Ölüme giden astronotun hikayesi...

Çıktığı uzay yolculuğun sonunda öleceğini bilen astronotun trajik öyküsü tüylerinizi ürpertecek...

Astronotun ölüm görevi...

Vladimir Komarov uzay aracına binerken, çıkmak üzere olduğu yolculuktan sağ olarak geri dönme ihtimalinin neredeyse sıfır olduğunu biliyordu. Yine de onu uzay mekiğine doğru ilerlemekten alıkoymayan şey insanüstü bir cesaret değildi. Bilerek ölüme gitmesinin çok daha insani bir sebebi vardı...

1967 yılında Sovyetler Birliği'nin başkanı olan Leonid Brezhnev, devrimin 50. yılının büyük bir gösteri ile kutlanmasına karar vermiş ve bu gösteri için de Soyuz 1 adlı mekiğin uzaya gönderilmesini istemişti. Fakat mekik ile ilgili incelemelerde bulunan, dış uzaya giden ilk insan olan ve Komarov'un çok yakın dostu olan Yuri Gagarin, bu yolculuğun tehlikeleri ile ilgili 10 sayfalık bir rapor hazırlamıştı. Gagarin'e göre Soyuz 1'de tam 203 adet mekanik sorun bulunuyordu. Bu sorunlar mekiğin uzayda yol alabilmesini hatta uzaya ulaşmasını bile neredeyse imkansız hale getiriyordu.

Kimse dinlemedi ve kaçınılmaz son...

Kimse dinlemedi ve kaçınılmaz son...

Gagarin, parti liderlerine iletmesi umuduyla raporu KGB'de görevli arkadaşı Venyamin Russayev'e teslim etti ama rapor asla okuması gereken kişilere ulaşamadı. Hatta raporu görmüş olan kişilerin her biri ya rütbelerinden oldular, ya kovuldular ya da sürgüne gönderildiler. Russayev'in de akıbeti farklı olmadı.

Komarov öleceğini bilmesine rağmen o uzay mekiğine binmeyi neden kabul ettiğini Russayev'e söylediği şu sözlerle açıklamıştı: "Eğer bu uçuşa ben çıkmazsam benim yerime yedek pilotu gönderecekler". Yedek pilot ise Komarov'un en yakın dostların biri olan Yuri Gagarin'den başkası değildi. Yani Komarov, hem çok yakın arkadaşı, hem de yaşayan bir efsane olan Gagarin'in hayatını kurtarmak için ölüme gitmişti.

Yuri Gagarin ise sadece 1 yıl sonra 1968 yılında bir uçak kazasında hayatını kaybetti...

Okuyucu Yorumları