O ekranların yetersizliği kanıtlandı!

Dokunmatik ekranların oyunlarda yetersiz kaldığı artık bilimsel bir gerçek!

Sorun sizde değil!

Dokunmatik ekranlar tarafından sunulan kontrol özelliklerinin yeterince etkili olmadığı bilimsel olarak kanıtlandı. Finlandiya'nın Aalto Üniversitesi bünyesindeki araştırmacılar Profesör Antti Oulasvirta ve Dr. Byungjoo Lee tarafından bazı özel testlere tabi tutulan dokunmatik ekran kontrollerinin yoğun bir refleks ve kesin bir zamanlama gerektiren oyunlarda yetersiz oldukları anlaşıldı.

Bilimsel olarak da kanıtlanan bu durum aslında birçok kullanıcı ve oyunseverin de farkında olduğu bir durum. Street Fighter IV ya da Grand Theft Auto III gibi oyunları normal bir kontrolör yerine akıllı telefonlarda oynamanın yarattığı zorluğu deneyimleyen her kullanıcı artık kanıtlanan bu farkın muhtemelen çoktan ayırdındaydı.

Android ve iOS platformunda sunulan yani dokunmatik ekranlarda oynanabilen oyunların da giderek geliştiği ve vazgeçilmez bir hale geldiği de bir gerçek. Fakat Aalto Üniversitesi'ndeki ekibin yaptığı araştırma dokunmatik ekranların eksikliklerini açık bir biçimde ortaya koyuyor. Araştırma sonucunda dokunmatik ekranların kontrollerinde parmak hareketlerinin yol açtığı gecikmeler, ekranın hareketlere karşı yeterince etkili bir geri bildirim yapmaması ve bu kontrollerin fiziksel kontrolörlere göre daha yavaş yüklenmesi gibi üç ana sorun tespit edildi.

Okuyucu Yorumları