Önümüzdeki aylarda bu cepler çok konuşulacak

Piyasaya çıkan veya çıkacak olan yeni cepleri takip ettik; hangilerinin yıldız olacağını açıklıyoruz

Hepsi birer yıldız adayı

Hiç görmediğiniz büyüklükte dokunmatik ekranlar, 12 Megapiksellik Kameralar ve birçok yenilikçi ve çarpıcı özellik... Bu makalede 2009'a damgasını vuracak cep telefonlarını tanıtacağız.

Geçtiğimiz haftalarda Barselona'da dünyanın en büyük cep telefonu fuarı olan MWC'de üreticiler birçok yeni modelini tanıttılar. Samsung'un dokunmatik ekranlar konusunda geliştirdiği yenilikler ve Sony Ericsson'un ekran çözünürlüğü konusunda kaydettiği başarılar fuara bomba gibi düştü.

Cevaplanması gereken soru: Fuar'da sergilenen 1000'in üzerindeki cep telefonlarından hangileri özellikleri ile insanları şaşırtabilir? Ve hangileri 1 numara olmak için yeterli kaliteye sahip?

Yıldız Yağmuru: Kırmızı Halıda Arzı-Endam
Tüm yeni cep telefonlarını takip ettik ve hangilerinin 2009'da yıldız olacağını sizinle dürüstçe paylaşacağız. Tanınmış üreticilerin her birinin en azından bir tane yıldız adayının bulunduğunu söyleyebiliriz. Peki siz hangi güzide modele kalbinizi kaptırırdınız?

Sony Ericsson'dan: W995 ve Idou

Sony Ericsson'dan: W995 ve Idou
Sony Ericsson W995: Şık ve pahalı bir cep telefonu

Sony Ericsson'dan özellikle ilgimizi çeken, Walkman serisinden W995 ve yeni bir seri olan Idou oldu. Idou modeliyle Sony Ericsson da artık iPhone'nun yarattığı sınıfa adımını atmış oldu.

Sony Ericsson W995

Her ne kadar W995, Walkman serisine ait olsa da sahip olduğu özelliklerden dolayı Cybershot serisine de dâhil edilebilirdi. Az buçuk değil; sahip olduğu kamera 8 Mega piksel, LED aydınlatma sistemine ve autofocus özelliğine sahip; bir de bolca ince ayar fonksiyonu barındırıyor. Gelişmiş bir Kamera'nın dışında W995 GPS, DLNA, WLAN desteğine ve 8GB'lık bir hafızaya sahip. Ekranı ise 2,6 inch büyüklüğünde.

Bir özelliği de: WLAN sayesinde PS3 gibi aygıtlarla iletişim kurabilimesi. W995; zengin donanım ve değerli kasa özellileri ile birçok kullanıcının sevgisini kazanan W890i gibi çok başarılı bir modelin takipçisi konumunda. Bize göre 2009'un yıldız adaylarından biri; tabii ki bunun bir bedeli var: W995'e sahip olabilmek için yaklaşık 550 Euro (yurtdışı) ödemeniz gerekiyor.

Sony Ericsson Idou
Sony Ericsson W995: Şık ve pahalı bir cep telefonu

Sony Ericsson Idou, tam donanımlı ve dokunmatik ekranlı bir cep telefonu. Peki, sizce isminin ilk harfi ne anlama geliyor? Şunu belirtelim ki bu Apple firmasının yeni bir modeli değildir. Japonca da 'Idou', 'İlerleme' anlamına geliyor. Ve Sonny Ericsson da tam olarak bunu vurgulamak istiyor. Idou serisinin ilk üyesinin donanım özellikleri gerçekten etkileyici.

16:9 ekran formatında sahip olduğu 3,5 inch'lik dokunmatik ekran, ve tam tamına 12,1 Mega piksellik Kamera; göze çarpan özellikleri. Buna ek olarak GPS, HSDPA, Quadband GSM ve Sony Ericsson'un 'Smile Tanıma' sistemine sahip. Bize göre potansiyeli olan ve gözden kaçırılmaması gereken bir model.

Ama...

Geçen seneye bakalım: MWC 2008'de Sony Ericsson X1'i tam olarak hazır olmamış hali ile gösterdi . X1 çok geç geldi ve ne yazık ki beklentileri karşılayamadı. Idou modeli ile Sony Ericsson beklentileri çok yükseltti ve eğer bu konsept kullanıcıların beklentilerini karşılayamazsa; büyük bir hayal kırıklığı olacaktır.

Samsung Omnia HD ve S8300

Samsung Omnia HD ve S8300
Omnia HD: Gösterişli donanım özelliklerine ve kocaman dokunmatik bir ekrana sahip

Samsung yeni Cep Telefonlarının özellikle ekranlarına yatırım yapmış. Hem Omnia HD hem de S8300 AMOLED Ekran Teknolojisine sahipler.

