Nüfus cüzdanları tarih mi oluyor?

Artık kendinizi tanıtmak için kimliğe gerek kalmayabilir: İşte son dönemin en ilginç denemesi...

Nüfus cüzdanının sonu!

16. yy'da Ptolemy yani Batlamyus Dünya'yı evrenin merkezi olarak nitelendiriyordu ve diğer uzak yıldızları da evrenin sonunu. Tabi bu durum Copernicus'a kadar böyle devam etti.

Uluslar arası Hüviyet Kurumu (NIS) ile ilgili en son yayınlanan IPS dergisinde şu ifadelere rastlandı. "Günlük hayatın bir parçası olan kimlik bilgilerinin gerek iş dünyası gerekse de günlük hayatımızda güvenlik sorunu yaşanmadan kullanılabilmesi şart. İşte NIS'in görevi de kimlik bilgilerinizi güvenle korumak oluyor."

Son zamanlarda güvenlik önlemleri insan kimyası ile direk temas halinde. Bunun bir yansıması olarak göz taraması, kemik taraması, parmak izi taraması gibi biyometrik parametlere büyük iş düşüyor.

İnsanlar kamu alanlarında, Nüfus Cüzdanı gibi üzerinde o ülkeye ait bilgiler olan bir belge, kart ile işlerini hallediyor. Fakat şunu bir hayal etsenize "herhangi bir kamu alanında hizmet almak için bulunuyorsunuz ve üzerinizde ekstra bir belge, kart taşımanıza gerek olmayacak." Güzel olmaz mıydı?

Sadece varlığınız kimliğiniz için yeterli...

Sadece varlığınız kimliğiniz için yeterli...

İngiltere'de buna benzer bir uygulamanın denemeleri şu anda yapılıyor. 10,000 kişi üzerinde denenen biyometrik kimlik tanımlama projesi eğer istenilen seviyeye gelirse hem insanlar için büyük bir kullanım kolaylığı sağlanmış olacak, hem de kim bilir belki suç oranlarında azalma görülecek. Bu projede hiç bir kimlik belgesi söz konusu değil, sizin oradaki varlığınız kimliğinizin doğrulanması için yeterli oluyor...

ABD Kamu Güvenlik Teşkilatı da (DHS) böyle bir uygulamayı Amerikan sınırlarını herhangi bir dünya dışı tehlikeye karşı korumak amaçlı uygulamaya sokuyor.

Fakat şunu da unutmamalıyız ki başarısızlık oranı halâ mevcut ve belki böyle bir olasılık olmasa bu tarz bir uygulama Türkiye'de de uygulamaya geçirilebilir. Gelişen dünyanın gelişen Türkiye'sinde yaşamak sizce de güzel olmaz mı?

Okuyucu Yorumları