Nvidia Fermi ne vaat ediyor?

AMD DX 11 süvarileri ile oyunlarda cirit atıyor ama Nvidia da boş durmuyor? İşte Fermi...

Nvidia Fermi ne vaat ediyor?

AMD çoktandır yepyeni DirectX 11 ekran kartlarını piyasaya sürmüşken büyük rakibi Nvidia hala bekletiyor. CHIP Online yine de Nvidia'nın bir sonraki hamlesinde neler gerçekleştirmeyi planladığını göz atıyor.

AMD şu sıralar Radeon-HD-5800 serisi ile oyunlarda birinciliği göğüslüyor. Kullanılan grafik yongası DirectX 11'i destekliyor ve buna ek olarak performansı çok yüksek. AMD'nin büyük rakibi Nvidia'nın şu an için bu serinin karşısına yerleştirebileceği bir ürünü yok. Gerçi Geforce GTX 285 ve 295 gibi üst seviye ekran kartları hala popüler; ama DirectX 11'li rakiplerinin gölgesinde kalıyorlar. Nvidia yine de boş durmuyor ve AMD serisine vereceği cevabı tanıtıyor: Fermi kod adını taşıyan grafik yongasının neredeyse bir CPU gibi inşa edildiği ver rakibini tüm alanlarda yeneceği iddia ediliyor.

CPU ile olan benzerlikleri

CPU ile olan benzerlikleri
Fermi GPU: Grafik yongası böyle gözüküyor.

Yeni serinin spesifikasyonları, şimdiye kadar sadece klasik merkezi işlemci birimlerine (CPU) ait olan özellikler gösteriyor. Örneğin yeni ekran kartlarının ayrı birer L1 ve L2 (768 KB) önbelleği var. Bilindiği gibi önbellek kavramı CPU'ya has bir terimdir. Bunun dışında yaklaşık 3 milyar transistör ve Nvidia'nın CUDA çekirdekleri olarak tanımladığı 512 adet kayar nokta çekirdeği var. Nvidia bellek tipi konusunda ATI gibi GDDR5'i kullanıyor. Miktar olarak ise 6 GB'a kadar video belleği söz konusu olacak. Ayrıca GPU C++ biçimindeki yerel kodları çalıştırma yetisine sahip olacak. Üreticinin verilerine göre Fermi-GPU Geforce, Quadro ve Tesla serisine ait tüm ekran kartlarında kullanılacak. İddialara göre Nvidia ilk önce grafik profesyonellerine hitap eden kartlarını, yani Tesla serisini üretecek. Firma bu seri ile Fermi'nin tüm işlem yetilerini gözler önüne sermek istiyor.

Başlangıç için üç ekran kartı

Başlangıç için üç ekran kartı
Geforce Fermi: Bu sene içerisinde çıkacak mı?

Son kullanıcının PC'sinde yer alacak kartlara sıra gelince Nvidia işlem yetisi açısından kartları biraz kırpıp grafik hesaplamalarına odaklanacak. Piyasa uzmanları şu an üç farklı referans ekran kartından bahsediyor. Nvidia bu kartları tüketici pazarına sunmak istiyor. İlk önce Radeon HD 5870'den daha hızlı bir üst seviye model çıkacağı söyleniyor. Elbette bu iddialar henüz doğrulanmış değil; ama ekran kartı savaşlarının geçmişine bakıldığında pek de ihtimal dışı değil. Zira AMD ekran kartı çıkarma konusunda hep hızla davranmışken, Nvidia da çoğunlukla performans tacını elde etmiştir.

Bu kartlar yanında üretici bir GX2 sürümü de çıkarmak istiyor: Bu çift GPU'lu ekran kartı iki adet Fermi GPU'yu tek bir platinde birleştirecek ve fiyat açısından 500 Dolar sınırının üzerinde olacak. Üçüncü ekran kartı ise orta seviye segmentini besleyecek ve popüler GTS 250 ekran kartının yerine geçecek. Bu kart fiyat açısından 250 Dolar sınırının altında kalacak; fakat çok iyi performans değerleri sunacak.

Bu bilgilerin çoğu elbette dedikoduları baz alıyor; zira Nvidia hala sessizliğini koruyor. Fakat uzmanların tahminlerine göre tüm veriler gerçeğe son derece yakın. Şurası kesin ki Nvidia bu sene bitmeden Geforce-Fermi'lerini piyasaya sürecek. Sonuç olarak bu hamlenin işe yarayıp yaramayacağı henüz kesinleşmiş değil. Fakat o zaman geldiğinde asıl DirectX 11 düellosu başlayacak.

Okuyucu Yorumları