Samsung i8910 Omnia HD

Bu seneki MWC fuarında Samsung, 100 adet Omnia ile bir heykel oluşturarak; bu yeni serinin contrast ve parlaklıktaki üstünlüğünü vurgulamak için gövde gösterisi yaptı. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki yeni Omnia HD tek başına bile oldukça etkileyici. Diyagonal olarak ekranın uzunluğu 9,4 cm uzunlukta; karşılaştırmanız için Apple iPhone'nun ekran ölçüsü 8,9.

Komut ve yönetim işlemlerini dokunmatik ekran ve sahip olduğu az sayıdaki tuşlar ile yerine getiriyorsunuz. Ayrıca multimedya severler düşünülerekten Omnia'ya 8 Mega piksellik birçok özelliği kendisinde barındıran bir Kamera entegre edilmiş. Sonuç ta bu kamera ile 8 milyon piksele sahip, 1280x720 formatında ve HD kalitesinde resimler çekmeniz mümkün oluyor. Her türlü isteğinizi fazlasıyla karşılayabilen çok yetenekli bir cep telefonundan bahsediyoruz burada. Ve her güzelliğin bir bedeli var; fiyatının 700 Euro civarında olması bekleniyor.

S8300 Ultra Touch
Omnia HD: Gösterişli donanım özelliklerine ve kocaman dokunmatik bir ekrana sahip
S8300 modeli, dokunmatik ekrana ve aynı zamanda tuş takımına sahip olan ilk Samsung modeli. Eğer Omnia'nın, Samsung'un en gözde modeli olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz; Samsung aslında S8300'ü amiral gemisi olarak görüyor. Widget destekli yönetim araçları, özellikle A.B.D.'de oldukça tutulan SGH-F480'i andırıyor. 8 Mega piksellik resimlerinizi 2,8 inch büyüklüğündeki, 16 milyon renk destekleyen, AMOLED teknolojisine sahip ekranda izleyebiliyorsunuz.

S8300'ü etkileyici kılan sadece zengin teknik özellikleri değil; aynı zamanda sahip olduğu kırmızı-gri renkli alüminyumdan kasası; bu kasanın kalınlığı da sadece 13 mm. S8300 sahip olduğu özellikler ile tabii ki çok yetenekli bir telefon; yine de biz fuarda gösterilen örnek modelde birkaç eksiklik tespit etik. Gerek dokunmatik ekran üzerinden sanal klavyede olsun gerekse el yazısı ile giriş yönteminde olsun, hatalarla karşılaşıyorsunuz. Girmek istediğimiz metinleri, ancak T9 giriş yöntemi ile tuş takımı üzerinden girbildik. Fiyatının da pek düşük olmadığını söyleyelim: 550Euro.

Nokia'nın Yıldız Adayları: N97 ve N86

Nokia'nın Yıldız Adayları: N97 ve N86

Nokia N97 uzun zamandır gündemde olan ve beklenen bir cep telefonu idi; N86 ise Nokia'nın 8 Mega piksellik kameraya sahip ilk modeli.

Nokia N97

Dediğimiz gibi Nokia N97 yeni bir model değil, tanıtımı 2008 sonuna doğru yapılmıştı, yine de MWC 2009'un ilgi odaklarından biri olacağı şüphesiz. Nokia'nın verilerine göre dokunmatik ekranın diyagonal uzunluğu 8,89 cm, ekran yatay olarak kayarak tuş takımı ortaya çıkıyor. Kullanıcı ara yüzü, Symbian S60'ın 5'inci versiyonunu temel alıyor.

Nokia N97'nin teknik özelliklerine baktığımızda üstün özellikler ile karşılaşıyoruz: dâhili 32Gb hafıza, microSD hafıza kartı yuvası, 640x320 piksel ekran çözünürlüğü, kameranın video çekimi ile 300.000 piksele varan kalitede çekim yapabiliyorsunuz, QWERTY klavye takımı vesaire, vesaire... Ayrıca elektronik bir pusulaya, GPS alıcısı ve Nokia Maps 3.0'e sahip. Nokia, N97'yi 2009'un haziran ayında 600 Euro civarı bir fiyatla piyasya sürmeyi planlıyor.

Nokia N86 Nokia'nın Yıldız Adayları: N97 ve N86

Nokia, N sersinin yeni üyesi N86'nın tanıtımını fazla gösterişli olmayan bir sunum ile gerçekleştirdi; bu model Finlandiyalı üreticinin 8 Mega piksellik kameraya sahip ilk cep telefonu olma özelliğini taşıyor. N 86'nın merceği Carl Zeiss'tan, autofocus ve bir çift LED flaş sistemine sahip. Nokia'ya göre, özel bir teknik sayesinde yüksek bir ışık dengeleme aralığı sayesinde (F2.4 den F4.8'e kadar), ışık seviyesinin uygun olmadığı ortamlarda da kaliteli çekimler yapabileceksiniz.

