Pasifik Okyanusu'nun ortasında, bir anda ortaya çıkan ada böyle görüntülendi

Bir sualtı volkanının patlaması sonucunda, Pasifik Okyanusu'nda bir anda ortaya çıkan ada şaşırtıyor.

Okyanusun ortasında bir anda ortaya çıkan ada

Her şey 10 Eylül'de Orta Tonga Adaları'nda bulunan bir sualtı yanardağının patlamasıyla başladı ve sadece on bir saat içinde, okyanus suları tarafından soğutulan ve katılaşan lavların sızmasıyla oluşan bir kara kütlesi ortaya çıktı. Sonraki günlerde lav akmaya devam etti ve yeni oluşan ada büyüdü. 16 Eylül'de ada 170 metre çapına, ardından iki gün içinde de 182 metreye büyüdü.

20 Êylül'de artık ada 24.000 metrekare büyüklüğüne, yüksekliği ise 10 metreye ulaşmıştı.

Yeni adanın oluşumu, 14 Eylül'de Landsat 9 uydusu tarafından çekilen görüntülerle yakalandı. Bu doğal renkli görüntüde, volkandan uzaklaşan geniş bir buhar ve kül bulutu görüyoruz. Buna ek olarak volkanik kaya ve kükürt içeren aşırı ısıtılmış ve asidik deniz suyunun mevcudiyetinin yarattığı kara kütlesinin etrafına yayılan sular da görülüyor.

Yeni ada Hunga Tonga-Hunga Haapai'nin kuzeydoğusunda ve Moungaone'nin kuzeybatısında bulunuyor. Pasifik'in bu kısmı, üç tektonik plakanın yavaşça birbirine çarptığı yerde yer alıyor ve Tonga-Kermadec dalma bölgesine ev sahipliği yapıyor.

Ne yazık ki bu yeni ada pek fazla yaşamayacak gibi görünüyor. Dalgalar ve akıntılar nedeniyle meydana gelen erozyon, volkanik kayalıkları hızla aşındıracak ve ada hızla ortadan kaybolacak.