Outlook.com'un mimarı sorularımızı yanıtlıyor

Outlook.com'un babası ile çok özel ropörtaj: Brian Hall Google'ın Gmail'ine verdi veriştirdi...

Outlook.com özel röportajı

Hizmete girdiği ilk altı saat içerisinde tam 1.000.000 (yazıyla bir milyon) kişinin hesap açtırdığı yeni e-posta sistemi Outlook.com'un lansmanının üzerinden 48 saat geçmeden CHIP Online olarak bu sistemin başındaki kişiyi, yani Windows Live İş Grubu'nun Genel Müdürü Brian Hall'u bulduk ve ona Outlook.com hakkında en çok sorulan soruları yönelttik. Gmail rekabeti, e-posta verilerinin gizliliğine verilen önem, e-posta ekranında çıkan reklamlar, e-posta yönlendirmeleri, Skydrive ve benzeri Microsoft hizmetlerine giriş ve bunu gibi bir sürü konuda kafalarda oluşan soru işaretlerini yanıtlayacak olan bu özel röportajımızı ilgi ile okuyacağınızı düşünüyoruz.

Windows Live İş Grubu'nun Genel Müdürü Brian HallCHIP Online: Bu yeni sistem üzerinde ne zaman çalışmaya başladınız? Proje ne kadarlık bir zaman dilimini kapsıyor?

Windows Live İş Grubu'nun Genel Müdürü Brian HallBrian Hall: Aslında çok uzun zamandır çalışıyoruz. Hatta 20 yıl diyebiliriz (gülüşmeler). Biliyorsunuz, Microsoft şu anda dünyanın en büyük ücretsiz e-posta sistemini barındırıyor Hotmail ile. Buna Outlook ve Exchange'i de eklersek, Microsoft'un e-posta işinde epey eski olduğunu söyleyebiliriz. Bu sefer ne yaptık? Hotmail'in, Outlook'un ve Exchange'in en iyi yönlerini aldık ve Outlook.com çatısı altında birleştirdik.

Windows Live İş Grubu'nun Genel Müdürü Brian HallCHIP Online: Outlook.com ile hangi kullanıcı grubunu hedefliyorsunuz? Ne tür kullanıcılar bu servisten en iyi hizmeti alabilirler?

Windows Live İş Grubu'nun Genel Müdürü Brian HallBrian Hall: Kişisel e-posta kullanımı için mükemmel bir çözüm olduğunu düşünüyoruz. İş dünyasını hedeflemiyoruz. Sadece PC değil akıllı telefon ve tablet kullanıcıları için de en iyi deneyimi sunmasını sağladık. Facebook ve Twitter entegrasyonu ve kısa bir süre sonra gelecek olan Skype entegrasyonu ile kişisel iletişim ve sosyal iletişim için ideal bir araç. Outlook.com aynı zamanda Office kullanıcılarını da mobil dünyaya bağlamak için ideal bir seçenek. Rakiplerimizin ürünlerini düşünürsek, güvenlik konusuna önem veren tüm kullanıcıların da ilgisini çekeceğini düşünüyoruz.

Neden daha sade bir kullanıcı arabirimi?

Neden daha sade bir kullanıcı arabirimi?

CHIP Online: Outlook.com ile kullanıcı arabirimlerini oldukça sadeleştirdiğinize şahit oluyoruz. Bu arabirim üretirken kafanızda ne gibi bir düşünce vardı? Diğer Microsoft servislerinin de ileride buna benzer "arabirim sadeleştirmesi" yoluna gideceğini düşünebilir miyiz?


Brian Hall: Grafik kullanıcı arabiriminin son derece kolay olduğu doğru, ama bu uygulama aynı zamanda çok da güçlü ve esnek. Arabirimi tasarlarken rakiplerimiz gibi yapmadık, açıkçası diğer hizmetlerimizi her fırsatta kullanıcıların gözüne sokmak istemedik. Gmail'e bakın: Tepesinde bir sürü link, e-posta bölümünde metin reklamlar, kocaman bir arama kutusu, vs... Tüm bunların kullanıcıları asıl istedikleri şeyden, yani e-posta yazıp okumaktan uzaklaştırdığını düşünüyoruz. Tasarım konusunda çok ileride olduğumuzu düşünüyoruz. Yeni Windows 8 sisteminin tasarım prensiplerini Outlook.com üzerinde de görüyoruz. Pek yakında Skydrive da bu tür bir arabirime sahip olacak.