N86 pek iddialı bir izlenim bırakmasa da, sahip olduğu özellikler de göz ardı edilecek cinsten değil: N95'te olduğu gibi Symbian S60 işletim sistemi, N96'nın da sahip olduğu ekranın yatay kızaklama sistemi, 2,6 inch büyüklüğünde 320x240 piksel çözünürlüğe sahip OLED bir ekran ve ayrıca 8Gb dâhili hafıza; ayrıca 3,5mm'lik mini jack girişi ve USB bağlantı. N86 ile web'de surf yapmak için HSDPA ve WLAN hizmetinize amade. Ayrıca Assisted GPS ve Bluetooth 2.0 teknoljilerine de sahip N86. Nokia'nın bu ilk 8 Mega piksellik cep telefonu 2009'un ikinci çeyreğinde, 450 Euro'luk fiyatı ile piyasaya sürülecek.

LG'nin yeni Gözdeleri: KM900 Arena ve GD900

LG'nin yeni Gözdeleri: KM900 Arena ve GD900
Multitouch teknolojisine sahip LG KM900 Arena

LG Cep Telefonlarında öne çıkan bir özellik: KM 900 Arena modeli, Multitouch teknolojisi ile yönetildiğinden kullanım ergonomisi konusunda ümit vaat ediyor.

LG KM900 Arena

LG bu seneki fuarda bu çok özel ürünün tanıtımını gerçekleştirdi. Multitouch teknolojisine sahip ekranın büyüklüğü diyagonal olarak 7,6cm ve 480x800 piksel (WVGA) çözünürlüğünde 16 milyon renk desteği veriyor. Hazır kurulu Viewer programı ile Word, PDF ve Powerpoint formatındaki dokümanlarınızı yoldayken mobil olarak da inceleyebiliyorsunuz. Dahili olarak 8Gb'lık bir hafızaya sahip, isterseniz 32Gb'a kadar kapasiteleri olan microSDHC hafıza kartları ile hafıza kapasitesini artırabilirsiniz. LG KM 900'un kamerası, maksimum 5 Mega piksellik resimler çekmenize imkân veriyor.

105gr ağırlığı olan cep telefonunun bekleme süresi 300 saat, konuşma süresi ise 230 dakika. Fuarda sergilenen tanıtım modelinden anladığımız kadarı ile bu cep telefonu üretime hazır gözüküyor. Ayrıca performansının oldukça üst seviyede olduğunu belirtelim. Gözümüze çarpanlar: uygulamaları kısa sürede çalıştırıyor, menüdeki grafiksel kullanıcı ara yüzü geçişleri gayet akıcı ve iyi bir şekilde düzenlenmiş.

LG GD900 Multitouch teknolojisine sahip LG KM900 Arena

Bu modelinde LG özellikle şıklığa önem vermiş. Dünyadaki seri üretim cep telefonları arasında ilk olarak transparan tuş takımına sahip GD900. Karanlık ortamlarda aydınlanan tuş takımı ile fütüristik bir görünüşe kavuşuyor LG GD900. Daha fazlası da var, GD900 aynı zamanda 640x480 piksel çözünürlüğüne sahip dokunmatik ekranı üzerinden kontrol edilebiliyor.

Kullanıcı ara yüzü işlevini LG'nin S sınıfı sistemi yerine getiriyor. Sadece 13mm kalınlığa sahip olan GD900; mayıs 2009'da piyasaya sunulacak ve LG'nin üst seviye Black Label serisinden KF750 Secret'in halefi olacak. Fiyat konusunda ise henüz bir açıklama yapılmadı.

HTC'den son teknoloji: Magic ve Touch Pro2

HTC'den son teknoloji: Magic ve Touch Pro2
HTC Magic: Google Android ailesinin yeni üyesi

Özellikle iş dünyasını hedefleyen ürünler ile öne çıkan üretici; fuarda Vodafone ile beraber HTC Magic'in tanıtımını gerçekleştirdi. Tanıtımı gerçekleştirilen diğer modeli ise fuarın en gözde cep telefonlarından biri olan Touch Pro2 idi.

