"Oyunlar sırasında kısıtlama olmasın"

IOC, Çin'de yaşanan internet kısıtlamasının oyunlar sırasında yaşanmaması gerektiğini açıkladı.

IOC'den Çin'e uyarı

Uluslararası Olimpiyat Komitesi IOC, Çin'de yaşanan internet erişimi kısıtlamaları konusunda kaygı duyuyor. Çin hükümetinin geçtiğimiz günlerde Tibet'te yaşananlarla ilgili yayın yapan sitelere erişimi kapatması bu kaygının en büyük nedeni. Çin'de sık sık yaşanan bu tip kısıtlamalar olimpiyat oyunları sırasında da yaşanırsa, Pekin'e gelmesi beklenen 30.000'den fazla gazeteciyi zor durumda bırakabilir. Erişimi kısıtlanan siteler arasında yabancı haber ajanslarının da bulunması, kaygının pek de haksız olmadığını gösteriyor.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi yetkilisi Kevan Gosper'a göre, kısıtlamaların oyunlar sırasında kesinlikle devam etmemesi gerekiyor. Ancak Çin'in Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jiang Yu'nun açıklaması IO'un içini rahatlatmak yerine daha büyük sorunlara yol açabilir. Jiang Yu, Çin'de uygulanan internet politikasının diğer ülkelerdeki uygulamalardan çok da farklı olmadığını savunuyor. Jiang Yu'nun, tüm ısrarlara rağmen olimpiyat oyunları sırasında gazetecilere sınırsız erişim sağlanacağı sözünü vermeyi reddetmesi ise konunun daha da karmaşık bir hal alabileceğini gösteriyor.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi IOC, Ağustos ayında yapılacak oyunlardan önce son bir kez daha Pekin'de incelemeler yapacak. Konunun tatlıya bağlanması da ancak bu son ziyaret sırasında mümkün olacak gibi görünüyor.

Okuyucu Yorumları