Ölmüş piller mantarla hayata döndürülebilir!

Çöpe atılmış lityum iyon pilleri hayata döndürecek yeni bir teknoloji, gerçek olmaya giderek daha da yaklaşıyor!

"Ölmüş" piller hayata döndürülebilir!

Pil teknolojilerinde yeni kaydedilen bir aşama sayesinde bugünkü pillerde kullanılan lityum ve kobaltın yerini şapkalı mantar alabilir.

Dr. Jeffrey A.Cunningham'ın liderliğini yaptığı bir grup araştırmacı tarafından geliştirilen yeni bir üretim süreci, eski pillerin çöp sahalarına terk edilmesinin önüne geçmeyi, hatta bu pillerin mantarla tekrar hayata döndürülmesini amaçlıyor. Cunningham, mantarın doğal olarak organik asitler ürettiğini, bu asitlerin metalleri çıkartmakta kullanılabileceğini söylüyor. Araştırmacı, sözlerine şöyle devam ediyor:

"Mantar, asit ve toz halindeki katotun etkileşimi yoluyla değerli kobalt ve lityumu çıkartabiliriz. Hedefimiz, materyalin tamamını kurtarmak."

Mantarın işçilik maliyetinin "çok ucuz" olduğunu söyleyen Cunningham, takımının şimdiki odak noktasının, lityum ve kobaltı oluşan asidin dışına çıkarmak olduğunu belirtiyor. "Bunu nasıl yapacağımıza dair fikirlerimiz var, ancak şu aşamada yalnızca fikirden ibaretler" diyen Cunningham, "mantarı kullanarak ilk çıkarma işlemini yapmanın" büyük bir adım olduğunu düşünüyor.

Piller için lityum ihtiyacı oldukça yüksek olduğundan bu teknolojinin gelişmesi, doğaya verilen zararın azalması anlamına gelecek.

Okuyucu Yorumları