Parolanızı değiştirmeniz isteniyorsa...

Facebook gibi büyük sitelerden "parolanızı değiştirin" mail'i alıyorsanız, hemen tuzak sanmayın!

Böyle bir eposta alırsanız...

Facebook veya Netflix'ten parolanızın veri hırsızlığına karıştığına ve onu değiştirmeniz gerektiğine dair bir eposta alırsanız, bu epostada yazanlara hemen şüphe ile yaklaşmayın; bazen gerçek bir uyarı da olabilir.

Olta saldırılarının kurbanı olmamak için uymanız gereken ilk kural, tedbirli olmak ve epostalardaki bağlantılara tıklamamak. Bunun yerine her zaman web sitesini kendiniz açmanız ve parolanızı kendiniz değiştirmeniz öneriliyor. Gerçek bir uyarı mesajında da zaten, size bağlantı sunulmuyor.

Bilgisayar güvenliği uzmanı Brian Krebs, Facebook, Netflix gibi büyük firmaların kullanıcılarının bilgilerinin büyük sızıntılara karışıp karışmadığını kontrol ettiğini söylüyor. Bu kontroller sonucunda örneğin Facebook'ta kullandığınız parolanın bir başka sızıntıya konu olduğu anlaşılırsa, Facebook sizi parolanızı değiştirmeye zorluyor.

LinkedIn, Tumblr ve MySpace'ten çalınan ve satışa sunulan milyonlarca oturum açma bilgisi, bu tür uyarılara ciddiyetle yaklaşmanız gerektiğini gösteriyor.

Krebs'e göre Netflix, bir süredir kullanıcılarına parola sıfırlamaları konusunda epostaları gönderiyor. Firma 2014'te yayınladığı bir araçla sızıntılarda adınızın geçip geçmediğini araştırıyor. Güvende olmak isteyenler için en iyi yol, her web sitesi için ayrı bir parola kullanmaktan ve kullanmadığınız hesapları kapatmaktan geçiyor.

Okuyucu Yorumları