NSA, Türkiye'yi bile "dinlemiş!"

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı, sadece ABD'yi değil, tüm dünyayı "dinlemiş!" Listede Türkiye de var...

Türkiye'yi bile "dinlemişler"

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) tüm dünyayı farklı yöntemlerle dinlediğini, eski ajan Edward Snowden'in açıkladığı belgeler sayesinde herkes gördü, ABD hükumeti de bu skandal için resmen özür dilemek zorunda kaldı ve dinlemeleri yaptığını kabul etti. Ancak olayın detayları, Snowden kaçıp saklandığı Rusya'dan belgeleri açıklamaya devam ettikçe daha da derinleşiyor.

Yeni belgelere göre NSA, dünyadaki neredeyse bütün GSM Operatörlerinin çalışanlarını birebir dinlemiş. Bu operatörler içinde, Türkiye'deki GSM operatörlerinin çalışanları da bulunuyor.

Snowden'in sızdırdığı haritaya göre sadece Kanada, Burma ve Tunus'daki operatörleri dinlemek mümkün olmamış. NSA'nın yürüttüğü AURORAGOLD isimli bir proje kapsamında, tüm operatörlerin çalışanlarının e-postaları, telefon görüşmeleri ve her türlü iletişimi dinleme altına alınarak çalıştıkları GSM operatörlerindeki teknik açıklar öğrenilmiş ve bu açıklar kullanılarak asıl hedef aldıkları kişilere ulaşıp dinleme yapmak mümkün olmuş.

Çalışanlar, GSM ağındaki teknik problemleri çözmek için kendi aralarında yazışırken veya tartışırken, NSA da bu yazışmalar sayesinde, sisteme sızmasını kolaylaştıran teknik açıkları öğrenmiş.

Haritaya göre, Türkiye'deki GSM çalışanlarının yüzde 75'i dinlemeye alınmış.

Okuyucu Yorumları