Nvidia'dan otomobillere DRIVE PX 2!

Nvidia DRIVE PX 2 ile kendi kendine giden araçlarda "derin öğrenme" imkanı.

Nvidia otomobillere el atıyor

NVIDIA, araç içi yapay zeka için en güçlü motoru olan NVIDIA DRIVE PX 2'yi piyasaya sürerek, otonom araç yarışına ivme kazandırıyor. NVIDIA DRIVE PX 2; otomotiv sektörüne, otonom sürüşe içkin zorlukların üstesinden gelirken yapay zekayı kullanma imkanı sağlıyor. NVIDIA'nın en ileri GPU'larındaki derin öğrenmeyi, araç çevresinde 360 derece durumsal farkındalık için kullanarak, aracın tam olarak nerede olduğunu belirliyor ve güvenli, konforlu bir yol hesaplaması yapıyor.

NVIDIA'nın kurucu ortağı ve CEO'su Jen-Hsun Huang, "Sürücüler sonsuz karmaşık bir dünyayla başa çıkarlar. Modern yapay zeka ve GPU yenilikleri, kendi kendine giden araçlarla ilgili göz korkutan zorlukların nihayet üstesinden gelmemizi sağlıyor" dedi. "NVIDIA'nın GPU'su, derin öğrenme ve süper hesaplamadaki gelişmelerde merkezi bir rol oynar. Bunları; her an faal olan ve durumsal farkındalığın insan ötesi seviyelerini nihayet yakalayan, geleceğin otonom araçlarının beynini yaratmakta kullanıyoruz. Otonom araçlar; artan güvenlik, kullanışlı yeni mobilite hizmetleri ve hatta güzel şehir tasarımları sağlayacak ve daha iyi bir gelecek için itici bir güç olacak."

Saniyede 24 Trilyon Derin Öğrenme İşlemi

NVIDIA'nın gelişim platformu otomotiv ortaklarının ihtiyaçlarını karşılamak üzere üretilen DRIVE PX 2, derin öğrenme için, 150 MacBook Pro'ya denk, emsalsiz bir işlem gücü sunar. İki adet yeni nesil Tegra işlemci ve Pascal mimarisi tabanlı iki adet yeni nesil ayrık GPU, saniyede 24 trilyona varan derin öğrenme işlemi gerçekleştirir. Bu işlemler, derin öğrenme ağı çıkarımında kullanılan matematiği hızlandıran özel talimatlardır ve eski nesil üründen 10 kat fazla işlemsel beygirgücündedir.

DRIVE PX 2'nin derin öğrenme yetkinliği; yolda beklenmeyen bir birikinti, tutarsız hareket eden sürücüler veya inşaat alanı gibi gündelik sürüşte karşılaşılan zorluklarla nasıl başa çıkılacağının hızlıca öğrenilmesini mümkün kılar. Derin öğrenme, geleneksel bilgisayar görüş tekniklerinin yetersiz kaldığı pek çok sorunla da başa çıkar; örneğin yağmur, kar ve sis gibi kötü hava koşulları; gün doğuşu, günbatımı ve aşırı karanlık gibi olumsuz aydınlatma şartları.

DRIVE PX 2'nin çoklu GPU mimarisi, genel amaçlı gezer nokta işlemleri için saniyede 8 trilyon işlem kapasitesindedir. Bu, eski nesil üründen dört kat daha yüksek bir orandır. Böylece, ortaklarımız; sensör füzyonu, lokalizasyon ve rota planlama da dahil olmak üzere, otonom sürüş algoritmalarını tüm kapsamıyla ele alabilirler. Ayrıca, bu sistem, ihtiyaç halinde, derin öğrenme ağ katmanları için yüksek kesinlikli hesaplama sağlar.

Kendi Kendine Giden Araçlarda Derin Öğrenme

Kendi kendine giden araçlar, bulundukları çevreyi kavramak için geniş bir sensör spektrumu kullanırlar. DRIVE PX 2; 12 video kameranın yanı sıra ışıklı radar, radar ve ultrasonik sensör girdilerini işleyebilir. Bunları; nesneleri tespit etmek, tanımlamak ve aracın çevresindeki ortama göre konumunu belirlemek için birleştirir, daha sonra ise güvenli bir yolculuk için en iyi rotayı hesaplar.

Otonom araçların geliştirilmesini ve test edilmesini hızlandıran yazılım araçları seti, kitaplıklar ve modüllerden oluşan NVIDIA DriveWorks, bu karmaşık dünyayı kolaylaştırır. DriveWorks; sensör kalibrasyonu, çevredeki verilerin edinilmesi, senkronizasyon ve kayıt işlemlerini gerçekleştirir, daha sonra, Drive PX 2'nin özelleşmiş ve genel amaçlı tüm işlemcilerinde çalışan kompleks bir algoritma iletişim hattı boyunca sensör verisi akışını işler. Yazılım modülleri; nesne tespiti, sınıflandırma ve segmentasyondan harita yer lokalizasyonu ve rota planlamasına kadar otonom sürüş iletişim hattının her noktasında bulunur.

Derin Öğrenme için Eksiksiz Çözüm

NVIDIA; hem derin bir nöral ağ geliştirmek, hem de bu ağdan gelen çıktıları arabada konuşlandırmak için NVIDIA DIGITS ve DRIVE PX 2'ten oluşan eksiksiz bir çözüm sunuyor.

DIGITS; -PC'ler ve süper bilgisayarlardan Amazon Web Hizmetleri ve yakın zaman önce duyurulan Facebook Big Sur Open Rack-uyumlu donanıma kadar- herhangi bir NVIDIA GPU tabanlı sistemde çalışabilen derin nöral ağları geliştirmek, eğitmek ve görselleştirmek için kullanılan bir araçtır. Geliştirilen nöral ağ modeli, araç içindeki NVIDIA DRIVE PX 2'de çalışır.

Güçlü Sektörel Adaptasyon

NVIDIA'nın geçen yaz ilk nesil DRIVE PX2'i piyasaya sürmesinden beri, 50'den fazla araba üreticisi, birinci sınıf tedarikçiler, geliştiriciler ve araştırma kuruluşları, NVIDIA'nın otonom sürüş geliştirme YZ (Yapay Zeka) platformunu kullanıyorlar. Performansını, yetkinliklerini ve geliştirme kolaylığını takdir ediyorlar.

DRIVE PX 2 geliştirme motoru, 2016 yılının dördüncü çeyreğinde genel olarak kullanıma uygun olacak. Geliştirme ortakları için ise, erken erişim yılın ikinci çeyreğinde mümkün olacak.

Okuyucu Yorumları