Oppo Reno7 İnceleme

Rakiplerine kıyasla farklı bir tasarım ve başarılı özelliklerle gelen UEFA Şampiyonlar Ligi sponsoru OPPO’nun yeni telefonu Reno7’yi inceledik.

CHIP Online Notu 90

Bugün uzun zamandır beklediğimiz OPPO’nun ülkemizde yakın zamanda satışa sunulan Reno7 modeli bizlerle. OPPO, Reno7, Reno7 Pro ve Reno7 SE modellerinden oluşan Reno7 serisini geçtiğimiz yıl sonunda tanıtmıştı, ancak telefonlar ilk olarak Çin’de satışa sunulmuştu. Daha sonra Avrupa ve diğer pazarlara da açılan telefonlardan Reno7 sonunda ülkemizde de satışa çıktı, çıktığı gibi de konuğumuz oldu.

Reno7, bize güzel bir paket ile ulaştı bu arada söylemeden geçmeyelim. OPPO, geçtiğimiz günlerde UEFA ile ortaklığa imza atmış ve dünyanın en büyük organizasyonlarından biri olan UEFA Şampiyonlar Ligi’nin 2 yıllığına sponsoru olduğunu açıklamıştı. Buna istinaden de OPPO bize Reno7’yi gönderirken, güzel bir hoşluk yapmışlar ve bu Şampiyonlar Ligi paketi hazırlamışlar.

OPPO Reno7 Tasarımı Nasıl?

Evet, şimdi Reno7’ye dönelim. Reno7’nin tasarımı, bugünlerde gördüğümüz telefonlardan farklı olmasıyla dikkat çekici. Elimizde Sunset Orange rengiyle bulunan telefonun arka yüzeyi suni deri malzemeyle kaplanmış. Bu yüzeyi sayesinde tuttuğunuzda hem iyi bir his veriyor hem de elinizde kaymıyor, ayrıca fazlasıyla da güzel görünüyor. Telefonun çerçevesi ve arka kamera bloğu da buna uygun olarak altın görünümlü şekilde tasarlanmış. Telefonun kamera bloğu arkada güzel görünüyor. 2 tonlu renkli görünüm kameraları vurgulamış. Üzerinde 2 tane büyük lens, hemen yanda da bir küçük lens ile LED flaşı bulunduruyor. Kameraların detaylarına az sonra geleceğiz, ancak görünüş olarak fazlasıyla hoş durduğunu söyleyebiliriz.

Telefonun güç düğmesi sağ kenarda, ses tuşları ise sol kenara konumlandırılmış. Bu tuşların hemen üzerinde microSD kart ve SIM kart çekmecesi yer alıyor. Bu arada telefonda çift SIM kart desteği var. Alt kenara geldiğimizde burada da sırasıyla 3.5 mm kulaklık girişi, USB-C portu ve hemen yanında hoparlör mazgalı yer alıyor.

Son olarak Reno7’nin IPX4 sertifikalı bir telefon olduğunu ve böylece toza ve su sıçramalarına karşı dayanıklılık gösterdiğini de söyleyelim.

OPPO Reno7 Ekran Özellikleri

Reno7’nin ekranı 6.43 inç boyutunda AMOLED panelden oluşuyor. 1080x2400 piksel çözünürlüğünde görüntü üreten bu ekran, 20:9 ekran en-boy oranına sahip ve düşmelere karşı Corning Gorilla Glass 5 ile korunuyor. 409 ppi piksel yoğunluğuna sahip bu ekran gayet iyi bir görüntü sağlıyor.

Ekranın tazeleme hızı, standart ekranların üzerinde. Reno7’nin ekranı, 90Hz’e kadar görüntü tazeleyebiliyor. Böylece gerek menüler, uygulaam ve internette dolaşırken, gerekse oyunlarda akıcı görüntü sağlayabiliyorsunuz.

Ekranın parlaklığı parlak ortam koşullarnda 600 nite kadar çıkarken, tepe noktada ise 800 nite ulaşabiliyor. Böylece parlak güneş ışığı altında ekranı iyi şekilde görebiliyorsunuz.

Bu arada parmak izi okuyucu ise ekranın altına entegre edilmiş. Hızlı çalışan parmak izi tarayıcıya alternatif yöntem olan kamera yoluyla yüz tanıma özelliği de telefonda yer alıyor.

