Opera'ya Steve Jobs'u kandırma ödülü!

Opera, belki de son zamanların en garip ödülünü almaya hak kazandı: Hem de Steve Jobs sayesinde...

Steve Jobs'u kandırma ödülü!

Opera yapımcısı Haavard Moen, Steve Jobs'u "kandırarak" iPhone için Opera Mini'yi sunduktan sonra, Norveç Halkla İlişkiler ödülü "Gullkornet"i kazandı.

Steve Jobs, iPhone'daki kodlara müdahale edilmesine daha önce hiç izin vermemişti. Senelerdir Safari'nin telefonlardaki tek internet tarayıcısı olduğu düşünülüyordu. Opera'nın kurucusu Jon von Von Tetzchner, 2009'un Kasım ayında iPhone'da bir gün diğer tarayıcıların da çalıştırılacağını iddia etmişti. Şirket sadece üç ay sonra Opera Mini'nin demo sürümünün Dünya Mobil Toplantısı'nda tanıtılacağından bahsetmişti.

Bu sırada Opera Mini, sadece bir Java uygulamasıydı. Daha sonra Opera, tarayıcının iPhone'da doğal olarak çalışan sürümünü de geliştirdi. iPhone kodlarında değişiklik yapmayan Opera, bu programla aynı Opera Mini'de olduğu gibi proxy sunucuları üzerinden çalışıyor ve sayfaları sıkıştırarak yüklenme sürelerini hızlandırıyor.

Teknik anlamda her şey kitabına uygun!

Teknik anlamda her şey kitabına uygun!

Yani tarayıcı, teknik anlamda Apple'ın kullanım şartlarını çiğnemiyor. Tabi ki Apple uygulamayı herhangi bir sebeple kapatma hakkını saklı tutuyor. Opera'nın yaptığı önemli hamle, tarayıcıyı Apple Store'a göndermeden önce tanıtmasıydı.

Opera Mini ürün müdürü Philip Grønvold, Steve Jobs'un fikrini değiştirebileceğinden çekindiğini saklamıyor. Opera Mini iPhone'a çıktıktan sonra Apple, App Store'a bazı ek kurallar eklemiş, web tarayıcılarının iOS WebKit framework ve WebKit Javascript kullanmasını şart koşmuştu.

Okuyucu Yorumları