Office 2007 ofislerde

Ar-Ge'ye ayırdığı kaynaklarla dikkat çeken Microsoft, Office 2007 ile hayatı epey kolaylaştıracak.

Office 2007 ofislerde

New York'ta 6-7 Mayıs'la gerçekleşen Offİce2007 lansmanında yazılımın genel yapısı ve bileşenlerde-ki değişiklikler hakkında Önemli bilgiler verildi. Şu anda incelediğimiz 60 günlük deneme sürümünde tüm bu yenilikleri bizzat kullanma şansı bulduk. Ürünün son kullanıcılarla raflarda buluşması ise lansmandan sonra gerçekleşecek.

Microsoft, Office 2007'nin arayüzünü geliştirirken bu konuda gönüllü 400 binden fazla kullanıcıyla işbirliği yapmış. Buna göre kullanıcıların en çok kullandığı ya da sık erişmek islediği işlevler, istatistik olarak toplanan veriler doğrultusunda yeni bir arayüz yaratma çalışmasında anahtar rol oynamış. Bu konuda oldukça detaylı sonuçlar elde edilebilmiş. Bu sonuçlar arasında belki de en çarpıcı olanı, kullanıcıların mevcut işlevlerin sadece %5'ini kullandığı bilgisiydi. Microsoft bu verilerden hareketle daha homojen, verimli ve keyifli bir kullanım için gereken çalışma ortamını yaratmak adına yeni sürümde elinden geleni yapmış.

Her şeyden önce, tüm genel arayüz daha şık bir görünüme bürünmüş. Kullanılmayan hatta farkında olunmayan Özellikler daha göz Önüne getirilirken sık kullanılan özelliklere erişim de hızlanmış. Yeniden tasarlanmış 3B parlak düğme ve kutular ilk bakışta dikkat çekiyor. Bunun dışında Ribbon (kurdele) adındaki yapı, yeni arayüzün temelini oluşturuyor. Kurdelenin hikmeti: Ribbon, çeşitli obje ve işlevleri kapsayan sekmelerden oluşuyor. Her sekme kendi içinde farklı menü ve simgeler barındırıyor.

Office 2007 ile gelen Ribbon (kurdele)

Office 2007 ile gelen Ribbon (kurdele)

KULLANICI DOSTU
Office 2007 ile gelen Ribbon (kurdele)

Basitçe söylemek gerekirse, Ribbon gelişmiş özelliklere sahip kişiselleştirilebilir bir araç çubuğu aslında. Ribbon üzerinde, kullanım sırasında sıkça ihtiyaç duyacağınız işlevleri simge şeklinde görebilirsiniz. En güzeliyse fontları gerçek zamanlı olarak görebilmek. Yani diyelim ki yazınızdaki fontu değiştirmek istiyorsunuz. Herhangi bir metin seçmeden sadece ilgili fontun üzerine fare ile gelmek ve değişikliği tüm metin üzerinde izlemek mümkün. Benzer gerçek zamanlı biçim değişikliklerini farklı işlevlerle de görmek olanak dâhilinde. Ayrıca Ribbon üzerindeki simgelerin küçük ve belirsiz değil de ait oldukları işlevi anlatan bir görünüme sahip olması, kullanımda ciddi anlamda kolaylık sağlıyor. Bu simgeler arasında bulunan "Galeri'ler" yaratacakları kompozisyon değişikliğini gösteren bir simge düzenine sahip.

Ribbon'un hoş bir özelliği de ana pencerenin küçülmesi durumunda simgelerin işlevselliği bozmayacak bir mantıkla küçülmesi, hatla bazı durumlarda iç içe geçmesi. Benzer şekilde çözünürlüğü yükselttiğinizde Ribbon kendini geliştirip içeriğini zenginleştirerek daha fazla menü ve simgeye ev sahipliği yapıyor.

Open XML tabanlı yeni bir biçim geliyor

Open XML tabanlı yeni bir biçim geliyor

ORTAK ÇALIŞMA
Open XML tabanlı yeni bir biçim geliyor

Office 2007 .docx uzantılı yeni bir biçimle geliyor. Yazılım paketi içindeki farklı programlar bu biçim sayesinde birbirleriyle daha iyi ve doğru bir şekilde anlaşabiliyor. Office 2007 lansmanı sırasında Microsoft, sık sık farklı alanlardaki (fiziksel ya da elektronik olarak! kişilerin ortak bir noktada buluşup beraberce çalışabilmesine büyük önem verdiğinin altını çizdi. Bu biçimse esnek yapısıyla kullanıcılara bu noktada önemli avantajlar sağlıyor. Yeni biçimin dışında, zengin SharePoint ve InfoPath özellikleri, Word'de yazdığınız blog'unuzu anında yayınlayabilmeniz gibi gelişmelerin altında bu anlayış yalıyor. Böylece internet ya da intranet içinde ya da şirket içindeki bir sunucu üzerinde bulunan ortak alanda, kişiler ya da gruplar aynı proje dahilinde kolayca ortaklaşa çalışmalar yapabilecek.