OPPO Reno7 Özellikleri Neler?

Reno7’de Android 12 işletim sistemi kullanılıyor. Arayüz olarak da ColorOS 12.1 sürümünü görüyoruz. İşlemci olarak Snapdragon 680 yonga setinin kullanıldığı telefon, bu işlemcisiyle orta segmente hitap ediyor. 4+4 konfigürasyonda 8 çekirdekli bir CPU’ya sahip olan Reno7’nin bu işlemci çekirdekleri Cortex-A73 ve Cortex-A53 tasarımlarına dayanırken, saat frekansları ise 2.4 GHz ve 1.9 GHz şeklinde.

Grafik olarak Adreno 610 GPU, RAM olarak da 8 GB kapasiteli RAM içeren Reno7, depolama alanıyla da 128 GB kapasitesinde bir alan sunuyor. Günlük kullanımlar neticesinde iyi performans gösteren telefonda, grafik gücü çok yüksek olmayan oyunları da rahatlıkla oynayabiliyorsunuz. Örneğin PUBG oynamanızda herhangi bir mahsur yok, grafik ayarlarını çok yükseltmeden akıcı bir şekilde oynayabiliyorsunuz. Telefonda oyun için özel bir mod da bulunuyor. Ekranı sol kenardan çekip açtığınız bu menüden Whatsapp, Messenger ve Discord’a oyun içinden erişebiliyor, performansı ayarlarını düzenleyebiliyor ve bunun gibi bir dizi seçeneğe ulaşabiliyorsunuz. Performans ayarı kısmına girdiğinizde, burada düşük güç modu, dengeli mod ve profesyonel oyuncu modlarını göreceksiniz. Böylece oyunlarda performansı artırabiliyor, eğer şarjınız az ise düşük güç moduna alarak oyun süresini uzatabiliyorsunuz.

Reno7’nin bataryası ise 4500 mAh kapasitesinde. Ailenin geri kalanıyla aynı kapasite sunulurken, yonga seti ve ekran kombinasyonu göz önüne alındığında bu kapasite gayet makul ölçüde. Bununla uzun pil ömrü sunabiliyor telefon. Öyle ki, yaklaşık 17 saat Wi-Fi üzerinden internette dolaşabiliyorsunuz. Video izleyeceğinizde de yaklaşık 22 saatlik sonuç veriyor telefon. Bu sonuçlara telefonu standart olarak 60Hz ekran tazeleme hızında çalıştırdığımızda ulaştık. Elbette parlaklık değeri ve arka planda çalışan uygulamalar neticesinde bu değerler farklılık gösterebilir, ancak genel anlamda standartlar bakımından gayet iyi bir pil ömrü göstdiğini söyleyebiliriz.

Reno7’nin elimizdeki modelinde kutusunda herhangi bir şarj cihazı çıkmadı. Ancak telefonun 33W hızlı şarj desteğine sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bu ölçüde bir adaptörle şarj ettiğimizde yaklaşık 30 dakika içinde yüzde 50 kapasitede şarj olan Reno7, yaklaşık 1 saat içinde tam kapasite şarj olabiliyor.

OPPO Reno7 Kameraları Nasıl?

Gelelim kameralara. Evet, telefonun arkasındaki kamera bloğu genel görünüş itibariyle çok güzel duruyor. Özelliklerine ve performansına baktığımızda da bunu desteklediğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Reno7’nin ana kamerası, 64 MP ölçüsünde fotoğraflar çekebiliyor. Bu ana kamera f/1.7 diyafram açıklığına sahip olan 26 mm’lik bu kamera faz algılamalı otofokus içeriyor. Onun altındaki 2’inci büyük kamera ise biraz işleri ilginçleştiriyor. OPPO bu kameraya mikroskop kamerası adını vermiş, zira gerçekten de mikroskopik çekimler yapıyor. Kamera arayüzünden bu kameraya geçtiğinizde, kamera halkasının çevresinde LED flaşın yandığını görüyorsunuz. Bu kamerada 15x ve 30x seçenekleriniz var. Çekim işlemine alışmanız biraz zaman alacaktır, çünkü nesneyi odakta tutmak için sadece birkaç mm kadar bir mesafede olmanız gerekiyor. Ancak doğru uzaklığı bulur ve sabit çekim yaparsanız gerçekten de çok net mikroskopik fotoğraflar çekebiliyorsunuz. Bu kamera seçimiyle telefonlarda gördüğümüz makro kameralara yeni bir bakış açısı getirmiş OPPO ve bizce gayet de hoş olmuş.

