Paris, eski arabaları yasaklıyor!

Fransa'nın başkenti Paris, yollardaki pek çok taşıtın şehre girişini engellemeye hazırlanıyor!

Fransa'dan çok sert karar!

Paris, duman sorununu çözmek için elinden geleni yapıyor. Şehir, taşıtların yarısını yollardan kaldırmaya çalıştı, düzenli araçsız günler belirledi ve ünlü alanları araç trafiğine kapadı. Ancak Paris halen Avrupa'nın en kirli havalarından birine sahip. Şimdi ise daha büyük bir fikir ortaya atılmış durumda: Eski model taşıtları şehirden atmak.

Le Monde tarafından söylenene göre 1 Temmuz tarihi itibariyle 1997 yılından önce kaydolan 4 tekerlekli taşıtlar ve 2000 yılından önce kaydolan motosikletler, hafta içerisinde şehre giremeyecek. Eski arabaların yasakları, geçtiğimiz yıl açıklanan, büyük bir planın parçası olmakta. 2020 yılı itibariyle, şehirde 10 yaşın üzerinde araç bulunmayacak. Şehir, araçların durumunu takip edecek ve altı kategoriye ayıracak. Elektrikli ve hidrojenli araçlar ise "birinci sınıf" araçlar olarak tanımlanıyor.

Her ne kadar bu yaşlı araçlar şehirdeki araçların sadece onda birini oluştursalar da, potansiyel olarak şehrin hava kirliliğinin yarısında rol sahibi. Paris şimdiden kamyonlarda ve daha büyük araçlarda dizeli yasaklamış durumda. Tarihi araçlar ise şu anda bu kuralların dışında tutulmakta ancak bu durumun da değişmesi söz konusu olabilir.

Benzer bir yasak, Mexico City'de işleme koyulmuştu ve bu şehirde de bazı kişiler, özellikle bu araçların genellikle finansal durumu çok da iyi olmayan kişiler tarafından kullanılması sebebiyle tepki göstermişti.

Arabaları en azından parçalı bir şekilde de olsa yasaklamaya çalışan pek çok şehir gibi Paris'in de toplu taşıma seçeneklerini arttırması gerekmekte. Şehrin yakın zamanda duyurduğu planlardan biri de, daha önce başarılı olan bisiklet paylaşımı programını ilerleterek, elektrikli scooter sunmak.

Yaklaşık olarak 1.000 Cityscoot scooter'ı, yaz sonuna kadar Paris'in sokaklarında çalışmaya başlayacak...

Okuyucu Yorumları