Pardus'a Geçenlerin Lisans Derdi Bitiyor

Türk bilgisayar uzmanlarınca geliştirilen "özgür işletim sistemi" Pardus, lisanssız bilgisayar programı kullanan işletmelerin karşı karşıya bulundukları riskleri tamamen ortadan kaldırıyor.

Pardus'a Geçenlerin Lisans Derdi Bitiyor

Çünkü Pardus, özgür bir yazılım ve diğer bilgisayar programları gibi pahalı lisans ücretleri ödeme mecburiyeti bulunmuyor.

TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) bünyesinde çalışan Türk bilgisayar uzmanları tarafından geliştirilen "özgür işletim sistemi" Pardus, 26 Aralık'tan itibaren www.uludag.org.tr adresinden ücretsiz indirilmeye başlandı. Adını, Anadolu parsının Latince isminden alan Pardus'un en önemli özelliği özgür bir yazılım olması ve Genel Kamu Lisansı (GPL) ile dağıtılması. Pardus'un alternatifleri gibi yüksek ücretler karşılığında lisanslanması gerekmiyor. Pardus kullanan işletmelerin çeşitli baskın ve denetimlerden çekinmesine de gerek kalmıyor. Çünkü Pardus kullanıcıları, yasalara aykırı bir fiil içinde bulunmuyor.

Pardus, tam ve düzgün Türkçe desteği yanında, kurulum ve kullanım kolaylığı açısından da önemli yenilikler barındırıyor. Program, "Türkçe Doğal Dil İşleme Kütüphanesi" ve "Yazım Denetimi Eklentisi" Zemberek sayesinde, eksiksiz Türkçe sözlük ve yazım denetimi desteği veriyor.

Pardus, sadece işletim sistemi olarak adlandırılan temel bilgisayar programından ibaret değil. Bir bilgisayarda olması gereken ve iş yaparken kullanılacak pek çok özgür yazılım da Pardus'un içinde yer alıyor. Bunlar arasında "Firefox" İnternet tarayıcısı, "OpenOffice.org" ofis paketi en bilinenleri. OpenOffice.org ofis paketinin benzerleri piyasada 400-500 dolara varan fiyatlarla satılıyor. Pardus'ta ayrıca İnternet araçlarından oyunlara, çokluortam oynatıcılarından kişisel bilgi yöneticilerine kadar bir masaüstü kullanıcısının tüm ihtiyaçlarına cevap verebilecek onlarca ücretsiz program bulunuyor.

Kısacası Pardus, özgür olması, bir bilgisayarda kullanılan her türlü yazılımı olarak sunması, Türkçe desteğini eksiksiz vermesi, kullanım kolaylığı ve bizzat Türk bilgisayar uzmanlarınca Türkiye'de geliştirilmesi nedeniyle benzerlerinden çok farklı bir işletim sistemi olarak öne çıkıyor.

Okuyucu Yorumları