Kişisel kullanım açısından baktığımızdaysa örneğin Word'de yazdığınız blog'unuzu anında yayınlayabilmeniz, kolay ve hızlı iletişim düsturunun bir başka izdüşümü. Docx uzantılı herhangi bir dosyanın uzantısını ZIP olarak değiştirdikten sonra karşımıza çıkan klasör ağacı, dosyayı oluşturan temel bileşenleri barındırıyor.

Ayrıca içeriği değiştirirken sağlanan kolaylıklar verimi önemli ölçüde artırıyor. Yeni biçim üzerinde yapılan değişikliklerin kolayca izlenebilmesi de sunulan avantajlardan bir diğeri.

Şablon konusunda sıkıntı çekmeyin

Şablon konusunda sıkıntı çekmeyin

TASARIM DESTEĞİ
Şablon konusunda sıkıntı çekmeyin

Özellikle sunumlarda ya da tablolamada kullanılan grafikler konusunda Office 2007'de hem estetik hem de işlevsel açıdan Önemli gelişmeler var. Diğer bir deyişle veri görseli eştirme konusunda Microsoft yazılımcılarının epey uğraştıklarını söylemek mümkün. Outlook'la hoşumuza en çok giden özelliklerden biri, kuşkusuz takvim ve kişisel çalışma planı oluşturma konusundaki gelişimlerdi. Randevularınızı ve çalışma planınızı içeren kişisel takviminizi e-posta yoluyla paylaşabilmeniz, iletişim olanaklarını artırıyor.

Böylece ortaklaşa plan-program yapmak ve strateji belirlemek daha kolay hale gelmiş. Office 2007 içindeki Diagnostics aracı sayesinde bellek, uyumluluk, güncelleme ve diskteki olası problemler kolayca denetlenip belirleniyor ve üretilen çözümler kullanıcıya sunuluyor. Ayrıca RSS okuyucusu sayesinde önemli ölçüde "dışa açılım" ve otomasyon söz konusu. Office 2007 daha kullanıcı dostu bir hale gelirken, çevrimiçi özelliklerde de gelişmeler var.

Ofis ortamları için taze kan

Ofis ortamları için taze kan

OFFICE 2007
Ofis ortamları için taze kan

Ürünle gelen şablonlar size yetmiyorsa internetle sürekli güncellenen şablon veritabanı içinden size en uygun olanı bulmanız çok kolay ayrıca kullanım sırasında yaşadığınız problemlerin çözümüne ulaşırken başvuracağınız ilk kaynak yine Office Online olacak. Zira sitede bulunan ve sürekli güncellenen çözümler ya da ipuçları çalışma veriminizi epey artırabilir.

Office 2007 sayısız yenilikle geliyor ve bu yenilikler sadece ortalama ofis kullanıcısını değil, yazılını geliştiricileri ya da kurumsal kullanıcıları da önemli ölçüde ilgilendiriyor.

Örneğin Office Live, KOBİ'ler için internet üzerinde harika bir ortam sunuyor. Şablonlar ve ilgili araçlar sayesinde ticari web sayfaları yaratmak, güncellemek, sile trafiğini ve diğer istatistikleri incelemek için çok fazla deneyim gerekmiyor.

Buna ek olarak, çevrimiçi satış sitelerine otomatik olarak bağlanıp satılmak islenen ürünü listeletmek mümkünse de, şu an için bu özellik sadece ABD'de kullanılabiliyor.

Office 2007 basil bir makyajla ortaya konan eski bir ürün değil. İstatistikler doğrultusunda çalışma verimini artırma amacıyla yeniden şekillendirilmiş önemli bir yeni sürüm. Eklenen yeni özelliklerin sayısı bir hayli fazla.

Deneyimli bir Office kullanıcısıysanız "keşke şöyle olsaydı" dediğiniz pek çok şeyin Office 2007'de hâlihazırda "öyle olduğunu" fark edeceksiniz; hatta belki de "ben söylemiştim zaten" diyeceksiniz. Deneyimsiz bir kullanıcıysanız, alet işler el övünür misalince hızlı ve etkin çalışmanın keyfine varırken, hazırladığınız sunumlarla yarattığınız etki yüzünüzü güldürecek.

Ocak 2007'de satışa sunulacak olan Office 2007, çalışma alışkanlıklarımızı değiştirecek fakat bundan dolayı kimsenin şikâyet edeceğini sanmıyoruz.

Okuyucu Yorumları