Nokia ve Siemens’ten Büyük Ortaklık: Nokia-Siemens

Mobil iletişim ve multimedya cihazlarında dünya lideri Nokia, Siemens ile güçlerini birleştirerek sabit-mobil yakınsaması konusunda yeni bir iletişim devi yaratıyor.

Nokia ve Siemens’ten Büyük Ortaklık: Nokia-Siemens

Yarı yarıya ortaklık esasına dayanan yeni oluşum, Nokia Networks (İletişim Ağları) Grubu ile Siemens’in sabit ve mobil ağlarda ses ve veri taşımaya ilişkin operasyonlarını içeriyor.

Finlandiyalı mobil iletişim cihazları devi Nokia, sabit-mobil yakınsaması (convergence) konusunda faaliyetler yürütmek üzere Siemens ile ortaklık kurdu. Yarı yarıya ortaklık esasına dayanan “Nokia-Siemens Networks” adlı bu yeni şirket, Nokia Networks (İletişim Ağları) Grubu ile Siemens’in sabit ve mobil ağlarda ses ve veri taşımaya yönelik operasyonlarının birleştirilmesinden oluşuyor. Simon Beresford-Wylie’ın İcra Kurulu Başkanı (CEO), Peter Schönhofer’in de Mali İşler Başsorumlusu (CFO) olarak görev yapacağı Nokia-Siemens Networks’ün 2005 yılına ait toplam proforma gelirleri 15,8 milyar Euro’ya ulaşıyor.

Birleşme sürecinin 1 Ocak 2007’ye kadar tamamlanacağı tahmin ediliyor. Bu tarihe kadar yasal onaylar alınacak, birleşme koşulları tümüyle yerine getirilecek, bazı detaylar üzerinde nihai anlaşmalara varılacak. Birleşmenin gerçekleşmesinin ardından Nokia-Siemens Networks’ün mali verileri Nokia tarafından oluşturulacak ve Siemens ile paylaşılacak.

Nokia-Siemens Networks’ün operasyonel merkezi Helsinki-Finlandiya’da olacak. Ayrıca Almanya’nın Münih kentinde de büyük bir bölgesel merkez kurulacak. Şirketin gelecekte kurulacak 5 bölümünden 3’ü de Münih’te yer alacak.

Hedefler

Bu ortaklık sayesinde her iki şirketin de ürün portföylerinin ve dünya genelindeki yaygınlığının dört kat büyümesi bekleniyor. Ortaklık ayrıca sabit-mobil iletişim ağları altyapı ve hizmetlerinde de pazarın büyük bölümüne hakim olacak ve lider konuma gelecek. Nokia-Siemens Networks’ün kurulmasıyla birlikte 2010 yılına kadar yıllık 1,5 milyar Euro tasarruf sağlanacağı tahmin ediliyor. Bu tasarrufun büyük bölümü, benzer işlevlerin kaldırılması ya da birleştirilmesi, satış ve pazarlama birimlerinin daha etkin kullanılması, genel masrafların azaltılması, kaynakların daha iyi değerlendirilmesi ve daha etkin Ar-Ge yoluyla elde edilecek.

Bu sinerjinin ilk iki yıl içinde yakalanarak hedeflere ulaşılması planlanıyor. Gelecek 4 yıl içinde de 60 bin kişiyle başlanacak operasyonların %10-15 daha az personelle yürütülebilir hale geleceği bekleniyor. Birleşme süreci kapsamında yapılacak olan personel azaltma çalışmalarında, personel temsilcileriyle de görüşüleceği özellikle ifade ediliyor.

Nokia-Siemens Networks, dünyanın en iyi Ar-Ge ekibiyle, yeni nesil sabit ve mobil ürün platform ve hizmetlerine yatırım yapacak. Şirket, dünya çapında sabit-mobil yakınsaması kapasitesi, küresel müşteri tabanı, gelişmiş ve gelişmekte olan piyasalardaki bilinirliği ve sektörün en büyük ve deneyimli servis organizasyonlarından biri olarak konumlanacak.

CEO’lardan açıklama

Nokia CEO’su Olli-Pekka Kallasvuo, yeni şirketle ilgili bir açıklama yaparak şunları ifade etti: “Siemens ile kurduğumuz şirketin, küresel rekabette daha etkin biçimde var olmak ve hissedarlarımız için değer yaratmak açısından gerekli olan ürün portföyünü oluşturmanın en etkili yollarından biri olduğuna inanıyoruz. İletişim sektöründe yakınsama giderek yaygınlaşıyor; farklı teknolojiler bir arada kullanılıyor; bu ortamda güçlü ve bağımsız bir Nokia-Siemens Networks şirketi, müşterilerin maliyetlerini düşürecek, gelirlerini artıracak ve yakınsama teknolojisine yardımcı olacaktır.” Olli-Pekka Kallasvuo, Nokia-Siemens Networks’ün de Yönetim Kurulu Başkanı olacak.

Siemens CEO’su Klaus Kleinfeld ise şunları söyledi: “Bu ortaklık, pazardaki konumumuzu sürdürülebilir biçimde güçlendirmek ve müşterilere en yeni yakınsama teknolojileri ve hizmetlerini sunmak açısından önemli bir adımdır. Nokia-Siemens Networks, güçlü, geniş büyüme kapasitesine sahip ve gelecekte kârlılığını daha da artıracak konumda bir sektör lideri yaratıyor.”

Sektörün güçlü oyuncusu

2005 yılının verilerine göre, Nokia ve Siemens’in ilgili birimlerinin birleşmesiyle kurulan Nokia-Siemens Networks’ün yıllık proforma gelirleri 15,8 milyar Euro’ya ulaşıyor. Yeni şirketin ilk anda 60 bin çalışanla hizmet vereceği belirtiliyor. Mevcut pazar payı verileri, Nokia-Siemens Networks’ün, mobil altyapı ve hizmetler alanlarında ikinci, sabit altyapı ve genel telekomünikasyon altyapısı pazarlarında ise üçüncü en büyük firma olacağını gösteriyor.

Nokia-Siemens Networks, müşterisi olan operatörlere, profesyonel hizmetlerle desteklenen geniş kapsamlı bir sabit ve mobil iletişim ağı ürünleri portföyü sunacak. Şirketin portföyünde IMS, 2G GSM/EDGE erişimi, 3G WCDMA/HSDPA erişimi, geniş kapsamlı mobil çekirdekler, sabit genişbant, ulaştırma, IPTV, LTE, WiMAX ve pazara yeni giren operatörlere yönelik uygun fiyatlı mobil ses ürünlerinin de yer aldığı yeni nesil ürünler bulunacak.

Okuyucu Yorumları