Özel İnceleme: Grand Theft Auto IV (PC)

Beklenen PC sürümü yayınlandı. Peki ama CHIP Online editörleri beklediğini bulabildi mi? İşte cevap!

Özel İnceleme: GTA IV (PC)

6 ay boyunca PC Oyuncuları, Mart 2008'den beri konsolunda GTA IV'ü oynamanın keyfini yaşayan arkadaşlarına kıskanç gözlerle bakmak zorunda kaldılar. Yapımcı firma Rockstar, GTA'nın PC sürümü için daha iyi grafikler yeni özellikler ve iyileştirilmiş multiplayer oyun modu vaat ediyor. Yapımcıların sözlerinde durup durmadığını incelememizde okuyacaksınız.

Konsol sürümünü oynamış olanların hemen fark edecekleri gibi oyunun hikâyesi konsol sürümü ile aynı: Hikâye Doğu Avrupa asıllı Niko Bellic'in etrafında dönüyor. Niko'nun Liberty City'deki kuzeni Roman ile buluşmasıyla hikâye başlıyor.

Kuzen Roman, Niko'ya gönderdiği e-maillerde yat, kadın ve paranın büyüsünden bahsetmiş ve burada bunların hepsine fazlasıyla sahip olacağını anlatmıştı. Oyunun başında filmvari bir sahnede Liberty City'ye varmış olan Niko limandan çıkıp kuzeninin 'külüstür' arabasına biniyor.

Bunu gören Niko, kuzen Roman'ın parlak maddiyatı ile ilgili vaatlerinden kuşkulanmaya başlamıştır. Akrabalarının evine vardığında Niko artık anlamıştır ki Roman ancak zavallının tekidir.

İlginizi çekebilir:
LEVEL'ın GTA IV incelemesini okumak için tıklayın.

GTA IV ipuçları için tıklayın.

Saatlerce Süren Oyun Zevki

Saatlerce Süren Oyun Zevki
Burada sokak kanunları hüküm sürer

İyi bir stres atmak ve ortalığı karıştırmak isteyen bir oyuncu, bir olayı çözerken veya olay yaratırken, bilumum çeşit silah ve aracı emellerine alet etmekte tamamen serbest bırakılmış.

Liberty City'de sokak kanunları geçerlidir ve Niko da her zaman, olması gerektiği gibi, olayların tam ortasındadır. Oyuna başladıktan kısa bir süre sonra anlıyorsunuz ki, Amerika gerçekten sınırsız imkânların ülkesi olabiliyor; bunun için size gereken tek şey yeterince umursamazlık.
GTA serisinin kalbi olan araçlar; otomobil ve motosikletin sürüş dinamikleri iyileştirilmiş ve aynı zamanda yayaların davranışları da gözden geçirilmiş.

Euphoria Fizik Motoru sayesinde karakterler de artık basit ragdoll bebekleri gibi hareket etmiyor; hassas bölgelerini korumak için vücutlarını büküyor, düşerken kafalarını koruyorlar. Gelişmiş animasyonlara bir örnek vermek gerekirse: Bazı karakterler, siz arabalarını gasp edip tam gaz kaçmaya çalışırken bile güzelim arabalarının kapı kolunu inatla bırakmıyorlar.

Burada sokak kanunları hüküm sürerYan Görevler
Ana hikâye dışında tamamlayabileceğiniz yan görevler yine unutulmamış. Bunlar: Polis arabasıyla suçlu takibi olsun, kız arkadaşlarla randevular olsun; taksi görevleri olsun hepsi size ana görev dışında bolca eğlence sunuyor. Bunun dışında bir de Bowling ve Dart gibi çeşitli mini oyunlar bulunuyor, bunlar oyun zevkinizi katlıyor, monotonluğu engelliyor ve oynama sürenizi belirgin bir şekilde artırıyor.

İlginizi çekebilir:
LEVEL'ın GTA IV incelemesini okumak için tıklayın.

GTA IV ipuçları için tıklayın.

Hoş Detaylar: Sınırsız İmkânların Ülkesinde

Hoş Detaylar: Sınırsız İmkânların Ülkesinde
Film Gibi: GTA4'ü başarılı yapan sağlam hikâyesi ve hikâyenin başarılı bir şekilde uyarlanması

Sır Detay Zenginliğinde: GTA IV sadece gangster savaşlarını konu edinmek ile yetinmiyor. Ana hikâye ile ilgili tek görev yapmadan bile sanal New York kentinde saatlerce oyun keyfi yaşayabilirsiniz.

Gerçek hayatta Gangster hayatını benimseyenler, GTA IV'ü bir nevi hayat simülasyonu olarak görebilirler; burada hoş bayanlarla randevulaşıyor, şık ve pahalı kıyafetler satın alıyor ve yan görevlerle bolca para kazanıyorsunuz. Eğer GTA IV oyun dünyasını tümüyle keşfetmek ve bütün oyun özelliklerinin keyfine varmak istiyorsanız, mutlaka ana hikâye görevlerini yerine getirmelisiniz; bu görevleri yerine getirdikçe oyun dünyası ile daha bir kaynaşacaksınız.

Ana görevlerin akışı önceki serilerde alışık olduğumuz şekilde; görevler heyecan dolu ve görevler arası geçişlerde gözleriniz ara animasyonlarla bayram ediyor. Rockstar firması PC Versiyonunun albenisini artırmak için, GTA serisinde ilk defa, oyuna bir video editörü eklemiş; böylece oyunda kaydettiğiniz sahnelere efekt ekleyip montajlayabiliyor ve bunları Rockstar'ın özel "Rockstar Social Club" Online portalında paylaşabiliyorsunuz.

Film Gibi: GTA4'ü başarılı yapan sağlam hikâyesi ve hikâyenin başarılı bir şekilde uyarlanmasıSpielberg'in İzinde
İlk önce çekeceğiniz sahneyi kurgulamalısınız: Örneğin bir arabanın altına el bombasını bıraktıktan sonra umursamaz ve ağır bir şekilde olay mahallinden uzaklaşırken arkanızdan cehenneme dönen olay mahali... F2 tuşuna basmanız ile beraber oyun geçen son 30-40 saniyeyi klip olarak kaydediyor. Kayıtlı klipleri artık Video Editor'da açabilirsiniz. Bu arada montajlama seçenekleri gerçekten dikkate değer.

İlginizi çekebilir:
LEVEL'ın GTA IV incelemesini okumak için tıklayın.

GTA IV ipuçları için tıklayın.

Zorunlu Güncelleme Cefası

Zorunlu Güncelleme Cefası
Özgür bir Dünya: Bir ordu'ya yetecek kadar silah, gasp edilmeyi bekleyen araçlar, hava uçurulmaya hazır binalar

GTA IV dünyasına dalmadan önce birkaç saatinizi Windows Live'ın zorunlu güncellemesini yaparak geçiriyorsunuz. Yok ben Windows Live sisteminin çalışmasını istemiyorum derseniz, oyuna bile giremiyorsunuz. Multiplayer değil de solo oynamak isteyenler için gereksiz bir kısıtlama.

GTA IV'ün grafikleri konsol versiyonuna göre tekrar elden geçirilmiş. Oyuna, video edit modunda işinize yarayacak zamanı yavaşlatma ve hızlandırma özelikleri eklenmiş. Ayrıca kurgulanan sahnenin arka planına oyun içindeki radyolarda çalan müzikleri de ekleyebiliyorsunuz. Ne yazık kaydedilen klipler teker teker yüklenmek zorunda; bu da çeşitli ayarların birbirine karışmasına neden olabiliyor. Bir sorun da; bazen sistem ön izleme ekranında tam istediğiniz resimleri gösteremeyebiliyor, kısacası video editor ile çalışmak bolca sabır gerektiriyor.

Oyun size, klibinize eklemek için çeşitli efektler sunuyor: örneğin sepia, noire gibi efektleri, flashback yaptığınız sahnelerde kullanabilirsiniz. Enstantanelerdeki vurgu yoğunluğunu ayarlamak için çeşitli renk filtrelerini gönlünüzce uygulayabilirsiniz.

Özgür bir Dünya: Bir ordu'ya yetecek kadar silah, gasp edilmeyi bekleyen araçlar, hava uçurulmaya hazır binalarKaydolma Mecburiyeti
Ne var ki, Liberty City'ye ayak basmadan önce yapmanız gereken birkaç şey var. Oyunu yüklerken karşılaşılan Secu Rom kopya koruma programına aşinayız; GTA IV'te buna bir de Windows Live'a kayıt mecburiyeti ekleniyor. Mecburi olmamakla beraber; "Rockstar Social Club" Online portalına da hazırladığınız klipleri paylaşabilmek için, kayıt olmalısınız.

İlginizi çekebilir:
LEVEL'ın GTA IV incelemesini okumak için tıklayın.

GTA IV ipuçları için tıklayın.

Fare kontrolü ile her şey çok rahat

Fare kontrolü ile her şey çok rahat
Grand Theft Auto IV

Liberty City hoşunuza gidecek dünya kadar detay barındırıyor içinde. Nerdeyse her köşede gizli bir hediye sizi bekliyor. Bir önceki seride konu edilen Hiphop-Senaryo karşısında göçmen eski bir askerin hikayenin ana kahramanı olması çok daha iyi duruyor.

Uzun bir süre bekledikten sonra artık PC'de de engin ve kozmopolit Liberty City'nin keyfini çıkarabilirsiniz. Gerçi GTA IV dünyası San Andreas kadar büyük değil; yine de fazlasıyla keşfedilecek yerler bulunuyor.

Niko'nun karanlık bir geçmişi var; geçmişine baktığınızda Niko'nun davranış tarzını ve bakış açısına anlam verebiliyorsunuz. Oyun içi kayıtlı radyo yayınlarını dinlerken bolca kara mizah ve sinsi konuşmalara şahit oluyorsunuz; hatta kara mizah anlayışıyla ti'ye alınan pembe diziler bile dinleyebilirsiniz. Dikkat edin, burada geçen konuşmalar sert ve yetişkinlere hitap ediyor. Kapağa baktığınızda bunun bir çocuk oyunu olmadığını hemen anlıyorsunuz zaten.

PC Oyuncuları, sorunsuz ve akıcı bir şekilde işleyen fare kontrolü için sevineceklerdir. İyi bir Shooter oyunundaki gibi akıcı bir şekilde oynamanıza olanak sağlıyor. Araçların kontrolü hala biraz zor, ama bu oyunun gerçekçilik iddiasını destekliyor. Grafik olarak da konsol versiyonuna göre birtakım iyileştirmeler yapılmış. Bundan iyisi Şam'da kayısı...

İlginizi çekebilir:
LEVEL'ın GTA IV incelemesini okumak için tıklayın.

GTA IV ipuçları için tıklayın.

Ve sonuç: GTA IV yılın en iyi oyunu

Ve sonuç: GTA IV yılın en iyi oyunu

PC için de birinci sınıf bir yapım; yeni video editörü ile oyun zevkiniz haftalarca sürecek.

Platform: PC
Yaş Sınırlaması: +18

+ Büyük ve serbestçe dolaşabileceğiniz bir Liberty City (New York- Rekonstrüksiyonu).
+ Yapabileceklerinizin haddi hesabı yok.
+ Sürükleyici hikâye.
+ Çok iyi seslendirme, çok iyi diyaloglar.
+ Kara Mizah öğelerinin başarılı bir şekilde uygulanması.
- Grafik hataları.
- "Aptalca" güvenlik önlemleri.

- Toplam Değerlendirme: 95% -

İlginizi çekebilir:
LEVEL'ın GTA IV incelemesini okumak için tıklayın.

GTA IV ipuçları için tıklayın.

Okuyucu Yorumları