ÖZEL: Google'dan Atatürk açıklaması

CHIP Online'a özel açıklama: Google, 10 Kasım'da neden Atatürk'ü logosuna taşımadı? Google'a sorduk!

Google'dan Atatürk açıklaması

Google'ın özel günleri kutlamak için Google logosu ile yaptığı oyunları hepimiz biliyoruz ve severek takip ediyoruz. Bir gün resim yapıyoruz, öbür gün gitar çalıp kayıt yapıyoruz...

Google ekibi, geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm yıldönümü olan 10 Kasım'da bir Doodle yapmamış, bunun yerine logonun altına bir kırmızı karanfil yerleştirmekle yetinmişti. Hassas bir nokta olduğu için Türk internet kullanıcılarının tepkisini çeken bu hareket günler boyu sosyal medyada tartışılmıştı.

CHIP Online olarak hem bu soruyu hem de Türk internet kullanıcılarının kafalarındaki diğer soruları Google ekibine sormak istiyorduk. Geçtiğimiz gün CHIP Online olarak Google ofisine gittik ve burada Google Hangout üzerinden Google'ın Amerika'daki Doodle Yaratıcı Ekibinin Başkanı olan Ryan Germick ile yaklaşık 45 dakika süren bir sohbet gerçekleştirdik. CHIP Online Yayın Yönetmeni Cenk Tarhan'ın sorularını yanıtlayan Ryan Germick bize hem Doodle'ların mantığını, nereden çıktığını, neden bazı günlerde Doodle yaparken bazı günlerde yapmadıklarını anlattı ve arkasından da sorularımızı yanıtladı. Bu soru cevap esnasında CHIP Online Facebook sayfası üzerinde takipçilerimizden bize sorularını iletmelerini istedik ve gelen onlarca soruyu tek tek Ryan'a sorduk. Görüşmemizin tamamının ses kaydını çok yakında yayımlayacağız ama bu haberimizde en çok sorulan soruya Google Doodle ekibinin en tepesindeki adamın verdiği yanıtı CHIP Online okurları ile paylaşmak ve bu konuya açıklık getirmek istedik.

Neden 10 Kasım'da Doodle yapılmadı?

Neden 10 Kasım'da Doodle yapılmadı?
Doodle Yaratıcı Ekibinin Başkanı Ryan Germick

Ryan Germick ile sohbetimizde ilk sorumuz (ki CHIP Online Facebook sayfasının takipçilerinin de en çok sorduğu soruydu) neden 10 Kasım'da bir Doodle yapılmadığı idi. Ryan Germick bu soruya yanıt verirken önce Doodle'ların neden yapıldığını ve amacını açıkladı.

"Google'ın hazırladığı Doodle'ların amacı festivaller ve eğlenceli şeyleri kutlamak ve bu sırada komik eserler ortaya çıkarıp Google sayfasına gelen kullanıcıların eğlenmesini sağlamaktır. Bu ana fikir paralelinde ölüm günlerini değil doğum günlerini kutlamayı tercih ediyoruz. Doodle'lar doğası icabı eğlenceli ve komik şeylerdir. Türkiye Cumhuriyeti için bu kadar önemli olan bir günün değerini ve ciddiyetini düşürmek ve bozmamak için Doodle yapmamayı tercih ettik."

"Ama bu günü de boş geçemezdik. Türkiye'ye verdiğimiz önemi ve Atatürk'e saygımızı göstermek amacıyla Google sayfasının altına bir kırmızı karanfil resmi koyduk. Bunu şimdiye kadar hiç kimse için yapmamıştık. Sadece ve sadece Atatürk için yaptık. Bunun da altının çizilmesini istiyoruz."

Doodle önerilerinizi bekliyorlar!

Doodle önerilerinizi bekliyorlar!
Google'ın 23 Nisan kutlama Doodle'ı

Google'ın Amerika'daki Doodle Yaratıcı Ekibinin Başkanı olan Ryan Germick sözlerine şöyle devam etti.

"Doodle ekibi olarak her zaman eğlenceli, insanların oynayabileceği ve birbirleri ile paylaşabileceği eserler ortaya koymaya devam edeceğiz. Türkiye'deki Google kullanıcılarından da bizi izlemeye ve Doodle'lar ile oynamaya devam etmelerini istiyoruz. Bu arada Doodle fikirlerini bize [email protected] adresinden iletebilirsiniz!"

CHIP Online notu: Google'ın Doodle ekibinin başı Ryan Germick'in bu ve bunun gibi sorulara verdiği diğer cevapları da başka bir haberimizde CHIP Online okurları ile paylaşacağız. Sizler için Google yetkilileri ile yaptığımız bu görüşmede umarız 10 Kasım konusundaki sorularınıza doyurucu bir cevap çıkmıştır.

Okuyucu Yorumları