OpenMoko: İkinci Linux cep telefonu

Neo 1973 geliştiricileri, ikinci Linux tabanlı cep telefonunu piyasaya sürmeyi planlıyorlar...

İkinci Linux-Cep

Neo 1973, tamamen ücretsiz yazılım ile donatılmış ilk Linux tabanlı cep telefonu idi. Şimdiyse geliştirici OpenMoko halefin planlarını yapıyor: seri üretim pazarını fethedeceği düşünülen Neo FreeRunner.

Neo 1973 daha çok teknisyenler ve geliştiriciler için düşünülmüştü. Fakat Linux cep telefonunun bir sonraki modeli son kullanıcıya da hitap edecek. Bu iş için OpenMoko cihazı daha güçlü olan bir işlemci (500 MHz) ile ve WLAN 802.11b/g ile donattı. Cihaz iki farklı üç-bant-uygulamasına uyumlu olacak şekilde (850 MHz ve 900 MHz) üretildi. Ayrıca kullanıcının cihazı hangi şekilde tuttuğunu anlayabilen bir sensor da telefona entegre edilmiş. 3D hızlandırıcı sayesinde ekran üzerinde gösterim çok daha iyi bir şekilde gerçekleştirilecek.

Geri kalan teknik detaylarda seleften bir fark yok: önceki gibi dokunmatik ekran 2.8 inç boyutunda ve 480 x 640 piksel çözünürlüğünde olacak. Flash hafıza 64 MB boyutunda ve microSD kartlar ile genişletilebiliyor. RAM miktarı 128 MB. Diğer özellikler arasında USB, GPRS ve Bluetooth 2.0 var.

Neo FreeRunner, CES fuarında tanıtılacak ve sonrasında geliştiricilere dağıtılacak. Yeterli miktarda yazılım hazırda bulundurulduğu anda telefon son kullanıcı pazarına sunulacak.

Okuyucu Yorumları