Nvidia Fermi: Yeni DX11 serisinin detayları

Nvidia, GT300, namı diğer Fermi-GPU ile ilgili can alıcı detayları gün yüzüne çıkardı...

Nvidia bombayı patlattı!

Nvidia dün ilk kez yeni nesil, DirectX 11 destekli ekran kartları hakkında açıklama yaptı. Fermi kod adlı GPU, bir CPU'nun sahip olduğu birçok özelliği bünyesinde barındıracak.

Yeni serinin spesifikasyonları şimdiye kadar merkezi işlemcilere (CPU) tahsis edilmiş tanımlamalara meyil gösteriyor. Örneğin ekran kartlarının ayrı bir L1 ve L2 önbelleği (768 KB) var. Bu tipik bir işlemcinin sahip olduğu bir özellik. Bunun dışında kartlar 3 milyar transistör sunuyor ve Nvidia'nın gelecekte CUDA çekirdekleri olarak adlandıracağı 512 adet paralel çekirdek (shader-core) sunuyor. Nvidia bellek tipi olarak ATI gibi GDDR5'i tercih ediyor. Kartlara toplamda 6 GB bellek takılabilecek. Bunun dışında GPU, C++ ile yerel kod yürütme yetisine sahip olacak. Fermi-GPU bundan sonra çıkacak tüm Geforce, Quadro ve Tesla serisi ekran kartlarında kullanılacak.

Nvidia'nın yolu rakiplerinin tam tersine...

Nvidia'nın yolu rakiplerinin tam tersine...

Üretimi tamamlanmış ekran kartlarının diğer özellikleri hakkında bir bilgi verilmedi. Örneğin Nvidia ne fiyat seviyesi ne de bulunabilirlik hakkında bir açıklama yapmadı. Yine de kartların "önümüzdeki aylar içerisinde" piyasaya sürüleceği gibi yuvarlak bir ifade kullanıldı. Fakat üreticinin ilk olarak profesyonel kullanım alanına hitap eden Quadro ve Tesla serisini, buna müteakiben son kullanıcı modellerini piyasaya süreceğine kesin gözüyle bakılıyor.

CHIP Online Yorumu:
Enteresan bir gelişme! Intel ve AMD şu sıralar işlemcilerine grafik çekirdeği bileşenleri eklemeye çalışırken Nvidia tam tersi yola başvuruyor. Hedef son derece açık: Bir Nvidia ekran kartı gelecekte merkezi işlemcinin yükünü büyük ölçüde azaltacak ve çok daha fazla görev üstlenecek. Böylece ekran kartları, hepsi-bir-arada çözümlere dönüşmüş olacak. Bu çözüm, özellikle üst seviye ve profesyonel kullanıcı segmentinde çok kullanışlı olabilir.

Okuyucu Yorumları