Otonom araçlarla beraber şoför ihtiyacı artacak!

Lyft ortak kurucusu Zimmer'a göre otonom araçlar, ilk yıllarda sürücü ihtiyacını tırmandıracak!

Otonom araçlar sürücüleri arttıracak!

Kendini süren otonom araçlar kullanılmaya neredeyse hazır durumdalar ancak Lyft'in ulaşımın geleceği görüşüne göre bu araçlar, kişisel araçlar olmaktansa, araç hizmeti sunan ağların bir parçası olarak kendilerini gösterecekler.

Firmanın ortak kurucusu ve başkanı John Zimmer'in söylediğine göre firmanın beklentisi, ABD'deki robot arabalardaki Lyft sürüşlerinin, önümüzdeki beş yıl içerisinde insan sürücüler tarafından kullanılan araçların önüne geçmesi yönünde.

Araç paylaşımı kuruluşları, araba üreticileri ve teknoloji firmalarının hepsi otonom araçları önümüzdeki en büyük fırsat olarak görmekteler. Uber Technologies, otonom araçları ile hizmetini kısa bir süre önce Pittsburgh'da müdahale etmeye hazır bir sürücü ile test etti. Lyft, de Phoenix ve San Francisco'da talep üzerine otonom araç ağı testlerine General Motors ile ortaklık halinde başladığını söylemekte.

Zimmer'ın tahmini bazı bölgelerde bir miktar iyimser gözükebilir ve endüstrideki herkesin fikrini yansıtmıyor olabilir. Örneğin Zimmer, otonom araba sahiplerinin işteyken veya tatildeyken Tesla ortaklığındaki bir hizmet aracılığı ile arabalarını kiralayarak gelir elde edecekleri bir model öne süren Tesla CEO'su Elon Musk ile bu konuda anlaşmazlığa düşmüş durumda. Zimmer'in yazdığına göre Musk'ın modeli ortaya çıkmayacak çünkü kişisel araç sahipleri, araçlarını yabancılara kiralamak istemeyecekler.

Zimmer'in yazdığına göre her geçen yıl daha fazla insan araba sahibi olmamanın daha basit ve daha ucuz olduğu sonucuna varmakta. Yazıdaki tahmine göre, araç sahibi olmaktan daha ucuz otonom araçlar sahneye çıktığında, şehir insanlarının büyük bir kısmı kişisel bir araç kullanmaktan tamamen vazgeçecekler.

Bu durum gerçekleşirse, arabalar tarafından kullanılan park alanları daha geniş kaldırımlar ve yeni konut alanları için kullanılabilecek çünkü normalde bir araç, zamanın ortalama %4'ünde kullanılırken %96'sında park edilmiş halde bulunuyor. Zimmer'in söylediğine göre, araç paylaşımı hizmetlerini kullanmayan ve arabaları önemsemeyen kişilerin hayatları da bu değişimlerden etkilenecek.

Zimmer'in belirttiği üzere ilk iki devrim, kanallar ve demir yolu ile üretim hattı otomobiller aracılığı ile gerçekleşmişti. Otonom araç ağları daha ucuza daha iyi hizmet sunduklarında da ülke yeni bir ulaşım çağına daha girmiş olacak.

"2025 yılına kadar da, bir araç sahibi olmak DVD gibi ortadan kaybolacak. O zamana kadar, önümüzdeki beş on yıl süresinde yollarda hem sürücülü hem de sürücüsüz araçlar bulunacak, biz bunu karma ağ olarak adlandırmaktayız."

Ancak Zimmer'in söylediğine göre şoförlerin işleri hakkında endişe etmelerine gerek bulunmamakta. Otonom araçların sunulmasından sonraki ilk beş on yıl içerisinde, Zimmer'e göre, insan sürücülere olan ihtiyaç azalmayacak ve artacak. "Daha fazla insanın anahtarını Lyft ile takas etmesi ile beraber, genel olarak market ciddi oranda büyüyecek. Otonom araçlar bu seyahatlerin bir kısmını çözerken, eski araç sahipleri ile büyüyen piyasada hizmet sunmak için daha fazla Lyft sürücüsüne ihtiyaç olacak."

Okuyucu Yorumları