Ortak Adres Defteri

Adres defterinize dünyanın herhangi bir yerinden ulaşmak ister misiniz? CHIP, bunun ve hesaplar arasında adres transferi için yapmanız gerekenleri bu yazıda açıklıyor. Ayrıca online hesaplara adres defterlerinin aktarılmasıyla ilgili ipuçlarını bulabilrsiniz.

Ortak Adres Defteri

alma sihirbazı aktifhale geldi. Eğer şu ana kadarki işlemleri sorunsuz bir şekilde yerine getirdiyseniz ekrana üç tane adres defteri tipinden [Ldif Dosya (Netscape), CSV Dosya (Outlook Express) ve Palm-Pilot] sizin için uygun olanını seçmelisiniz. Bu örnekte CSV dosya seçeneğini işaretleyin ve Devam düğmesine tıklayın. Şimdi biraz önce kaydettiğiniz dosyayı seçmek için Gözat düğmesine tıklayın. Bunun sonucunda ekrana gelen Dosya Seç penceresinden masaüstündeki “Adresler. csv” dosyasını seçin ve Aç düğmesine tıklayın. Bunun sonucunda iletişim penceresi kapanacak ve seçilen dosyanın konumu web sayfasında ekrana gelecektir.

3-Son olarak adres defterini Mynet hesabınıza aktarma işlemini Tamam düğmesine tıklayarak bitirebilirsiniz. Bu işlem sonucunda Outlook Express adres defterinde bulunan herkese Mynet hesabınızdan ulaşabilirsiniz.

Tüm adresleri Yahoo hesabına aktarmak
Adres defteri bilgilerinin Yahoo hesabına aktarılması işlemi neredeyse Mynet ile aynıdır. Burada da lokal bilgisayardaki adreslerin ilk olarak bir dosya içerisine saklanması gereklidir.

1-Yahoo (www.yahoo.com) açılış sayfasını görüntüleyin ve sayfanın üst tarafında bulunan Mail bağlantısına tıklayın. E-posta hesabına ulaşabilmek için kullanıcı adı ve parolanızı girin.

2-Yahoo Mail ana sayfasında bulunan Addresses bağlantısına tıklayın. Dosyaya kaydettiğiniz adres defterini Yahoo hesabınıza aktarmak için Import/Export bağlantısına tıklayın.

3-Ekrana gelen penceredeki “Choose a program to import contacts from” açılır listesinden kayıt dosyasının türünü, burada “Microsoft Outlook (.CSV File)” seçin. Zaten adres defterini bir dosya içerisine kaydettiğimiz için Yahoo penceresindeki ikinci adımı geçin.

4-Daha sonra burada bulunan Gözat düğmesine tıklayın ve ekrana gelen pencere üzerinden Mynet hesabında olduğu gibi masaüstünde bulunan Adresler. csv dosyasını seçin. Daha sonra dosyayı eklemek ve pencereyi kapatmak için Aç düğmesine tıklayın.

5-Son olarak Yahoo penceresindeki Import Now düğmesine tıklayarak Outlook Express altında tuttuğunuz adres defterini Yahoo hesabınıza saklayabilirsiniz.

Online hesaplardaki adres defterini saklamak
Uzun süre online e-posta hizmetlerini kullandıktan sonra POP3 sunucusuna sahip bir adres almaya ve artık iletilerinizi lokal bilgisayarınızdan takip etmeye karar verdiniz. Ancak geçen süre zarfında online olarak tuttuğunuz adres defterini Outlook Express’e aktarmak istiyorsunuz. Sorun değil!

1-Mynet veya Yahoo hesaplarınızdaki adres defterlerini yerel bir dosya içerisine kaydedebilir ve böylece istediğiniz eposta uygulaması ile kullanabilirsiniz. İlk olarak e-posa hesabınıza girin ve Adres Defteri sayfasını açın.

2-Mynet hesabında çalışırken adres defteri altında bulunan Ver bağlantısına tıklayın. Bunun sonucunda ekrana gelen yeni sayfa üzerinden adres bilgilerinin kaydedileceği dosya türünü seçin ve Devam düğmesine tıklayın. Bunun sonucunda dosya oluşturulacak ve yüklenmeye hazır hale getirilecektir. Hazırlanan dosyayı bilgisayarınıza kaydetmek için son sayfada bulunan Download bağlantısına tıklayın. Yahoo hesabını kullanıyorsanız adres defteri altında buluna Import/Export bağlantısına tekrar tıklayın. Bunun sonucunda ekrana gelen sayfanın üst kısmını Yahoo’ya bilgi aktarmak için kullanmıştık. Şimdi sayfayı aşağı indirin ve bilgileri kaydetmek istediğiniz dosya türüne (Microsoft Outlook, Palm Desktop, Netscape Address Book, Yahoo!CSV) ait düğmeye tıklayın. Bunun sonucunda oluşturulan dosya otomatik olarak yüklenmeye başlayacak ve sizden onay isteyecektir.

3-Kaydettiğiniz bu dosyaları Outlook Express altında kullanmak için Adres Defteri’ni açın ve Dosya/Al/Diğer Adres Defteri komutunu çalıştırın. Ekrana Adres Adres Defterini Alma Aracı penceresindeki listeden biraz önce hazırladığınız dosyanın türünü seçin ve Al düğmesine tıklayın. Bunun sonucunda ekrana gelen pencere üzerinden dosyanın konumunu belirleyin ve bu dosya içerisinden alınacak alanları işaretleyin.

