Norveç Veri Saklamak İçin Kıyamet Mahzeni İnşa Ediyor

Norveç'in Kıyamet Mahzen'i dijital veriler için büyütülüyor!

Veriler için "kıyamet mahzeni" kuruluyor

Norveç'in "kıyamet vakti" için hazırladığı soğuk mahzen genişlemeye devam ediyor. Resmi adı World Arctic Archive olan mahzen bu hafta açıldı ve şimdiden iki ülkenin başvurularını kabul etti. Bu sefer büyük felaketlere karşı sebze ve meyve tohumları yerine önemli verileri kendi geliştirdikleri özel bir filmde saklayacaklar.

Kuzey Kutbu'ndan 997km uzakta, Svalbard adasına bulunan World Arctic Archive, "Mine 3" adlı terk edilmiş eski bir kömür madeninin içine inşa edildi. Ülkeler kültürleri için önemli verileri bu mahzende saklamaları için teşvik ediliyor.

Piql adlı Norveçli bir şirket, verilerin ışığa duyarlı, çok katmanlı analog filmlere geçirilmesi konusunda sorumluluğu üstlenmiş durumda. Şirketin iddiasına göre bu filmler 500-1000 yıl arası ömre sahip. Piql'den Katrine Loen Thomsen yaptığı açıklamada işlemi "fimin üzerine büyük QR kodları yazmak" gibi olduğunu söyledi.

Piql'in yayınladığı dokümanlara göre, isteyen ülke sunuculara test için veri göndermeyi deneyebilir. Şirket aldığı verileri özel filmlere transfer ediyor, ardından bu filmleri güvenli kutularda saklıyor. İnternet ve sunucular çalışmaya devam ettiği sürece, saklanan veri dışarıdan araştırılabilir durumda olacak. Şirket, istendiği zaman verileri istenen formatta geri yollayabiliyor.

Analog depolama genellikle dijital depolamaya göre, zamana karşı daha dayanıklı. Veriyi okumak için özel bir koda veya güncel bir işletim sistemine ihtiyaç duyulmuyor. Buradaki temel amaç dünyanın büyük bir felaketle yüzleşmesi durumunda verilerin iyi korunması ve kolay erişilebilmesi.

Şimdiye dek Meksika ve Brezilya, projeye başvuran ilk iki ülke oldu. Piql yetkilileri yaptıkları açıklamada Brezilya'nın ülkenin anayasası gibi tarihi dokümanları depoladığını, Meksika'nın ise İnka dönemine kadar dayanan önemli dokümanları depoladığını bildirdi.

Düşük bir olasılık olsa da, medeniyetin büyük bir felaket sonucu yok olmasına karşı tedbirler alınıyor olması hiç de mantıksız değil.

Okuyucu Yorumları