Not almanın en kolay yolu

Bilgisayarınızda kullanabileceğiniz, insan doğasına en uygun kontrol aygıtı hangisi? Microsoft Office System’in yeni not alma yazılımı OneNote, neredeyse unutmaya başladığımız kaleme yeniden popülerlik kazandırıyor.

Not almanın en kolay yolu

Bu sonuçlar varsayılan olarak bölüm sırasına göre gruplandırılıyor. Ancak sayfa listesi bölmesindeki Tarih veya Başlık düğmelerini tıklayarak bunları tarih veya başlık bazında da gruplandırabiliyorsunuz.

OneNote’un not defterinde not almanın birçok yolu var

OneNote ile notlarınızı istediğiniz şekilde alabileceğinizden bahsetmiştik. Bu şekilde, sayfa üzerinde istediğiniz bir yere klavyeyle yazı yazabileceğiniz gibi, ses kaydedebilir ya da kalem yardımıyla notlarınızı elle de yazabilirsiniz. Ayrıca OneNote uygulamasını kullanarak farklı kaynaklardan bilgiler kullanabilmeniz ve tüm bunları diğer kişilerle paylaşabilmeniz de mümkün olabilir. Uygulamanın esnekliğinden yararlanarak bilgileri çeşitli şekillerde notlarınıza dahil edebilirsiniz. Yazılım, toplantılarda ve seminerlerde ilgili konuyu resmetmek ya da karatahta üzerinde beyin fırtınası çalışması yapmak için şekiller kullanmanıza da izin veriyor. Ayrıca notlarınızı elle yazabilmeniz ya da resimleri kolayca çizebilmeniz için Tablet PC ya da kalemle giriş yapmaya olanak sağlayan masaüstü ve dizüstü bilgisayar kullanımı konusunda da gelişmiş özellikler sunuyor. Böylece, aynı sayfa üzerine hem el yazısı yazabilmeniz, hem de notları klavyeyle girebilmeniz mümkün oluyor. Kaleminiz yoksa, OneNote içinde şekiller çizmek ve taslak çalışması yapabilmek için farenizi kullanabiliyorsunuz. Yazılım, Tablet PC’lerde, Microsoft’un el yazısı üzerinde sanki bir metin üzerinde çalışıyormuşçasına çalışmanıza olanak sağlayan yeni teknolojisi olan dijital mürekkep özelliğini kullanarak yazı yazabilmenize de imkan tanıyor. Ayrıca biraz önce bahsettiğimiz klavye yardımıyla alınan notlar için kullanılan düzenleme araçları, dijital mürekkeple yazılan notlar için de geçerli. Hatta OneNote içindeki bul özelliği, Tablet PC üzerindeki OneNote not defterlerine kalemle yazılmış mürekkep notları içinde de arama yapabiliyor. Ayrıca yazılımı kullanarak gerektiği takdirde dijital mürekkep notlarını klavyeyle yazılmış metin haline de dönüştürebiliyorsunuz. OneNote uygulamasında farklı renkler ve kalınlıklar da dahil olmak üzere, çeşitli mürekkep stilleri arasında seçim yapabilmeniz de mümkün oluyor. Bu şekilde kalemle not bölümlerini vurgulayabiliyor ya da kalemi silgi olarak da kullanabiliyorsunuz. OneNote uygulamasını kullanarak Tablet PC’de elle yazılmış dijital mürekkep notlarını kolayca metin biçimine dönüştürebilirsiniz. Bunun için imleci kullanarak dönüştürmek istediğiniz mürekkep notlarını vurgulayarak bir sözcükten metnin tamamına kadar her bileşen üzerinde işlem yapılabiliyor.Daha sonra araç çubuğundan Dönüştür seçeneğini seçmeniz yeterli oluyor.

