Nükleer piller dünyayı değiştirecek

Sadece bir bozuk para boyutundaki nükleer piller ne kadar dayanıyor? Zararlı mı? Hepsi burada...

Nükleer pil devri başlıyor!

Missouri Üniversitesi'nden araştırmacılar bozuk para büyüklüğünde nükleer pil geliştirdiler. Bozunan radyoaktif elementlerden yararlanarak elektrik üreten bu pilin kullanım alanları çok geniş.

Sağlık, uzay araştırmaları, askeri cihazlar ve elbette eninde sonunda tüketici elektroniğinde bu pillerin kullanılması bekleniyor. Uzun ömürleriyle sıradan pillerle kıyaslanmayacak kadar uzun bu piller, kablosuz elektriğe olan ihtiyacı bile ortadan kaldırabilir.

İnanılmaz küçük boyutta üretimi başarılan bu mühendislik harikası pillerin ataları, radyoaktif element yüzünden, enerjiyi aktardığı yarıiletkenlere zarar veriyordu. Mühendisler bu sorunu sıvı bir yarıiletken kullanarak aştılar. Radyoaktif izotoptan saçılan parçacıklar bu sıvıdan daha az hasara yol açarak geçebiliyor ve katıya göre daha fazla dağıtılıyor.

Üreticiler için büyük bir maliyet kalemi ortadan kalkabilir ve evrensel piller bütün cihazlarda kullanılabilir hale gelebilir. Sadece bir bozuk para boyutundaki pillerin böyle bir avantajı da var...

Sağlık ve güvenlik

Sağlık ve güvenlik
Bomba yapmakta kullanılamıyor

Nükleer pillerin ömürlerinin yüzlerce yıl olabileceği ve yenilenebilir oldukları, sorun çıkmadan çok önde onarılabilecekleri belirtiliyor. Bu pillerin takıldığı elektronik cihazların teknolojisi eskise bile, cihazlar bozulup atılsa bile piller çıkartılıp bir başka cihazla kullanılabilecek.

Yani cep telefonuna yeni batarya alma devri sona erecek, bataryaya yeni cep telefonu alma devri başlayacak. Aynı şekilde netbookların, dizüstü bilgisayarların ve hatta elektrikli araçların da nükleer enerjiyle, batarya tükenme sıkıntısı yaşanmadan ömür boyu kullanılabilmesi mümkün olacak.

Elbette nükleer kelimesi insanları endişelendiriyor, ama bu teknoloji etrafa radyasyon saçmayacak. Kalp pili olarak kullanılması da düşünülüyor ve böylece pil değiştirmek için hastanın açılarak tekrar ameliyat edilmesi gerekmeyecek. İnsan ömründen daha uzun dayanan bir pil!

Terörizmtehlikesne gelince, bu pillerden bolca alarak içindeki radyoaktif materyalden bomba yapmak mümkün değil. Kullanılan radyoaktif materyal, bomba yapımına uygun değil.

Okuyucu Yorumları