NSA, iPhone'lara arka kapı yükleyebiliyormuş!

iPhone kullanıcılarının canını çok sıkacak bir iddia ve Apple'dan gelen resmi cevap. Haberimizde...

iPhone'u da ele geçirmişler!

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) bizleri dinlemek için elektronik cihazlara arka kapılar yerleştirdiğini biliyorduk. Ancak görünen o ki NSA bu kadarla da kalmamış ve Apple'ın iPhone'larına neredeyse tam anlamıyla erişim sağlayan açıklar yerleştirmiş (veya bu açıkları özenle keşfetmiş).

Apple, iddialara verdiği cevapta "böyle bir arka kapı hakkında bilgimiz yok, NSA'yla arka kapı oluşturmak için hiç çalışmadık" diyor. Ancak güvenlik araştırmacısı Jacob Appelbaum ve Alman dergisi Der Spiegel, NSA'nın Apple'ın telefonundan yapılan neredeyse tüm iletişimlerin NSA tarafından izlenebildiğini gösterdi. Buna göre NSA, DROPOUTJEEP adındaki yazılım sayesinde SMS mesajlarını okuyabiliyor, kişi listelerine erişebiliyor, baz istasyonu verileri sayesinde telefonun konumunu bulabiliyor, cihazın mikrofon ve kamerasını bile etkinleştirebiliyor.

Sızan belgelere göre hack'in çalışma oranı yüzde 100, ancak hack'in çalışabilmesi için ilk olarak telefona fiziksel erişim gerekiyor. Belgeye göre hack'in uzaktan yüklenebilen bir sürümü üzerindeki çalışmalar ise devam ediyor.

Jacob Appelbaum'a göre ya NSA, Apple'ın ürünlerine karşı kullanabileceği sayısız açık biliyor, ya da Apple bunları kendi eliyle NSA'ya veriyor.

Peki Apple bu konuda ne diyor? Resmi açıklama, haberimizin ikinci sayfasında...

...Ve Apple'dan resmi açıklama

...Ve Apple'dan resmi açıklama

Şok yaratan bu haber, teknoloji dünyasında yankı bulurken Apple, yaptığı açıklamada NSA'nın programına herhangi bir katılımının olmadığını ve ürünlerine herhangi bir arka kapı yerleştirmediğini söyledi.

Bunun yanında Apple, resmi isteklere uyduğunu da açıklamasına ekledi. ABD'li firma ismi NSA'yla beraber anılan ilk büyük şirket elbette değil. Apple'ın iPhone kullanıcılarının içlerine su serpecek açıklamasının tam metnini aşağıda okuyabilirsiniz.

"Apple, iPhone dahil herhangi ürününde arka kapı oluşturmak üzere NSA'yla hiçbir zaman çalışmamıştır. Buna ek olarak ürünlerimizi hedef alan NSA programı konusunda bilgimiz bulunmamaktadır. Müşterilerimizin gizliliği ve güvenliği konusunda son derece titiz davranıyoruz. Takımımız, ürünlerimizi daha da güvenli hale getirmek için devamlı olarak çalışıyorlar ve müşterilerimizin en son gelişmelere ulaşmasını sağlayacak yazılım güncellemelerini kolayca yüklemelerini sağlıyoruz. Apple'ın sektör lideri güvenliği güvenliğini sarsmaya yönelik girişimleri her zaman kapsamlı bir biçimde inceliyor ve müşterilerimizi korumaya yönelik gerekli adımları atıyoruz. Zararlı hacker'lardan uzak durmak ve arkasında kim olursa oldun müşterilerimizi güvenlik saldırılardan uzak tutmak için kaynaklarımızı kullanmaya devam edeceğiz."

Okuyucu Yorumları