Telefonun 3’üncü kamerası ise 2 MP ölçüsündeki derinlik sensörü. Bu kamera yoluyla da portre fotoğraflarında alan derinlikli çekimler yapılabilmesi sağlanıyor.

Reno7’nin fotoğraf çekimlerinde en çok faydalanacağınız ana kamerasına dönecek olursak, özellikle gün ışığı altında harika sonuçlar çıkardığını söyleyerek başlayabiliriz. Çekilen fotoğraflarda dinamik aralık genbiş ölçüde olurken, renkler de oldukça dengeli görünüyor. Tutarlı beyaz dengesi ve tuhaf renk atlamaları olmadan gayet güzel fotoğraflar çıkartabiliyor telefon bu kamerasıyla. 64 MP çekim yapmak istediğinizde üstten 64MP modunu açmanız gerektiğini de söyleyelim.

2x’e kadar optik zum yapabildiğiniz kamera ilse 10x’e kadar dijital zum da yapabiliyorsunuz. Ayrıca video çekimleri için gyro-EIS desteği olması güzel bir detay. Hem arka hem ön kamerada gyro-EIS bulunuyor. Bununla video kaydı sırasında titreşimlerin en aza indirilmesi amaçlanmış.

Düşük ışıkta da gece modunu kullanabiliyorsunuz. Bu koşulda güzel fotoğraflar çektiğini gördüğümüz telefon, ayrıntıları da resmedebiliyor. Bu anlamda geceleri de severek kullanacağınız bir telefon olacak kanaatindeyiz Reno7’nin.

Telefonun ön kamerasında geldiğimizde, burada ekranın köşesine yerleştirilen 32MP ön kamerayı görüyoruz. Doğru renkler ve iyi ayrıntı seviyeleriyle güzel selfie fotoğrafları çekebiliyorsunuz. Portre modundan da memnun kaldık. Ön kamera kenar kesimlerini iyi şekilde yapıyor ve fotoğraflara güzel bir alan derinliği katabiliyor.

Sonuç

Evet, sonuç olarak değerlendirirsek Reno7, eli yüzü düzgün gayet hoş bir telefon olmuş. Özellikle tasarımıyla fazlasıyla beğendiğimizi ve bu tasarım anlayışıyla rakiplerine kıyasla fark yarattığı açık. Genel kullanım ve performansıyla da bizde oldukça olumlu bir izlenim bıraktı. Pil ömrü özellikle iyi seviyede. Kameraları da genel kullanımı destekleyecek cinsten, büyük bir eksiklik göremedik. Öte yandan mikroskop kamera da ilginç bir hava katıyor. Her zaman kullanmazsınız bu kamerayı elbette ancak kimi zaman sizi detaylara odaklanmaya itebilir. Belki bunun yerine ultra geniş açılı bir kamera yerleştirilebilirdi; tercih meselesi.

Reno7’nin, şu sıralar 8900 TL fiyatla bulunabildiğini de söyleyelim. Fiyat biraz pahalı gelebilir, ancak yeni nesil orta segment telefonların da artık fiyatları bu çizgiye iyiden iyiye yerleşmiş durumda.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Oppo Reno7
Ürün Markası Oppo
CHIP Online Notu
90
İşletim SistemiAndroid 12
İşlemciQualcomm Snapdragon 680
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı2.4 - 1.9 GHz
Ekran TeknolojisiAMOLED
Ekran Boyutu6 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 2400 px
Grafik İşlemciAdreno 610
Bellek (RAM)8 GB
Dahili Depolama128 GB
Ön Kamera32 MP
Arka Kamera64 MP
Arka Kamera (2)2 MP
Arka Kamera (3)2 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothYok
FM RadyoYok
Batarya Kapasitesi4500 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar73 x 159 x 7.5 mm
Ağırlık175 gr.