Notları anlaşılabilir kılmak için ses desteği yardımı

Notlar, fikirlerin ya da tartışmaların kısa özetlerinden oluşuyorlar. Bununla birlikte, bazen bu kısalık anlam karışıklığına da neden olabilir ve belirli bir sözcüğün ya da cümleciğin ne anlama geldiğini her zaman hatırlayamayabilirsiniz. Eğer bir de kalemle giriş yaptıysanız, el yazınızı deşifre ederken zorluk yaşayabilirsiniz. Bu durumda OneNote size konuyla ilgili ses kaydı yapabilmenizi de sağlayarak yardımınıza koşabiliyor. Bilgisayarınızda mikrofon varsa, OneNote içinde “kaydet” seçeneğini tıklayarak ses kaydını başlatabiliyorsunuz. Daha sonra OneNote ile her zamanki gibi not almaya devam ettiğinizde, yazılım ses kaydıyla yazılı notlar arasında zaman uyumunu da sağlayabiliyor. Sonuç olarak, ilerde aldığınız notu okurken aynı andaki ses kaydını dinlemek de mümkün oluyor. Bazı durumlarda ise, örneğin telefon görüşmesi yaparken, çok hızlı bir şekilde kısa notlar almanız da gerekebilir. Bu durumda ise OneNote içindeki “hızlı bölme” özelliği size yardımcı oluyor. Microsoft Windows görev çubuğundaki OneNote hızlı bölge simgesi aracılığıyla etkin, düzenli ve küçük bir OneNote görünümüne ulaşabiliyorsunuz. Bu küçük OneNote penceresi, OneNote içindeki tüm işlevlere hızlı bölme adı verilen küçük bir ekranın içinden ulaşabilmenizi sağlıyor. Basma pimi simgesini tıklayarak, notu ekranın herhangi bir kısmına iliştirebilmeniz mümkün oluyor ve bu not isterseniz diğer PC uygulamalarının üzerinde de açık kalabiliyor. Böylece ilgili bilgileri ve hatırlatma notlarını her zaman elinizin altında bulundurabiliyorsunuz. Bu uygulama bir bakıma OneNote uygulamasının tüm güçlü özelliklerini içeren bir bilgisayar “yapışkan notu” olarak da görülebilir. Bu özellik aynı zamanda araştırma yaparken de kullanışlı olabiliyor. Örneğin, ekranın üstüne bir hızlı bölme iliştirdikten sonra bir web tarayıcısını açıp web sitesindeki bilgileri hızlı bölmeye sürükleyebilirsiniz. Hızlı bölmeye alınan tüm notlar otomatik olarak OneNote içine aydedileceğinden daha sonra OneNote uygulamasını açıp hızlı bölmeyi tıklayarak hızlı bölme penceresinde oluşturulan tüm notlarınızı da görebilirsiniz.

Mahmut Karslıoğlu
[email protected]

Düzenleme araçları yardımıyla karışık not defterlerine son

OneNote, tüm bunlara ek olarak gerek not alırken, gerekse aldığınız notları düzenlerken kullanıcıya yardımcı olması için birçok düzenleme aracı da sunuyor. Örneğin OneNote, basit cümlecik listelerini, madde işaretli paragraşarını veya geleneksel başlık hiyerarşisi numaralarını ve harşerini kendiliğinden ana hattürleri olarak tanıyabiliyor. Bu şekilde bilgileri nasıl biçimlendireceğinizle uğraşmadığınız için bilgilerin kendileriyle ilgilenmek için daha fazla zamanınız olmuş oluyor. Ayrıca bir listedeki öğeleri birbirinden görsel olarak ayırmak için kolayca madde işareti ekleyip belirli maddelere dikkat çekebilmeniz de mümkün oluyor. İsterseniz öğelerin sırasını göstermek için sayıları da kullanabiliyorsunuz. Notlarınızın üzerinden fare ya da kalemle geçtiğinizde, notlarınızın yanında görüntülenen not tutamaçları adı verilen küçük simgeleri kullanarak notları sayfanın üzerinde kolayca taşıyabiliyorsunuz. Bu özellik sayesinde bir listedeki öğelerin sırasını değiştirebileceğiniz gibi sayfa üzerinde dağınık durumdaki benzer konuları da birleştirme imkanınız oluyor. Daha önce de belirttiğimiz gibi, OneNote uygulamasını başlattığınızda ekrana kendiliğinden boş bir sayfa açılıyor. Bununla birlikte, isterseniz önceden tanımlanmış farklı sayfa stillerini de kullanabiliyorsunuz. OneNote içinde üç temel sayfa türü yer alıyor. Çizgili kağıt grubunda farklı satır çizgileri olan sayfaları kullanabiliyorsunuz. Kolay kullanılabilen formlar grubunda ise düşüncelerinizi ve bilgilerinizi farklı not alma senaryolarına göre düzenleyebilmenizi sağlayan sayfalar bulunuyor. Burada not
gövdesi için belirli bir ana hat stilini kendiniz belirleyebiliyorsunuz. Son grup olan tasarımcı kağıtlarında ise resimlerden ve bunlarla ilgili yazı tiplerinden ve yazı tipi renklerinden oluşan sayfa türleri yer alıyor. Bir not defteri bölümünde belirli bir sayfa türü seçildiğinde OneNote bunu o bölüm için varsayılan boş sayfa olarak kullanıyor.

Not işaretleyicileri yardımıyla önemli notlarınızı öne çıkarın

OneNote; önemli öğeleri, acil notları ya da izlenmesi gereken bilgileri işaretlemek için dokuz not işareti seçeneği sunuyor. Not işaretlerinizin simgelerini ve adlarını özelleştirebileceğiniz gibi, notun yanına istediğiniz renk, vurgu ve işaret kutusu birleşimini uygulayabilmeniz de mümkün. Bu özellik sayesinde önemli işler ve hatırlatma notlarını atlama sorunu da ortadan kalkmış oluyor. Ek olarak, OneNote içindeki not işaretleri Microsoft Office Outlook içindeki görevlerle ve işaretlerle tümleşik olarak da kullanılabiliyor. Not işaretleri, notlarla ilgili öncelik sırası oluşturma ve notları işaretleme özelliklerinin yanı sıra bilgilerinizi düzenlemek için de kullanılabiliyor.Bu şekilde not işaretlerine bağlantılar atanıp üzerine tıklandığında
başka bir sayfaya ya da bölüme geçiş yapılabilmeside sağlanmış oluyor. Örneğin, bir not işaretini “yönetici” işaret olarak özelleştirdiğinizde, toplantı sonrasında yöneticinizin söylediği tüm eylem öğelerini görüntüleyebilirsiniz. OneNote uygulaması içinde, etkili not alma olanağı sunan bir başka özellik de “bul” özelliği sayılabilir. Bu özellik, anahtar sözcük bazında not araması yapabiliyor. Bul kutusuna anahtar sözcük yazdığınızda, OneNote açık olan tüm not defteri bölümlerindeki tüm notları arayarak bu anahtar sözcükleri hemen bulabiliyor. OneNote aynı zamanda eşleşme içeren sayfaları sayfa sekmelerinde vurgulu olarak da gösteriyor. ENTER tuşuna bastığınızda ya da “sonraki eşleşme” okunu tıkladığınızda, OneNote hemen notlarda ya da herhangi bir not defteri bölmesinde bir sonraki eşleşmeye atlayarak, birden çok bölümde aynı anda arama yapmayı da kolaylaştırmış oluyor. Eşleşmeler arasında atlama yapma özelliğine ek olarak isterseniz tek bir düğmeyi tıklayarak OneNote uygulamasının internet arama motorlarında verilen sonuçlara benzer şekilde sonuç listesi görüntülemesini de sağlayabiliyorsunuz.

