ÖZEL TEST: WinRAR 4 en hızlısı mı?

WinRAR'ın yeni sürümü CHIP Online'ın testinde ter döktü... Peki yeni WinRAR ne kadar iyi?

WinRAR 4 testte!

Winrar 4.0'ın çıkmasıyla beraber CHIP Online sizin için arşivleme programlarının kalbi olan bu programı test etti. Gerçekten yüzde 30 daha mı hızlı? Password Manager ne işe yarıyor? Yeni WinRAR 7-Zip ile karşılaştırıldığında daha mı iyi? Tüm bunların hepsini makalemizin ilerleyen sayfalarında bulabilirsiniz.

WinRAR 4.0 eski versiyonuna göre yüzde 30 daha hızlı olarak duyurulmuştu. Bu hızdaki artışı biz kendimiz denemek istedik. Test için 81 klasörlü ve içerisinde 1.360 dosya bulunduran 774 MB büyüklüğündeki "chiptest.rar" dosyasını 3.93 versiyonu ile arşivledik. Arşivin büyüklüğü 487 MB oldu. Dosyada JPG, GIF'ten PNG dosyalarına kadar birçok farklı dosya vardı.

Geniş bir uygulama yelpazesi kullanmak için 3 programı da 1.5 GB büyüklüğündeki video ve 5.000 Word dokümanı içeren farklı bir dosyayla da test ettik. Arşivleme ve arşivden çıkarmada karşılaştığımız manzara şaşırtıcıydı.

WinRAR 4.0 hız testi: Şaşırtan sonuçlar...

WinRAR 4.0 hız testi: Şaşırtan sonuçlar...

İlk olarak WinRAR 3.93 versiyonunu denedik. Eski sürüm 487 MB'a sıkıştırılmış 774 MB büyüklüğündeki dosyayı 1:11 dakikada çıkarttı. Sonra sıra yeni WinRAR 4.0'daydıv eb izi şaşırtmayı başardı. 47 saniyede tüm arşiv çıkartılmıştı. Üretici için çok fazla söze gerek kalmadı. Bir önceki WinRAR sürümüne göre yüzde 33 daha hızlıydı WinRAR 4.0. Aynı zamanda yine tanınan ücretsiz arşivleme yazılımı 7-ZIP'te performansını kanıtladı. Sürpriz bir şekilde 7-Zip 1:07 dakika ile Winrar eski sürümünden daha hızlı. Ama yeni sürüme karşı hiçbir şansı yok.

Sürpriz : Videolar ve Word dokümanları

İlk testte her şey çok güzel gözüküyordu. Bunu bazı kusurlar izledi. Çünkü neredeyse diğer tüm testlerde diğer programlar daha iyiydi. Hatta önemli ölçüde daha iyi... Örneğin videoları sıkıştırmada WinRAR 4.0 10:51 dakikalık bir performans gösterdi. Bir önceki versiyonu ise 10:22 ile yeni sürümü geride bıraktı. Her ne kadar büyük bir fark olmasa da sonuçta daha hızlı. Videoları çıkartmada da WinRAR 4.0 eski sürümüne göre daha yavaştı. Genel olarak bakıldığında yeni WinRAR eskisine göre biraz daha yavaş. Düşünülmesi gereken şeyler var.

WinRAR 4.0'daki göze çarpan yenilikler

WinRAR 4.0'daki göze çarpan yenilikler

Hız konusunda bizi çok da etkilemeyi başaramayan WinRAR 4.0, yine de bazı önemli yeniliklerle beğenimizi kazanmayı bildi. Yeni WinRAR sürümüne yeni standartlarda ISO dosyalarını çıkarmak için gerekli olan UDF desteği getirildi. Yeni sürüm çoğu Blu-ray görüntülerini sorunsuz bir şekilde çıkartıyor. Artık yaşlanmış olan FAT veya FAT32 dosya sistemlerini kullanmanız gerektiğinde yeni WinRAR 4.0 bunu otomatik olarak tanıyor ve arşivin büyüklüğünü 4 GB ile sınırlıyor, çünkü yüksek boyutlu dosyalar FAT/FAT32 tarafından desteklenmiyor.

Şifreleri kolayca yönetin
WinRAR 4.0'da kullanıcılar tarafından sıklıkla seçilmiş şifreleri belirleyebilir ve bunları sürükle bırak menüsü ile seçebilirsiniz. Örneğin birden fazla arşivi çıkartmak istediğinizde, bir fare tıklamasıyla bir şifreyi tüm arşivler için seçebilirsiniz. Çıkarmadaki ilerleme ise Windows 7'de görev çubuğundaki WinRAR ikonunda gösteriliyor. Tüm bunların dışında yeni WinRAR 20 yenilik ve birkaç bug düzeltmesiyle geliyor. Daha fazla bilgiyi üreticinin sayfasında bulabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları