Ölen adamın Facebook hesabı tartışma yarattı

Hayatını kaybeden gazetecinin Facebook hesabı yeni bir tartışma başlattı: Sanal Dünya'da ölüm...

Ölümden sonra Facebook!

Facebook 15 milyondan fazla kişinin profilini barındıran dünyanın en büyük sosyal ağ sitesi. Üstelik iyi ve kötü pek çok yönden gerçek yaşamın başarılı bir sanal yansımasını oluşturuyor. Bu yüzden aynı gerçek hayatta olduğu gibi Facebook'ta da ölüm göz ardı edilemez bir geçek. Fakat gerek yaşamda ölünce sanal dünyada ne oluyor? Sanal dünyada ölümsüz müyüz? Ödüllü bir gazeteci olan William Bernister yaşamını kaybedince kız kardeşi Stephanie Bernister'ın yaşadıkları bu soruların ortaya çıkmasına yol açtı.

Stephanie ölüm haberini alınca, aklına kimlik hırsızlığı ve abağeyenin Facebook'ta yer alan kişisel bilgileri geldi. İlk yaptığı Facebook'a ölüm sertifikasını da eklediği bir e-posta atmak oldu. Fakat yetkililerden şok eden bir yanıt aldı; Facebook ölen kişilerin hesaplarını silmiyor! Onun yerine bir anı sayfasına dönüştürüp, sadece arkadaşlarının ölen kişinin profiline erişmesine izin veriyor.

Stephanie bu yanıt üzerine kimlik hırsızlığı korkusunun yanı sıra bir de ölen ağabeyinin profilini her gün görmenin küçük kızları üzerindeki yıkıcı etkisi eklenince konuyu avukatlara danıştı ve basına taşıdı. Avukatların Facebook'un böyle bir hakkı olmadığı yorumları ve basında site hakkında çıkan ağır eleştiriler sonucunda Facebook geri adım attı ve olayın bir yanlış anlaşılma olduğunu söyledi. Facebook, Stephanie'nin William Bernister'ın yasal varislerinden olduğunun anlaşılmaması nedeniyle temkinli olduklarını ve sadece daha fazla bilgi istediklerini söyleyerek özür diledi ve sonunda hesabı sildi.

Kardeşinin isteğiyle artık William Bernister'ın sanal dünyadaki varlığı da silinmiş oldu. Ama geriye ölümden sonra sanal yaşamın ne şekilde devam etmesi veya sona ermesi gerektiği ile ilgili pek çok soru bıraktı.

Okuyucu Yorumları