Hotmail'ciler ne yapacak?

Hotmail'ciler ne yapacak?

CHIP Online: Yeni e-posta sisteminin ortaya çıkışı ile birçok Hotmail.com kullanıcısının kafasında aynı soru oluştu. Bu servisin geleceği ne olacak?

Brian Hall: Hotmail kullanıcıları elbette hayatlarını kaldıkları yerden devam edebilecekler, ama eğer isterlerse tek tıklama ile Outlook.com'a terfi etme seçeneğine de sahipler.

CHIP Online: Şu anda Microsoft'un internet üzerinden sunduğu hizmetlerden yararlanmak için birkaç farklı giriş yöntemi bulunuyor. Yakın gelecekte bunların tek bir yerde birleşme ve bu yerin de Outlook.com olma ihtimali var mı?

Brian Hall: Microsoft servislerini kullanırken ne tür bir e-posta adresi kullanacağınız tamamen size kalmış. Biz tüm e-posta adreslerini destekliyoruz. Bunları kullanarak Windows 8 kullanan bir bilgisayara, bir cep telefonuna, Skydrive vs. gibi hizmetlere login olabilirsiniz. Elbette yeni kullanıcılara girişte eğer herhangi bir hesapları yoksa Outlook.com hesabı açtırmalarını öneriyoruz ancak bunu zorunlu tutmuyoruz.

Sunucular nerede? İçerik kontrolünde durum nedir?

Sunucular nerede? İçerik kontrolünde durum nedir?

CHIP Online: Outlook.com e-posta sisteminin sunucuları nerede bulunuyor?

Brian Hall: Her kıtada sunucularımız var. Özellikle Avrupa kıtasına hizmet veren sunucularımız İrlanda'nın Dublin kentinde bulunuyorlar.

CHIP Online: İç güvenlik, tehditler ve dolandırıcılık vs. gibi durumlarda e-posta iletişimini isteyen hükümetlerle paylaşıyor musunuz?

Brian Hall: Microsoft her zaman yerel hükümetlerle beraber uyum içerisinde çalışmıştır. Her ülkenin kanununa saygılıyız ve kanunlar çerçevesinde gelen her talebi doğru bir şekilde yanıtlarız.

...ve reklamlar! Onlar nasıl olacak?

...ve reklamlar! Onlar nasıl olacak?
Amerika'dan bağlananlara outlook.com reklamlı

Amerika'dan bağlananlara outlook.com reklamlıCHIP Online: Şu anda Türkiye'den Outlook.com'a bağlanan kullanıcılar reklam görmüyorlar. Bu böyle mi devam edecek yoksa Outlook.com da gmail benzeri bol reklamlı bir e-posta sistemine dönüşecek mi?

Amerika'dan bağlananlara outlook.com reklamlıBrian Hall: Outlook.com içerisinde reklamlar bulunuyor. Şu anda Türkiye'den bağlanan kullanıcılar reklam görmüyorlar ancak örneğin ABD'den bağlananlar görüyorlar. Türkiye'den bağlanan kullanıcıların ne zaman reklam görmeye başlayacakları konusunda kesin bir tarih yok ama olacak. Ancak biz Microsoft olarak Gmail ve diğer e-posta sağlayıcılarına benzeyen, kullanıcıları rahatsız eden ve verimli çalışmalarını engelleyen bir reklam sistemi kullanmıyoruz. Sağ sütunda, kullanıcıyı rahatsız etmeyen, bilgilendirici metin reklamlarımız bulunuyor ve bunları görüntülerken rakiplerimizin yaptığı gibi e-posta içeriğine göz atıp ona uygun reklamları görüntülemek gibi numaralar yapmıyoruz. Sunduğumuz en büyük avantaj ise bir e-posta okurken veya yazarken reklam görüntülememiz. Bu işlemleri yaparken sağ sütunda posta yazılan kişi ya da kişilerin bilgileri, Facebook ve Twitter paylaşımları yer alıyor sadece. Biz hiçbir zaman reklamlarımızda animasyon kullanmayacağız. Her zaman metin tabanlı temiz görünümlü reklamlar göreceksiniz.

Neden geçelim ki?

Neden geçelim ki?

CHIP Online: Bir kullanıcı neden kullanmakta olduğu e-posta sistemini terk edip Outlook.com'a geçsin? Diğer sistemlere göre ne tür avantajlar sunuyorsunuz?