4-Daha sonra aynı penceredeki Gözat düğmesine tıklayın ve ekrana gelen Farklı Kaydet penceresinden dosyayı saklamak istediğiniz konumu belirleyin. İpucu: İleride dosyaya rahat bir şekilde ulaşmak için masaüstüne kaydedin. Bunun için Konum listesini açın ve en üst düzey olan Masaüstü’nü seçin.

5-Dosyanın saklanacağı konum olarak Windows Masaüstü’nü seçtikten sonra Kaydet düğmesine tıklayarak iletişim penceresini kapatın. Bir sonraki adıma geçmek için CSV Ver penceresindeki İleri düğmesine tıklayın.

6-Ekrana gelen pencere üzerinden dosya içerisine kaydedilecek alanları seçebilirsiniz. Önemli! Adres Defteri’ndeki tüm alanları kullanmıyor olsanız dahi buradaki liste içerisinde bulunan tüm alanları işaretleyin. Aksi takdirde ileride dosyanın aktarılması esnasında bir hata mesajı ekrana gelebilir.

7-Artık Son düğmesine tıklayarak dosyanın kaydedilmesini sağlayabilirsiniz. Dosya kaydedildikten sonra ekrana gelen “Verme işlemi tamamlandı” bilgi penceresini Tamam düğmesine tıklayarak kapatın. Geriye kalan (Adres Defteri, Adres Defteri verme Aracı) tüm iletişim pencerelerini de kapatın ve Outlook Express oturumunu sonlandırın.

Outlook Express adres defterini Mynet’e taşımak
Outlook Express adres defterinde tutulan bilgilerin Türkiye’nin ilk ücretsiz e-posta sunucularından olan Mynet’e aktarılması oldukça basittir. Bunun için aşağıdaki işlemleri yerine getirmeniz yeterli olacaktır.

1-İlk olarak bir internet bağlantısı kurun ve Mynet’in açılış sayfasına (www.mynet.com) gidin. Daha sonra e-posta hesabınıza ulaşmak için kullanıcı ismi ve parolanızı girin.

2-myMail penceresinin solundaki menüde bulunan Adres Defteri bağlantısına ve bunun sonucunda ekrana gelen adres defteri penceresinde bulunan Al bağlantısına tıklayın. Artık adres defteri

Masaüstü bilgisayarlarda en yaygın olarak kullanılan e-posta programı Outlook Express’tir. Bir çok kullanıcı söz konusu programı offline iletiler hazırlamak ve bunları Kolaymail, Mynet Hotmail veya Yahoo gibi bedava e-posta hizmeti veren sunucular üzerinden göndermek için kullanırlar. Ancak bu lokal çalışma bazı sorunlara yol açabilir: Örneğin iş yerinden veya tatilde bir internet kafeden e-posta göndermek isteyenler Outlook Express adres defterine ulaşamazlar. Çözüm çok basit: Outlook Express adres defterinde bulunan tüm e-posta adresleri, adresler faks ve cep telefonu numaraları gibi bilgilerin tümünün ayrı bir dosya içerisinde saklanması. Bunun için tek bir çözüm mevcut. Daha sonra isterseniz bu dosyayı bir disketle devamlı yanınızda taşıyabilir ya da hesabınızda bulunan bir bedava e-posta sunucusu üzerinde saklayabilirsiniz. DİKKAT! Online tutulan adres defterinin güncelliğini koruyabilmesi için söz konusu aktarma işlemini belirli aralıklarla tekrar etmelisiniz.

Adres Defteri’nin dosyaya kaydedilmesi
İlk adımda Adres Defteri’ndeki tüm girdiler CSV dosyaları içerisine kaydedilmelidir. Bu, adres bilgilerinin farklı programlar arasında değiştirilebilmesi için yaygın olarak kullanılan bir dosya biçimidir. İkinci adımda bu dosya Mynet,Yahoo gibi (sunucu desteklediği sürece) eposta sunuculara aktarılmalıdır. Eğer farklı bir ücretsiz e-posta hizmeti kullanıyor ve çalıştığınız sunucunun bu tür bir fonksiyonunun olup olmadığını veya CSV dosyasını destekleyip desteklemediğini bilmiyorsanız online yardımdan faydalanabilirsiniz.

1-Outlook Express’i çalıştırın ve Adres Defteri’ni açmak için Araçlar/Adres Defteri komutunu çalıştırın. Bunun sonucunda ekrana gelen pencere üzerinde adres bilgilerini CSV dosyasına kaydetmeniz için yardımcı olacak sihirbaza ulaşabilirsiniz.

2-Bunun için Dosya/Ver alt menüsünü açın ve burada bulunan Diğer Adres Defteri komutunu çalıştırın. Ekrana gelen Adres Defteri Verme Aracı penceresindeki listeden “Metin Dosyası (Virgülle Ayrılmış Değerler)” seçeneğini işaretleyin ve aktifhale gelen Ver düğmesine tıklayın.

3-Takip eden pencere üzerindeki kutucuğa tıklayarak kaydedilecek dosya için uygun bir isim girin. İpucu: Dosyayı Adresler adı altında kaydedin.

Okuyucu Yorumları