NSA'nın telefon gözetim programı sonlanıyor!

ABD yönetimi, Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) telefon gözetim programını sonlandırıyor!

NSA'ya metadata yasağı!

ABD'nin en çok istihbarat toplayan teşkilatı olan Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) kitlesel telefon gözetim programı sona eriyor. ABD Özgürlük Yasası kapsamında, 29 Kasım gece yarısından itibaren yürürlüğe girecek yeni yasayla birlikte, NSA'nın ayrım gözetmeksizin "metadata" olarak adlandırılan telefon arama kayıtlarını toplaması yasaklanmış olacak.

Bu süreçle birlikte ajanlar, belirli kişi ya da gruplara ilişkin veri toplayabilmek için mahkeme kararı almak zorunda kalacaklar. Tartışmalı program, eski NSA çalışanı ve şimdilerde "vatan haini" olarak ilan edilen Edward Snowden tarafından ortaya çıkarılmıştı.

Beyaz Saray, son beş yıl içinde NSA tarafından toplanan metadataların 29 Şubat tarihine kadar "veri bütünlüğü amacıyla" korunacağını açıkladı. Ulusal Güvenlik Ajansı daha sonra, bekleyen davalar çözüldükten sonra tarihi kayıtların hepsini tasfiye edecek.

Yeni yaklaşım, PRISM gibi yabancı istihbarat toplama ya da internet veri toplama programlarını etkilemeyecek. Devrim niteliğindeki karar 11 Eylül 2001 saldırılarından bu yana genişletilen NSA gözetim yetkilerinin üzerinde ilk kez önemli ölçüde bir azalma gerçekleşmesini sağlayacak.

Okuyucu Yorumları