Park cezalarına itiraz eden sanal "fedainiz"

Artık hatalı park cezalarına karşı sizi koruyan, sanal ama çok güçlü bir fedainiz var: Karşınızda DoNotPay!

Cezaya karşı "robot avukat"

Londra ve civarında 30'dan fazla park cezasının temyiz süreci ile uğraştıktan sonra 19 yaşındaki Stanford öğrencisi Joshua Browder, ilginç bir yapay zeka hizmetine imza attı; kullanıcılarına park cezalarının temyiz sürecinde yardımcı olmayı hedeflemekte.

Kodlamayı kendi kendine öğrenmiş olan genç, temyiz sürecinin formüllere ne kadar fazla bağlı olduğunu fark ettikten sonra basit bir bot geliştirerek insanlara bu süreç içerisinde yardımcı olmayı hedeflemekteydi. Ailesinin ve arkadaşlarının bu sistemi kullanmasından sonra da sistemi bedavaya kamuya açmaya karar verdi.

DoNotPay şu anda yüzde 64 başarı oranına sahip ve bunun da oldukça yüksek olduğu söylenebilir. Browder, yakın zamandaki bir blog yazısında, sistemi ailesi ve arkadaşları için geliştirdiğini ve "sadece birkaç ay içerisinde 4 milyon doların üzerinde temyize ulaşacağını hiç beklemediğini" söylemekte: "Hükumet beni çok sevmiyor ama park cezasına sahip insan seviyor!"

Her ne kadar hizmet "Dünya'nın ilk bot avukatı" olarak pazarlansa da, insanların yasal davaları teknoloji ile sonuçlandırmayı hedefledikleri ilk sefer bu değil. 2014 yılında yayınlanan Fixed uygulaması da benzer bir söz vermekteydi ancak bir yıl sonrasında şehir yönetimleri tarafından yasaklanmıştı. Hatta San Francisco'da şehrin ulaşım ajansı, o kadar fazla temyiz isteği almaktaydı ki, çalışanlar gelen istekleri azaltmak için faks makinelerini kapamaya kadar gitmişlerdi.

DoNotPay şimdilik sadece New York ve Londra'da çalışmakta ancak Browder bir sonraki adımda bu hizmeti Seattle'a götürmeyi planlamakta. Ayrıca bir de uçuş gecikmesi tazminatı eklemeyi hedefliyor ve göçmenlere yabancı hükumet işlemlerinde yardımcı olmayı istiyor. Browder'in bu ek özellikleri ekleyip eklemeyeceği zaman içerisinde görülecek ama konuşma botlarını çok daha faydalı hale getirdiği rahatlıkla söylenebilir...

Okuyucu Yorumları