HTC Magic

HTC Magic modeli üreticinin Google işletim sistemi Android'i kullanan ikinci seri üretim cep telefonu. Halefi olan G1 den farklı olarak tuş takımına gerek duymuyor HTC Magic; bunun dışında pek farklı bir özelliği yok cep telefonun. Teknik özellikleri: 3,2 Mega piksel bir kamera, dokunmatik ekran, HSDPA, WLAN ve GPS alıcısı.
Yönetimi dokunmatik ekran üzerinden, 6 mekanik tuş ve merkezi Navi-Key üzerinden yapıyorsunuz. Test Bölümündeki arkadaşlarımız cep telefonunu yakından inceleme fırsatı buldular, ve vardıkları kanı şöyle: Gümüş renkli kaplama yüzeyi ve daha kompakt ölçüleri ile halefi G1'e göre çok daha şık ve zarif bir telefon.

HTC Touch Pro2 HTC Magic: Google Android ailesinin yeni üyesi

Yeni HTC Touch Pro2, XXL ölçüsünde bir ekrana sahip ve birçok özelliği kendisinde barındırıyor. İkinci jenerasyon Touch Pro ile HTC, iş çevreleri için; ihtiyaç duyulabilen bütün özellikler ile beraber (HSDPA, WLAN ve yüksek çözünürlüklü dokunmatik ekran), çekici bir ürün sunuyor. Yüksek sayıdaki donanım özellileri ve bir çok ofis uygulaması ile HTC Touch Pro2 iş çevrelerinin gözden kaçırmamsı gereken bir cep telefonu.

Toshiba'dan Gigahertz İşlemcili TG01

Toshiba'dan Gigahertz İşlemcili TG01
Hız canavarı: Dünya'nın ilk 1 Ghz'lik işlemciye sahip cep telefonu

Dünyada Gigahertz İşlemciye sahip ilk cep telefonu Toshiba TG01 modeli oluyor. Ürünün tam olarak ne zaman piyasaya çıkacağı henüz kesinleşmiş değil.

Toshiba'nın MWC 2009'da sunumunu yaptığı, iş çevrelerine hitap eden TG01; kocaman bir dokunmatik ekrana ve bir cep telefonunun şimdiye kadar sahip olduğu en hızlı işlemciye sahip. Gerçi TG01 tam olarak üretime hazır değil; ve pek stabil çalıştığı da söylenemez, ama bu onun çok ilgi çekici bir telefon olduğu gerçeğini değiştirmez. Toshiba TG01'in ekranı 4,1 inch büyüklüğünde ve 1Ghz hızında Qualcomm Snapdragon işlemcisini kullanıyor.

Cep telefonun kalınlığı 9,9mm ve WLAN, HSDPA desteği veriyor. Ayrıca GPS alıcısına ve microSD yuvası ile 32Gb'a kadar yükseltilebilecek bir hafızaya sahip. Her ne kadar cep telefonu dünyasında şimdiki eğilim Google Android İşletim Sistemi seçeneğini de müşteriye sunmak yönünde ise de Toshiba bu model için sadece Windows Mobile İşletim Sistemi seçeneğini sunmayı planlıyor. Fiyatı ise henüz kesinleşmiş değil.

Palm'dan yeni soluk: Palm Pre

Palm'dan yeni soluk: Palm Pre
Palm Pre: Palm'dan yeni bir rüzgar

Palm yeni Dokunmatik Ekranlı ve İşletim Sistemi yenilenmiş Cep Telefonu Palm Pre'yi tanıttı. İlk izlenimlerimiz, oldukça büyük bir potansiyele sahip bir cep telefonu olduğu yönünde.

Palm, Palm Pre'nin Avrupa versiyonunu 2009 ortalarında satışa sunmayı planlıyor. İlk gözümüze çarpan, dokunmatik ekran üzerinden kullanılan yeni WebOS oldu. Dokunmatik tuşlara alternatif olarak sürgülü kapağın arkasında bulunan tuş takımını kullanabiliyorsunuz. MWC 2009'da yeni Palm Pre oldukça büyük ilgi uyandırdı. Yeni işletim sistemi, Palm için gerçekten ilerleme adına büyük bir adım; sistem oldukça seri çalışıyor ve dokunmatik ekran üzerinden akıcı bir yönetim imkânı veriyor.

Yeni İşletim Sistemi Palm WebOS

Palm'ın bu yeni işletim sistemi, yeni ara yüzü ile ilk defa Palm Pre'de kullanılacak. Üreticinin açıklamasına göre özellikle internet uygulamaları desteklenmiş; Google- adres defterleri, takvim ve mail uygulamaları gibi. Dokunmatik ekranın üzerinden Multitouch teknolojisi ile yönetimin yanı sıra el hareketlerinizi tanıyan kamera ile de komut verebiliyorsunuz. Diğer özellikleri ise: WLAN, GPS, bir adet 3 Mega piksel kamera ve 8Gb'lık hafıza.

Okuyucu Yorumları