Nokia ve Motorola gibi devlerin Android aşkı

Dünyanın önde gelen mobil telefon üreticileri, Android işletim sistemi ile çok yakından ilgileniyor.

Motorola, Nokia ve Android

Satışa sunulmasından sadece birkaç gün sonra dünya genelinde bir milyondan fazla iPhone satıldı. Hakkında sayısız makale ve haber yapılan iPhone'un yolu nihayet ülkemize de düştü ve iPhone 3G, operatörler aracılığıyla artık Türk kullanıcılarının karşısında.

Her ne kadar Apple, iPhone ile büyük bir başarı yakalasa da, iPhone için durumun bundan sonra da bu şekilde devam edeceğini söylemek pek kolay değil; zira Google, Android platformuyla cep telefonu pazarının tozunu atacak gibi görünüyor.

Yapılan resmi açıklamalara göre Google'ın ilk cep telefonu G1, T-Mobile aracılığıyla 22 Ekim tarihinde raflardaki yerini alacak. Bu nedenle önümüzdeki haftalarda iPhone ve G1 arasında ciddi bir savaşın başlamasına kesin gözüyle bakılıyor.

Cep telefonu üreticileri de Google'ın Android yazılımına sıcak bakıyor. Bu üreticilerden en dikkat çekeni ise mobil telefon pazarının önde gelen isimlerinden Motorola. Android ekibine 50 çalışanını gönderen Motorola, bu rakamı kısa sürede 350'ye yükseltmeyi düşünüyor.

Nokia, Android'i ciddiye alıyor

Nokia, Android'i ciddiye alıyor

Aynı şekilde bazı kaynaklar, Nokia'nın bazı önemli isimlerinin de yine geçtiğimiz günlerde yapılan Android geliştirme konferansına katıldıklarını belirtiyor. Bu da Google'ın mobil telefon pazarında bulunan büyük firmalarca ciddiye alındığının bir işareti olarak algılanıyor.

Diğer iki Android meraklısı şirket de Sony Ericsson ve LG. Her iki şirketin de Google'ın işletim sistemine sıcak baktıkları bilinen bir gerçek. Söylentilere göre Sony Ericsson ve LG, 2009'un üçüncü çeyreğinde ilk Android ceplerini pazara sürmeyi planlıyor.

Peki Android'le neden bu kadar çok ilgileniliyor? Bunun nedenlerini üç başlıkta toplamak gerekirse:

- iPhone ya da benzerlerine göre web uygulamalarını çalıştırma konusunda daha yetenekli olması,

- Uygulama geliştiricileri için Android'in oldukça çekici bir platform olması,

- Son olarak üreticilerin işletim sistemini kontrol eden hiç kimseye herhangi bir lisans ödemesi yapmak zorunda kalmaması.

Okuyucu Yorumları