Panda nesli Intel teknolojilerine emanet

Intel Corporation, Çin’de nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan pandaların korunması ve bakımı gibi konularla ilgili araştırmalara destek vermek üzere Wolong Doğal Yaşamı Koruma Merkezi’nde, geniş bant ve kablosuz İnternet erişim alanı kurdu.

Panda nesli Intel teknolojilerine emanet

Intel, kâr amacı gütmeyen uluslararası bir eğitim kuruluşu olan GLOBIO ile de bir işbirliği yaptı. Wolong’daki haberleşme ağını önemli ölçüde geliştiren Intel, dünyanın dört bir yanından öğrencilerin iletişim halinde olmalarına ve yeni yöntemlerle ortak çalışmalar yapmalarına olanak sağlayacak bir eğitim laboratuarı kurdu.

Wolong’un mevcut ağı son teknoloji ile geliştirilirken, idari ofis, Wolong Panda Müzesi, Panda Çiftleşme Merkezi, bakım odası, oyun sahası ve hastane binasını da içeren Dev Çin Pandalarını Koruma ve Araştırma Merkezi (CCRCGP) de kablosuz İnternet erişim alanına girmiş oldu. Araştırmacılar pandaların fotoğraf, görüntü ve verilerini içeren dijital içeriğin yönetilip kullanılması için Intel® Centrino™ Mobil Teknolojili dizüstü bilgisayarları kullanıyor.

Dünya çapındaki kuruluşların gelişen teknolojilere yatırımlarını güçlendirmekten heyecan duyduklarını söyleyen Intel Başkan Yardımcısı ve Mobil Platformlar Grubu genel müdürü Anand Chandrasekher “Uzak ve izole bir bölgede gelişmiş bir haberleşme ağı kurmak, bilgi oluşturma, dağıtma ve kullanma yöntemlerinin ne kadar geliştiğini göstermenin en iyi yolu” diyor.

Araştırma ve eğitimde dijital teknoloji

Wolong Doğal Yaşamı Koruma Merkezi nesli tükenmekte olan pandalara ev sahipliği yapan son merkezlerden biri. Wolong, Çin’in güneydoğusundaki Sichuan Bölgesi’nde bulunan dağlık alanda kurulu ve şu an dünyada varolan 1.500 pandanın yaklaşık yüzde 20’sini bünyesinde barındırıyor. Merkezde, bambu alanlarını kapsayan günlük araştırmalar ve pandaların çiftleştirilmesi gibi çalışmalar da yapılıyor.

Şu anki teknolojik altyapı kurulmadan önce haberleşme olanakları, dial-up İnternet bağlantısı ve cep telefonu iletişimi ile sınırlıydı. En gelişmiş veri taşıma şekli, bir disketi, merkez içinde bulunan ancak yüzlerce metre uzakta olan bir araştırmacıya yürüyerek ya da kilometrelerce araba kullanarak götürmekti. Sonuç olarak araştırma ekipleri, bebek pandaların sağlığı ve gelişimiyle ilgili hayati verileri grafiğe dökerken not defterlerine güvenmek zorunda kalıyor ve her ihtiyaç duyduklarında dosya bilgilerine ulaşamıyorlardı.

Intel, Wolong’u içine alan sahaya 802.11b kablosuz LAN ağı kurdu. Beş kameralı video takip sistemiyle desteklenen ağ Wolong’daki araştırmacıların pandaların hareketlerini gün boyunca izleyebilmelerini ve Intel Centrino mobil teknolojili dizüstü bilgisayarlarıyla dünyanın her yerindeki meslektaşlarıyla anında paylaşabilmelerini sağlıyor.

Merkezdeki veterinerler artık yeni doğan bir bebek pandanın beslenme ve sağlık durumunu kilometrelerce uzaktan kontrol edebiliyor. Örneğin baş veteriner bir bebek pandanın beslenme eğilimini birkaç gün süreyle gözlemleyip, minik yavrunun hayatta kalma şansını artırmak için hızla yeni kararlar alabiliyor. Bakım odasındaki her öğünün ardından veriler sınıflanıyor, 200 metreden daha uzakta olan hastaneye kablosuz olarak gönderiliyor ve Çin’in diğer şehirlerindeki araştırmacılarla anında paylaşılıyor.

Dijital teknolojinin haberleşme ve bilgi paylaşma yöntemlerini tümüyle değiştirip geliştirdiğini söyleyen Wolong Doğal Yaşamı Koruma Merkezi müdürü Zhang Hemin, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Intel ile geliştirdiğimiz başarılı ekip çalışması sayesinde, araştırmacılarımız artık pandaların neslinin tükenmesini önlemek ve doğal çevreyi korumak üzere en son dijital teknolojiye sahip.”

Dünya kültürleri arasında dijital teknoloji ile köprü kuruluyor

Bu teknoloji ayrıca, dünyanın farklı ülkelerinden çocukların yeni yöntemlerle ortak çalışmalar yapmalarını ve iletişim kurmalarını sağlıyor. Wolong girişiminin bir parçası da, Intel’in GLOBIO ile çalışarak Çin’deki Wolong Panda Müzesi bünyesinde “GLOBIO ve Intel Çocuk Eğitim Laboratuarı”nı (CLL) kurması. Intel, öğretmenler ile Wolong’un Sha Wan ve Gen Da İlkokullarının öğrencileri tarafından kullanılacak olan laboratuarı Intel Centrino mobil teknolojili dizüstü bilgisayarlarla donattı.

Wolong’un kablolardan kurtarılması dünyanın her yerindeki çocuklar için kültürler arası eğitim ve etkileşim olanağı da sunuyor. Intel ve GLOBIO, Portland’daki (Oregon) Woodstock İlkokulu’nda da bir kardeş eğitim laboratuarı kurdu. GLOBIO’nun online eğitim platformu sayesinde Çin’deki Sha Wan ve Oregon’daki Woodstock İlkokulu öğrencileri birbirleriyle iletişim kurarken, kendi ülkelerindeki doğal ortam hakkında bilgi sahibi olabilecek. Örneğin, Sha Wan öğrencileri Çin’deki pandaları ve onların doğal ortamını incelerken, Woodstock öğrencileri de Amerikan dazlak kartalı hakkında bilgi sahibi olabilecekler. Bu teknolojik altyapı sayesinde çocuklar istedikleri kaynağa istedikleri an ulaşabilecek.

“GLOBIO ve Intel’in Eğitim Laboratuarı, çocukları yaşadıkları dünyayı keşfetmeye özendiren bir yer” diyen GLOBIO’nun kurucusu Gerry Ellis sözlerine şöyle devam ediyor: “Dijital teknoloji, küresel diyaloğu mümkün kılarken, dünya kültürleri arasında köprü kurmaya da yardımcı oluyor.”

Intel, eğitimin hepimizi değişen geleceğe hazırlayacak olan en önemli bileşenlerden biri olduğuna inandığını söyleyen Intel Çin Ülke Müdürü Ian Yang, “Wolong’u kablolardan kurtarmak, sadece yaşadığımız ve çalıştığımız yere en son teknolojileri getirmek değil, aynı zamanda insanların yaşam kalitesini yükseltmek açısından da çok önemli. Amerika’daki Woodstock Okulu’nun çocukları ile Çin’deki ilkokul öğrencilerinin iletişim kurması ise kültürler arası paylaşım açısından mükemmel bir fırsat.” diyor.

Okuyucu Yorumları