukça kullanılabilir sonuçlar elde ettik. Ayrıca fotoğraf ve videolara eklenen "geo tagging" sayesinde, o sırada bulunduğunuz bölgenin koordinatlarını ekleyebilirsiniz. Kısaca kamera özellikleri açısından N97, iPhone'a kıyasla üstün bir tablo çiziyor.

N97 mükemmel hafıza ve pil özelliklerine sahip. 32 GB dahili hafızayla donatılmış olan N97, yetmezmiş gibi bir de MiniSD kart için slota sahip. Dolayısıyla dahili 32 GB hafızayı 16 GB'lık bir MiniSD kartla 48 GB'a yükseltmek mümkün. Ses kalitesi olarak Nokia 5800 ile benzer özelliklere sahip olan N97, yine benzer şekilde dahili RDS'li FM radyosuyla iPhone 3G'yi kıskandırıyor. Pil konusunda da öne çıkan Nokia N97, 400 dk GSM konuşma, 320 dk 3G kullanma, 430 saat GSM bekleme ve 400 saat 3G bekleme süresi sunan pil özelliğiyle de kesinlikle takdire şayan bir telefon.

Nokia OVI, Apple Store'a karşı

Nokia OVI, Apple Store'a karşı

Nokia'nın OVI'si Apple Store'a rakip olarak öne çıkıyorsa da OVI, henüz Apple Store kadar güçlü olmaktan çok uzak. Nokia, özellikle N97 ile aradaki uçurumun kapanacağını düşünüyor. Ücretsiz Ovi.com üyeliğiyle içerik satın alma dışında fotoğraf ve video paylaşımı, ya da telefon rehberi yedekleme gibi işlevlere de sahip olabiliyorsunuz. Yine de OVI'nin Apple Store'la olan rekabetinde işi çok zor.

Sonuçta iPhone 3G ile Nokia N97'yi bire bir karşılaştırmak kolay değil. "Taşınabilir bilgisayar" konseptiyle kağıt üzerinde N97'nin pek çok üstünlüğü olsa da, iPhone'un sağladığı kullanıcı deneyimi de oldukça etkileyici. Bu bağlamda en iyisi, satın almadan önce bu ürünlere kısa da olsa bir göz atmanız. Size en yakın gelen ürün, zaten "onu alma beni al" diye bağıracaktır.

Bir bakışta Nokia N97: Teknik özellikler

Bir bakışta Nokia N97: Teknik özellikler

Özellikler
2G Ağ: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900
3 G Ağ: HSDPA 900 / 1900 / 2100
HSDPA 850 / 1900 / 2100 – Amerikan sürümü
Duyurulma tarihi: 2008 Kasım
Durum: Çıktı
Boyutlar: 117.2 x 55.3 x 15.9 mm, 88 cc
Ağırlık: 150 gram

Ekran
Tür: TFT dayanıklı dokunmatik, 16 Milyon renk
Boyut: 360 x 640 piksel, 3.5 inç
Diğer özellikler: Otomatik kapanma için mesafe algılayıcı
Ekranı otomatik döndüren algılayıcı
Tam takım QWERTY klavye
El yazısı algılama

Ses
Alarm türleri: Titreşim, MP3 çalma tonları
Speakerphone: Stereo hoparlörlerle

Hafıza
Telefon defteri: Sınırsız, Foto-çağrı
Çağrı kaydı: Detaylı, en fazla 30 gün
Dahili hafıza: 32 GB hafıza, 128 MB Bellek
Kart slotu: microSD (Transflash), 16 GB'a kadar
GPRS: Class 32
HSCSD: Var
EDGE: Class 32
3G: HSDPPA, 3.6 Mbps
WLAN: Wi-Fi 802.11 b/g, UPnP teknolojisi
Bluetooth: A2DP v2.0

Kamera
Birincil: 5 MP, 2592 x 1944 piksel, Carl Zeiss lens, otomatik odaklama, LED flash, video kaydı
Özellikler: Geo-tagging
Video: VGA 30 FPS
İkincil kamera: VGA 15 FPS

Özellikler
İşletim sistemi: SYmbian OS v9.4, Seri 60 sürüm 5
İşlemci: ARM 11 434 MHz işlemci
Mesaj: SMS, MMS, E-Posta, Push E-Posta, IM
İnternet tarayıcı: WAP 2.0/XHTML, HTML, RSS
Radyo: RDS'li Stereo FM radyo, görsel radyo, FM verici
Oyun özelliği: Var, indirilebilir
Renkler: Siyah, beyaz
GPS: A-GPS desteğiyle, Nokia Maps
Java: MIDP 2.1
-Dijital pusula
-MP3/WMA/WAV/eAAC+Müzik çalar
-WMV/RealVideo/MP4 Video oynatıcı
-TV çıkışı
- Sesle kontrol
- Word, Excel, Powerpoint ve PDF gösterebilen doküman okuyucu
-Video ve fotoğraf editörü
-Flash Lite 3
-T9

Pil özellikleri
Standart pil: Li-Ion 1500 mAh BP-4L
Bekleme süresi 432 saat (2G) / 408 saat (3G)
Konuşma süresi: 9 saat 30 dakikaya kadar (2G) / 6 saate kadar (3G)
Müzik çalma: 40 dakikaya kadar

Okuyucu Yorumları