Nokia World 09: Nokia'nın yeni bombaları

Nokia'nın yeni bombalarını patlattığı World 2009 etkinliğine gidiyoruz: İşte Nokia'nın yenileri...

Nokia'nın yeni bombaları

Nokia 2-3 Eylül arasında Stuttgart'ta (Almanya) gerçekleştirdiği Nokia World etkinliğinde N97 mini, N900, X3 ve daha fazlasını tanıttı. CHIP Online cep telefonu fuarında yaşananları sizin için özetledi.

Nokia World, ilk kez Almanya'da gerçekleşiyor. Mobil şebeke operatörleri, uzmanlar, oyun üreticilerinin yanında dünyanın dört bir yanından geliştiriciler, blog yazarları ve gazeteciler Stuttgart'ta buluştu. Nokia CEO'su Olli-Pekka Kallasvuo yaptığı açılış konuşmasında birçok cep telefonu yeniliğini tanıttı:

Mini formatta bir numaraN97 mini ekimde geliyor
Uzun süredir Nokia N97 mini internette dolaşıyor. Şimdiyse resmileşti: N97'nin küçük kardeşi, yaklaşık 500 Euro'ya satışa sunulacak. Büyük N97 ile karşılaştırıldığında daha kompakt olan N97 mini, QWERTY klavyedeki beş yol navigasyon tuşundan ve kamera kapağından feragat ediyor. Diğer özellikler arasında 5 Megapiksel kamera, HSDPA, WLAN, 3,2 inç dokunmatik ekran ve tümleşik navigasyonlu GPS var.

Mini formatta bir numaraYepyeni arabirimiyle N900
Nokia World'deki bir diğer yenilik ise Linux tabanlı cep telefonu N900 oldu. N900'ün de ekimde çıkması bekleniyor. Nokia'nın önerdiği fiyat ise 595 Euro. Dokunmatik ekranı, kaydırılabilir klavyesi ve 5 Megapiksel kamerası ile N900, N97'ye çok benziyor. Aradaki en büyük fark Linux tabanlı yepyeni kullanıcı arabirimi Maemo 5. Cihazı denetleyen uzmanlar şu konuda hemfikir: Kızaklı cep çok kaliteli bir hava veriyor. CHIP Online kısa bir süre sonra bir uygulama testi ile sizi N900 hakkında daha detaylı bir şekilde bilgilendirecek.

X3 ve X6: Yeni müzik serisi

X3 ve X6: Yeni müzik serisi
Nokia X6 (solda), X3: Müzikal cepler

Tamamen sürpriz bir şekilde Nokia, şapkasından iki yeni müzik serisi çıkardı. Seri, 16:9 oranında 3,2 inçlik dokunmatik ekranı olan X6 ile başlıyor. X6, 32 GB büyüklüğünde bellek, HSDPA, WLAN ve GPS sunacak. Fotoğrafları ise 5 Megapiksel çözünürlükte çekebilecek. Dokunmatik şarkıcının fiyatı da buna paralel: 540 Euro bedelindeki X6, bu senenin dördüncü çeyreğinde piyasaya sürülecek.

Buna karşın X3 çok ucuz olacak. Kış aylarında 140 Euro karşılığında sunulacak kızaklının dokunmatik ekranın yok ve S60 yerine Symbian S40 işletim sistemiyle beraber sunulacak. İnternet gezintileri EDGE hızıyla gerçekleştirilebilecek, daha hızlı olan UMTS/HSDPA söz konusu değil. Genişletilebilir bellek, 3,2 Megapiksel kamera, medya oynatıcı ve RDS radyo X3'ün diğer özellikleri arasında yer alıyor.

Netbook pazarına giriş

Netbook pazarına giriş
Nokia Booklet 3G: Windows 7 ile beraber geliyor.

Ağustostan bu yana Nokia'nın bir netbook üzerinde çalıştığı biliniyor. Şimdiyse üretici Booklet 3G'yi tanıttı ve diğer detayları su yüzüne çıkardı. Buna göre Booklet 3G, Windows 7 ve bir Intel Atom işlemci eşliğinde piyasaya sürülecek. 10,1 inçlik cihaz dördüncü çeyrekte piyasaya sürülecek ve fiyatı 575 Euro olacak. Cihazın diğer özellikleri şu şekilde:

  • 3G/HSDPA ve WLAN kablosuz iletişim teknikleri
  • Microsoft Windows 7 (Starter, Home Premium ve Professional sürüm seçime sunuluyor)
  • HDMI arabirimi
  • 1,3 Megapiksel kamera
  • Bluetooth
  • Kart okuyucu
  • Ovi Maps'li A-GPS
  • 12 saate kadar pil ömrü.

Nokia World etkinliğinde çekilmiş canlı resimleri ve cihazlar hakkında daha fazla bilgiyi resim galerimizde bulabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları