ÖZEL İNCELEME: Nero 9 ne kadar iyi?

CHIP Online, popüler multimedya yazılım seti Nero'nun 9. sürümünü mercek altına aldı.

ÖZEL İNCELEME: Nero 9

Nero'nun medya yazım ve multimedya seti, yazım programları arasında bir klasik ve sektördeki birinciliği su götürmez bir gerçek. Şimdiyse yazım-uzmanı 9. sürümünü piyasaya sürüyor ve birçok yenilik vaat ediyor. Sizlere yeni Nero'nun neler yapabildiğini göstereceğiz.

Nero uzun süredir sadece bir medya yazım programı değil. Yazılım seti her sürümde gelişmeye devam ediyor: Şu an için paket 20'nin üzerinden tekil uygulama sunuyor. Bu araçlar multimedya alanındaki ihtiyaçlarınızı tümünü karşılayacak nitelikte ve bunlara ek olarak veri yedekleme ve ev ağı ile ilgili fonksiyonlar da sunuyor.

İlerleyen sayfalarda size Nero 9'da meydana gelen en önemli değişiklikleri ve fonksiyonları tanıtarak setin satın almaya değer olup olmadığını söyleyeceğiz.

Download: Nero 9 (Demo)

Vision Reloaded: İşte bu yeni

Vision Reloaded: İşte bu yeni

En heyecanlı ve en yeni özellikler video düzenleme yazılımı Nero Vision'da bulunuyor.

Vision Reloaded: İşte bu yeniMusic Grabber
"Music Grabber" ile videolardaki ses izini ayırabiliyorsunuz ve bunu MP3 veya WAV dosyası olarak kaydedebiliyorsunuz. İstenilen video ilk önce Nero Vision proje penceresine yüklenmeli ve sonra zaman çizelgesi üzerine sürüklenmeli. Ancak bu adımlardan sonra Music Grabber başlatılabiliyor.

"Start" tuşuna bastıktan sonra Nero, videoyu analiz ediyor ve bulunan tüm izleri gösteriyor. Aracın tanıma süreci son derece iyi çalışıyor. Music Grabber 10 denemeden 2'sinde, YouTube'dan indirilen video klibini tanıyamadı. Bu tip durumlarda doğal olarak ses ayırma işleminin gerçekleştirilememesi durumu ile karşılaşıyorsunuz.

Music Grabber birden çok videoyu bir kerede analiz etme imkânı sunmuyor. Her klibi zaman çizelgesi üzerine sürükleyip analiz ettikten sonra ses izini ayıklayabiliyorsunuz.

Vision Reloaded: İşte bu yeniFilm asistanı
Yeni film asistanı sayesinde videolarınıza başlangıç ve bitiş jeneriğinin yanında arka plan müziği de ekleyebiliyorsunuz. Doğum günü, düğün ve tatil gibi farklı temalar Nero tarafından sunuluyor. Böylece hemen video hazırlamak isteyenler kısa bir sürede en iyi sonuca ulaşabiliyor.

"Ad Spotter" kaydedilen filmlerin reklamsız bir şekilde izlenmesini sağlıyor. Araç yaptığınız video çekimlerini analiz ediyor ve bulunan reklam aralıklarını videodan çıkarabiliyor.

Download: Nero 9 (Demo)

MP3 düzenleme ve veri yedekleme

MP3 düzenleme ve veri yedekleme

Nero 9'un içindeki tek yeni program yedekleme aracı "Autobackup". "Music Grabber", "Add Spotter" veya "Gracenote-Service" gibi yenilikler sadece var olan programları genişletiyor.

MP3 düzenleme ve veri yedeklemeAutobackup
Nero'nun yedekleme aracı standart ayarlarda "Belgeler" klasörünü gözetliyor ve onun içindeki bulunan tüm dokümanları, videoları, fotoğrafları ve müzik dosyalarını seçtiğiniz bir bölüme yedekliyor. Autobackup yerel ve harici diskler dışında verileri çevrimiçi depolara da yedekleyebiliyor. Fakat bu işlem için sadece Nero'nun kendi sunduğu hizmet destekleniyor. Fiyatlandırması ise 3 aylık kullanıma göre şu şekilde: 5 GB alan için 13 Euro, 25 GB alan 33 Euro.

İlk tam yedeklemeden sonra araç istenilen dizinleri denetliyor ve her yeni eklenen dosyayı otomatik olarak arka planda yedekliyor. Verilerin yeniden oluşturulması sadece birkaç fare tıklaması ile gerçekleşiyor. Tüm dosyaları yahut tekil dosyaları geri yükleme şansınız var.

MP3 düzenleme ve veri yedeklemeMP3'ler kontrol altında
Gracenote-Service özelliğinin eklenmesi sayesinde MP3 dosyalarının ID3 bilgilerini uzun uzadıya düzenleme tarihe karışıyor. Çevrimiçi veri tabanı sayesinde dinlediğiniz CD'ler kısa bir süre içinde tanınıyor ve veriler MP3 oluşturma sırasında dosyaya ekleniyor.

Nero aynı zamanda yanlış oluşturulmuş veya hiç oluşturulmamış ID3 etiketlerini de doğrularını bulup dosyaya ekleyebiliyor. Bu süreç içerisinde Nero müzik akışını inceliyor ve belli karakteristik özelliklere göre uygun başlık bilgilerini buluyor. Tanıma işlemi son derece iyi gerçekleşiyor, sadece birkaç durumda bilgileri kendimiz girmek zorunda kaldık.

Fakat Gracenote, Music Grabber ile videodan ayrılmış ses izlerini analiz ederken başarısız oldu.

Download: Nero 9 (Demo)

StartSmart ve diğerlerine ince ayar

StartSmart ve diğerlerine ince ayar

Nero 9'da geliştiriciler önceki sürümlerden tanınan programlarda ince ayar yapmaya büyük özen gösterdiler. Mesela başlangıç merkezi genişletildi, entegre medya oynatıcısı daha fazla formatı destekliyor ve RescueAgent sabit disklerden silinmiş dosyaları da kurtarıyor.

StartSmart ve diğerlerine ince ayarStartSmart
Önceki sürümde büyük değişikliğe uğrayan başlangıç merkezi (StartSmart) bu sürümde de tutarlı bir şekilde genişletildi. Medya yazımı ve disk kopyalama gibi temel fonksiyonları yine direkt StartSmart'tan yapabiliyorsunuz. Artık yedekleme fonksiyonu ve medya dosyaları için ön izleme özelliği de sunuyor.

Başlangıç merkezine entegre edilmiş RSS okuyucu artık sadece Nero ile ilgili yeni haberleri göstermekle kalmıyor, aynı zamanda kişisel haber RSS'leri ile süslenebiliyor. Ne yazık ki Nero haber linklerini sadece Internet Explorer ile açıyor. Başka bir tarayıcıyı varsayılan olarak seçmiş olmanız bu duruma etki etmiyor.

StartSmart ve diğerlerine ince ayarShowtime
Showtime medya oynatıcısı Nero 9 için yeniden elden geçirildi. Yeni bir kullanıcı arayüzünün yanında yazılım kişiselleştirilebilen oynatma listeleri ve karışık çalma modu sunuyor.

AVCHD formatında kaydettiğiniz filmlerin oynatımı iyileştirilmiş. Buna ek olarak artık Matroska formatı (MKV) ve diğer HD çözücüleri destekleniyor. Blu-ray disk oynatmak isteyenler yine PowerDVD gibi ekstra bir yazılıma ihtiyaç duyuyor, zira Nero Showtime Blu-ray diskleri oynatamıyor.

StartSmart ve diğerlerine ince ayarRescue Agent
Veri kurtarma yazılımı RescueAgent artık daha fazla fonksiyon sunuyor. Yazılım Nero 8'de sadece çizilmiş ve okunamaz hale gelmiş CD'lerden veri kurtarabiliyordu. Artık sabit disklerden de kurtarma yapılabiliyor. Zaman alan derin taramanın yanında hızlı tarama özelliğe sunuluyor. Bu sayede kısa bir süre önce silinmiş dosyaları USB bellek veya sabit disklerden kurtarabiliyorsunuz. Özellik, test denemelerimizde son derece güvenilir bir imaj bıraktı.

Download: Nero 9 (Demo)

Aşırı yüklü yazım uzmanı

Aşırı yüklü yazım uzmanı

Ücretsiz medya yazım programlarının birinci sınıf sonuç verdiği bir zamanda Nero gibi ticari programlar büyük bir sorunla karşı karşıya: Evet, program yazım işlemini en iyi performans ile gerçekleştiriyor ama her geçen gün daha az kişi bunun için para ödemeye razı oluyor.

Aşırı yüklü yazım uzmanıNero her sene multimedya setine yeni özellikler ekliyor. Dezavantaj: Yazılım o kadar fazla şişiyor ki ancak bir kullanım kılavuzu ile doğru yeri bulabilecek hale geliyorsunuz. Entegre programlar genellikle sadece önemli temel fonksiyonları sunuyor. Bu yüzden profesyonel kullanıcılar kendilerini hemen sınırda buluyorlar. En iyi örnek Nero Vision: Program bir video düzenleme yazılımı ile boy ölçüşemez. Ses izleri doğru bir şekilde karıştırılamıyor ve bu yüzden akıcı geçişler yapılamıyor.

"Music Grabber" gibi yeni özellikler fikir açısından iyi ama günlük kullanım için çok detaylılar. Özellikle de Free YouTube MP3 Converter gibi ücretsiz ve basit alternatifler var iken.

Download: Nero 9 (Demo)

Hatalar ve son sözler

Hatalar ve son sözler

Hatalarla dolu
Birçok hata Nero 9'un genel duruşunu zedeliyor. Mesela bazı dillerdeki arayüz çevirilerinde metinler kutulara tam olarak yerleştirilememiş, Nero Vision aynı selefi gibi sıkça çöküyor ve RescueAgent kurtaramadığı halde dosya kurtardığını bildiriyor. Nero kurulum sırasında ticari arama motorları yüklemek istiyor ki, bu da 70 Euro değerindeki bir yazılıma hiç yakışmıyor.

Hoşumuza giden özellikler arasında arka planda işini son derece iyi gerçekleştiren ve az kaynak tüketen yedekleme aracı var. Nero 9 selefine göre daha modüler bir yapıda inşa edilmiş. Artık sadece istenen programlar tek tek kurulabiliyor. İstemediğiniz programları kurulum sırasında devre dışı bırakabiliyorsunuz.

Nero, 9. sürümü ile yine multimedya alanına dair özellikleri bir çatı altında toplayan bir yazılım seti olmayı başarıyor. Fakat genel olarak Nero 9, daha çok Nero 8 Reloaded havası veriyor. Eklenen birkaç yeni özellik 50 Euro'luk güncelleme fiyatına değmiyor. Ayrıca şu sıralar Nero'ya rakip ücretsiz yazılımlarda yükseliş var. Biraz daha zahmetten kaçmayanlar ücretsiz araçlar ve özel yazılımlarla ihtiyaçlarını karşılayabilir.

Download: Nero 9 (Demo)

Okuyucu Yorumları