Oluşturduğumuz, başkalarından aldığımız ve paylaştığımız bilgileri izlerken, hepimiz zaman zaman çeşitli sorunlarla karşılaşırız. Rapor ve sunum hazırlarken, önemli toplantılara hazırlanırken ya da sınavlara çalışırken doğru verileri doğru zamanda etkili şekilde düzenleyebilme ve kullanabilmeye ihtiyaç duyarız. İşte bu noktada Microsoft Office ürün ailesindeki yeni bir uygulama olan Microsoft OneNote yardımınıza koşuyor ve güçlü özelliklerle elektronik ortamda alacağınız notlarınızı istediğiniz gibi düzenlemenize yardımcı oluyor. Yazılımın esnek ara yüzünün sunduğu dijital not defteri sayesinde ne kadar çok klasör, bölüm ve sayfa oluşturmuş olursanız olun, tüm bunları tek bir yerde tutabiliyorsunuz. Yazılım, bilgilerinizi nasıl düzenlerseniz düzenleyin, tamamını kolayca tarayıp istediğiniz bilgilere en kısa sürede ulaşmanızı da sağlayabiliyor.


Dijital not defteri gerçek not defteri kadar esnek mi?

OneNote uygulamasının dijital not defteri, bilgilerinizi düzenlemeniz ve dosyalamanız için birden çok klasör sunuyor. Bu klasörlerde her bölümde o bölüme ait not sayfalarının saklandığı bölümler de oluşturulabiliyor. OneNote uygulamasında oluşturulan not defteri klasörleri ve bölümleri “Belgelerim” klasöründeki “Not Defterim” klasörüne otomatik olarak kaydediliyor. Daha sonradan da uygulamanın arayüzü aracılığıyla Not Defterim klasörüne kaydedilmiş bilgilere, dolayısıyla da birden çok projenin bilgilerine ulaşmanız da kolaylaşmış oluyor. Yazılımı çalıştırdığınızda karşınıza kullanımı kolay ve sade bir çalışma alanı geliyor. Burada çalışma alanının hemen üstünde yer alan not defteri bölümünü kullanarak, örneğin öğrenciyseniz farklı dersler için farklı not defterleri yaratabiliyorsunuz. Sağ bölümde yer alan sekmeler ise, o not defterinin sayfalarını temsil ediyor. Bu sekmeleri tıklayarak doğrudan ilgili sayfaya gidebiliyorsunuz. Fareyi ya da kalemi bu sayfa sekmeleri üzerinde tuttuğunuzda da sayfa başlığı ve sayfanın oluşturulduğu tarih de dahil olmak üzere her sayfayla ilgili bilgiler karşınıza geliyor. Aradığınız bir sayfayı bulmak için kağıttaki notları nasıl arıyorsanız, aynı şekilde farenizin düğmesini basılı tutup tüm sayfa sekmeleri üzerinde sürükleyerek de benzer bir aramayı gerçekleştirebiliyorsunuz. Kağıt üzerindeki notlarda olduğu gibi, OneNote içindeki sayfada da istediğiniz herhangi bir noktaya not alabilmeniz mümkün oluyor. Eğer Tablet PC ya da kalemle giriş yapmaya olanak sağlayan bir bilgisayar kullanıyorsanız istediğiniz yere de yazı yazabilirsiniz. El yazısı notlarınız, Tablet PC’lerde tekrar düzenlenebilir metin haline de çevrilebiliyor. Ancak kalemle giriş yapmaya olanak sağlayan taşınabilir bilgisayarlarda ya da masaüstü bilgisayarlarda ise ne yazık ki bu avantaj ortadan kalkıyor. Bu durumda el yazılarınız resim dosyaları olarak saklanıyor.Diğer taraftan sayfa yüzeyinde nereye not alırsanız alın, zengin kelime işlem özelliklerini kullanmaya devam edebilmeniz de bir avantaj.

Okuyucu Yorumları