Opera'ya bir haller oluyor!

Opera'ya büyük iddialarla eklenen özellik, yeni sürüm ile birlikte tarih oluyor!

Opera'ya bir haller oluyor!

Hüseyin Cem Köylü

Opera'nın masaüstü versiyonunun en son sürümü 12'nin betası yayınlandı. Eski Opera kullanıcılarının hemen fark ettiği gibi, sesli-kontrol desteği ve widget'lar gibi birkaç özellik Opera Unite ile birlikte ortadan kalkmış durumda.

Opera, Unite'ı ilk olarak 2009 senesinde "bulut-ötesi" geliştirici platformu olarak tanıtmıştı. Unite, her tarayıcıya bir sunucu koyuyor ve Javascript'te daha hızlı gelişim için kütüphaneler sağlıyordu. Tartışmasız, bu Berners-Lee ve Robert Caillau'nun iki yönlü yayınlama ve iletişim mekanizmalı orijinal World wide web vizyonuna en yakın görüş ve belki daha bile ötesindeydi.

Teoride Unite, müziklerinizi ve resimlerinizi kolaylıkla Opera kullanıcıları ile paylaşmanıza olanak sağlıyordu ama bu hiçbir zaman amacına ulaşamadı. Opera'nın Unite geliştirici sayfasında da uzun zamandır in cin top oynuyordu.

Opera 12'nin sunduğu yeni özellikler ise sağdan-sola yazı desteği, Mac OS X ve Windows için 64 bit yapılar, hızlandırılmış WebGL desteği, yeni temalar ve daha pek çok yenilik. Konum ve kamera API'ları da geliştiricilere sunuldu.

Opera 12 beta'yı buraya tıklayarak indirebilirsiniz...

Okuyucu Yorumları