NVIDIA'ya karşı ilginç işbirliği

Pek çok oyunda fizik motoru kullanılan Havok, CPU ve ekran kartı üreticisi AMD ile işbirliği yapacak

NVIDIA'ya karşı işbirliği

Oyunlarda realizme önemli katlı sağlayan gelişmiş fizik motorları, işlemci gücünü zorlayan öğelerin başında geliyor. Donanım üzerinden fizik hesaplamalarını yapma fikri ilk kez, artık NVIDIA'ya ait olan AGEIA'nın PhysX kartıyla hayata geçse de, bu çözüm oyun geliştiricilerin yeterli desteği sağlamaması ve donanım desteğinin ciddi performans artışı getirmemesi nedeniyle beklenen başarıya ulaşamadı. Bu kez oyuncuların yakından tanıdığı bir isim olan fizik motoru geliştiricisi Havok ve AMD bu durumu değiştirme niyetinde. Havok'un 2007 yılı sonlarında Intel bünyesine katıldığı göz önüne alındığında NVIDIA'ya karşı bir AMD-Intel ortak cephesi söz konusu olabilir.

Şirketlerin geçtiğimiz günlerde yaptığı ortak açıklamaya göre Havok teknolojisinin kullandığı fizik hesaplamaları AMD donanımı için de optimize edilecek. AMD işlemcilerle başlayacak donanım desteğinin Radeon ekran kartlarını da kapsaması bekleniyor.

Anlaşmanın oyunlardaki fizik hesaplamalarını grafik işlemciye taşıma çabasının ilginç bir boyutunu oluşturduğu söylenebilir. NVIDIA sahibi olduğu AGEIA ile GeForce ailesine yakın gelecekte fizik işleme yeteneği kazandırmayı planlıyor.Buna karşı Intel performans açısından NVIDIA ayarında grafik çipleri üretmese de geliştirici Havok'u bünyesinde barındırıyor. AMD ise Radeon grafik çipleriyle NVIDIA'ya rakip ancak fizik işleme konusunda yeterli yazılım desteğine sahip değil. Bu bağlamda, NVIDIA'nın donanım üzerinden fizik hesaplamaları konusunda tek isim olmasını engelleme niyeti anlaşmanın temelini oluşturuyor demek yanlış olmaz. İşbirliğinin ilerde nasıl bir hal alacağı ve oyun dünyasına ne yenilik getireceğini ise zaman gösterecek.

Okuyucu Yorumları