Öznitelikler kontrol altında

Tatilde çektiğiniz fotoğrafları bilgisayarınızda incelerken dijital fotoğraf makinenizin tarihinin yanlış olduğunu fark ettiyseniz ve bunu değiştirmek için bir yol arıyorsanız Attribute Changer’ı denemelisiniz.

Öznitelikler kontrol altında

Ücretsiz olarak dağıtılan Attribute Changer, normalde ulaşamayacağınız klasör ve dosya özelliklerini ayrıntılı bir şekilde değiştirmenize imkan sağlayan bir Windows kabuk eklentisi. Sadece 800 KB büyüklüğündeki bu programı http://webplaza.pt.lu/~rpetges/index.html adresinden temin edebilir ve hemen kurabilirsiniz.

Doğrudan Windows gezgininin kısayol menüsüne eklenen Attribute Changer’ı çalıştırmak için yapmanız gereken, istediğiniz dosyanı n üzerine sağ tuşla tıklamak ve açılan kısayol menüsündeki Change Attribute komutunu çalıştırmak. Ekrana gelen program ana penceresinde Folder Attributes, File Attributes, Activity and Results, Global Settings ve About sekmeleri bulunur. Buradaki Folder ve File Attributes seçenekleri aynı olsa da, ayarları birbirinden bağımsızdır ve değiştirilen bir klasörün özelliği, içerisindeki dosya ve alt klasörlere etki etmez. File Attributes sekmesi üzerinden Read Only, Archive, Compress, Hidden, System ve Index özelliklerini değiştirebilirsiniz. Kaydetme zamanını değiştirmek için de Modify date and time stamps seçeneğini işaretleyin. Bunun sonucunda, Created, Modified ve Accessed bilgilerini tarih ve saat bazında istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

Seçili dosyaların kaydedilme zamanlarını değiştirmek istiyorsanız buradaki Use relative adjustments seçeneğini de etkinleştirmeli ve Settings düğmesine tıklamalısınız. Properties sekmesinde, oluşturma tarihi ve zamanı altından Change Time seçeneğini işaretleyin. Diğer tüm kontrol kutucuklarını devre dışı bırakın. Ardından Time sekmesindeki kaydırma kutucuğuna “1” gibi bir değer girin ve bu pencereyi Ok düğmesine tıklayarak kapatın. Yaptığınız değişiklikleri Apply’a tıklayarak onaylayın.

Dosya ve klasörleri seçmek için Use Filter seçeneğini işaretleyin ve Filter düğmesine tıklayın. İletişim penceresini kullanarak dosyaların niteliklerine göre otomatik olarak seçilmesini sağlayabilirsiniz.

Eğer bir klasörü seçecek olursanız Folder Attributes sekmesini de görebilirsiniz. Bunun haricinde Windows XP’nin birden fazla dosyanın ismini aynı anda değiştirmek veya artan numaralarla isimlendirmek gibi işlevleri var. İlk olarak isimlerini değiştirmek istediğiniz dosyaları seçin, ardından ilkinin üzerine sağ tuşla tıklayıp kısayol menüsündeki Yeniden Adlandı r komutunu çalıştırın. Şimdi istediğiniz ismi girin ve başlangıç numarasını da parantezin içerisine yazın. [Enter] tuşuna bastığınızda tüm dosyalar artık sizin belirttiğiniz şekilde isimlendirilecektir.

Okuyucu Yorumları