Otomatik hız aşırtmayla işini bitiren CPU!

Otomatik hız aşırtmayla elindeki işi bitiren bir işlemci: İşte IDF etkinliğinin önemli yıldızı...

Intel'in 1GHz tutkusu!

Intel IDF'de cep telefonları için geliştirdiği Lincroft isimli yeni Atom işlemcisinin saat hızının 1GHz'nin üzerinde olacağını açıkladı. İşlemcinin standart hızını kesin olarak açıklamadı.

Yeni gelecek olan Moorestown, MID (Mobile Internet Device: Mobil internet cihazı) platformunun temel bileşeni olan bu işlemci 1GHz'yi Burst Performance Mode kullanarak geçici olarak sağlayabilecek.

Nehalem mimarisi ile birlikte ortaya çıkan Turbo Boost özelliğine benzeyen bu özellik, işlemcinin ısı algılayıcılarını kontrol ederek gerekli durumlarda otomatik overclock yani hız aşırtma yapmasını sağlıyor.

Böylece işlemci eldeki işlemi hızlı bir şekilde bitirebiliyor. İşlemci boş duruma hızla dönüyor ve bu durumda daha az güç harcıyor. Intel'e göre elektrik tüketimi ve pil ömrü açısından, işlemcinin işi overclock ile hızla bitirmesi, düşük frekansta uzun süre çalışmasından daha verimli oluyor.

1 GHz barajını geömek neden bu kadar önemli?

Lincroft belleği de overclock edebilecek. DDR1 ve DDR2 destekleyecek ve bu sayede işlemci hızla çalışırken darboğaz oluşması engellenecek.

Intel için Atom'da 1GHz'yi aşmak çok önemli. ARM tabanlı bir mobil işlemci olan Quallcom 8250 1GHz hızında.

Elbette Intel işlemcinin tek özelliği hız değil. Silverthorne'un mirasçısı olan Lincroft'un önemli özellikleri arasında sadece daha hızlı bir CPU çekirdeği değil, grafik motoru, bellek kontrolcüsü, video decode ve encode motoruna sahip olması da yer alıyor. 2010 ortalarında çıkması bekleniyor.

Okuyucu Yorumları