Brian Hall: Sunduğumuz en büyük avantaj tasarımımızın son derece sade ve temiz olması, kullanımının çok pratik olması ve dokunmatik ekranları yüzde yüz desteklemesi. İkinci olarak da Facebook, Twitter ve LinkedIn ile bağlantılı çalışmamız ve kullanıcılara iletişim kuracağı kişilerle ilgili hep en güncel bilgileri göstermemizi sayabilirim. Office ve Skype kullanıcılar da Outlook.com'un sunduğu seçeneklerden çok memnun olacaklar. Son olarak da, eğer güvenliğinize önem veriyorsanız, ücretsiz e-posta sistemi olarak Outlook.com'u seçmelisiniz diyorum, anlayan anlar...

CHIP Online: Outlook.com'da gördüğümüz bir yenilik de yönlendirmeler (alias). Bir kullanıcının sahip olabileceği yönlendirmelerin bir üst sınırı var mı?

Brian Hall: Yönlendirmeler kullanıcılara çok esneklik sağlayan seçenekler ve kullanıcıların bu sistemden çok memnun kaldıklarını görüyoruz. Bir üst sınırımız var, yılda maksimum beş adet yönlendirme açabiliyorsunuz.

CHIP Online: Şu anda kaç kişi Outlook.com kullanıyor? Yıl sonunda bu sayının kaç olmasını hedefliyorsunuz?

Brian Hall: Bu soruya tam bir yanıt vermem mümkün değil. Amacımızın mümkün olan en çok insanın Outlook.com kullanmasını sağlamak olduğunu söyleyebilirim. Şu anda Hotmail kullanıcılarına Outlook.com reklamları bile yapmıyoruz. Amacımız mümkün olduğunca çok sayıda yeni e-posta kullanıcısı kazanmak. Şu anda servisin yanında "preview – önizleme" yazmasının bir nedeni var. Sürekli olarak kullanıcılarla iletişim halindeyiz ve servisimizi daha iyi hale getirmek için uğraşıyoruz. Yüzlerce milyon kullanıcı Hotmail'den Outlook.com'a geçmeden önce onlara dört başı mamur bir ortam sağlamak amacındayız.

Windows 8 ve Outlook.com elele...

Windows 8 ve Outlook.com elele...

CHIP Online: Microsoft Surface veya Windows 8 kullanan diğer OEM tabletlerine gelirsek. Outlook.com hesapları aynen Apple ve Android sistemlerde olduğu gibi kişisel bilgileri de beraberinde getiren login seçeneği olarak kullanılabiliyor mu?

Brian Hall: Windows 8 ve Outlook.com mükemmel bir uyum içerisinde çalışıyorlar. Eğer Windows 8'e Outlook.com hesabınızla login olursanız tüm ayarlarınız kullandığınız makineye (ne olursa olsun) transfer ediliyor ve çalışmaya kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz. Takvimler, kişiler, vs.. hepsi otomatik senkronize ediliyor. Bizim Apple ve Google'dan farkımız, Windows 8 kullanmak isteyen kullanıcılara sistemden tam anlamı ile yararlanabilmeleri için bir Apple veya Google hesabı açtırmak zorunda tutmamamız. Windows 8 bilgisayarına Yahoo adresimi kullanarak da login olabilirim, hiç fark etmez. Android sistemi gibi doğru dürüst çalışabilmek için kullanıcıların bir gmail adresi kullanmasını zorunlu tutuyor değiliz.

CHIP Online: Sorularımızı yanıtladığınız için çok teşekkür ederiz. Son olarak, kullanıcılarımıza iletmek istediğiniz bir mesaj var mı? Microsoft'un internet servislerinin geleceği konusunda bir şeyler paylaşmak ister misiniz?

Brian Hall: Şu anda Türkiye'de çok sayıda MSN ve Hotmail kullanıcısı olduğunu biliyorum ve onlara, onlar için çok pratik ve güçlü bir e-posta sistemi hazırlamış olduğumuzu duyurmak isterim. Pratik olmasının yanında birçok yeni seçenek de sunuyor. Denemenizi ve yorumlarınızı bize iletmemizi istiyoruz, çünkü Microsoft olarak kullanıcıların öneri ve şikâyetleri bizler için çok önemli. Ancak bu şekilde kullanıcılar için mükemmel bir e-posta deneyimi sağlayabiliriz!

Okuyucu Yorumları