Nokia tabletinde Windows RT'yi mi kullanacak?

Nokia'nın çok konuşulan, ancak bir türlü resmiyete kavuşmayan tabletinden yeni haberler var!

Nokia'nın tableti yine sızdı!

Nokia'nın akıllı telefonlar konusundaki öncülüğü düşünülür ise, bugün standartları ile "gerçek bir tablet" denilebilecek bir ürün çıkartmamış olması şaşırtıcı bir durum. OEM, 2005 yılında, Linux ile çalışan 4"lik bir ekrana sahip "internet tableti" denilen bir ürün çıkartmıştı. Ancak günümüzde var olan tabletlere bakıldığı zaman adı geçen ürün daha çok PDA konumuna yakışıyor.

2012 yılında ise Nokia'nın Microsoft Windows RT kullanan bir tablet üzerinde çalıştığı söylentileri dolaşmaktaydı. 2012'nin son çeyreğinde satışa sunulacağı söylenen tablet, NVIDIA'nın Tegra işlemcisini kullanacaktı ve iki farklı Nokia çalışanı tarafından onaylanmış veya ipucu verilmişti. Daha sonra ise, bu tasarımın bazı eklemeler sebebi ile 2013'ün ilk çeyreğine ertelendiği söylendi.

2013'ün ilk çeyreği geldi ve geçti ancak bu tabletten bir daha haber alınamadı. Bu Temmuz ayında ise, The Verge'ün kaynakları, ürünün tamamen Windows 8 kullanacak yeni bir tasarım ile değiştirildiğini söylediler.

Digiwo adlı Çin merkezli bir sitede de 10.1" boyutlarında vişne rengi bir tablet gözüküyor. Tabletin üzerinde ise Verizon Wireless, 4G LTE, ve Windows RT logoları yer almakta.

The Verge'ün söylediğine göre de yeni ürün önümüzdeki ay yapılacak olan bir organizasyon ile tanıtılacak. The Verge'ün bahsettiği ürüne hızlıca bakarsak kod-adı olarak "Vanguish" kullandığını, işletim sisteminin Windows 8.1 olduğunu ve 26 Eylül'de satışa sunulacağını görüyoruz. Ürüne teknik açıdan bakıldığında ise 2.1 GHz Qualcomm Snapdragon 800 quad-core, 10.1 inçlik 1920x1080 pixel full HD ekran, USB 3.0, Micro-HDMI gibi özellikler içerdiği gözüküyor.

Nokia'nın Windows RT'ye geri dönme kararı ise bu noktadaki en ilginç olay. Qualcomm da aynı Microsoft gibi ARM-tabanlı Windows sisteminin arkasında duruyor. Ancak NVIDIA daha önceleri sunduğu desteği geri çekmiş durumda.

Pek çok OEM ise bu platformdan kaçıyor gibi gözüküyor. ASUSTek Computer Inc. yakın zamanda Windows RT tablet üretimi için olan planlarından vazgeçti. Levono Group Ltd. ise markete ulaşabilmiş az sayıda Windows RT ürününden biri olan Yoga 11 RT üretimini durdurma kararı aldı.

Microsoft'un, OEM'ler için olan RT lisansı fiyatında indirime gitmesi ise, bu geri çekilmeyi durdurmak adına pek bir işe yaramadı.

Haziran 2012'de Microsoft, tablet üreticilerini bir üst seviyeye itmeyi amaçlayan bir hamle ile "Surface RT" adlı hoş görünümlü bir Windows RT tablet üretti. Ancak bu hareket tam olarak istenildiği gibi çalışmadı ve bazı tablet üreticilerinin Microsoft'a yabancılaşmalarına sebep oldu. Bunun üzerine, tabletin istenilen satış oranını yakalayamaması da eklenince pek çok tablet üreticisinin Windows RT hakkında fikri oluşmuş oldu: Bu ürün markette tutunamayacaktı.

OEM'lerin bu tavrı Windows RT'nin, deyim yerinde ise, ortada kalmasına sebep oldu. Ancak unutmamak lazım ki Surface RT dahil hiçbir Windows RT ürünü markette ciddi bir güç oluşturacak miktarlarda üretilmedi. Nokia'nın yükselemeden düşmeye başlayan bu platformu destekleme fikrinin çözülmesini izlemek, önümüzdeki aylarda ilginç bir heyecan yaratabilecek gibi duruyor.

Okuyucu Yorumları