Her PC'de bulunması gereken temel araçlar

CHIP Online, her bilgisayarda bulunması gereken temel araçları bir araya getirdi.

Bu araçlar her PC'ye lazım

Yeni bir bilgisayar satın aldınız veya uzun süredir kullanıyorsunuz. İsterseniz donanımlarınız en son teknoloji desteğine sahip olsun, bir avuç dolusu para harcamış olun, bunların hiçbiri belli başlı yazılımlar bilgisayarınıza kurulmadan bir işe yaramaz.

Her bilgisayarda olması gereken, kullanıcıların pek çok ihtiyacına cevap veren sayısız yazılım var. Browser'dan (tarayıcı) müzik player'a, video player'dan resim görüntülemeye, resim işlemeden anti-virüs araçlarına kadar birçok kulvarda uygulamalar bulunuyor.

Siz de kendi bilgisayarınız için gerekli uygulamaları yükleyerek bilgisayarınızdan sonuna kadar faydalanabilirsiniz. Üstelik bu araçların birçoğunu da ücretsiz olarak edinebiliyorsunuz.

CHIP Online, bu yazımızda bir bilgisayarda kurulması ve bulunması gerekli olan yazılımları bir araya getirdi.

Mozilla Firefox & OpenOffice

Mozilla Firefox & OpenOffice

Mozilla Firefox

Açık kaynak kodlu olan Firefox, ilk yayınlandığı günden bu yana çok yol kat etti. Öyle ki, Firefox yüzünden Microsoft'un Internet Explorer'ı bile ciddi şekilde kullanıcı kaybına uğramaya başladı. Hatta geçtiğimiz günlerde Mozilla Firefox 3'ün yayınlanmasıyla beraber söz konusu browser, çok kısa bir sürede dünya genelinde milyonlarca kez indirildi.

Firefox'un başarısının arkasında elbette birçok faktör var, ancak özellikle Firefox'un mevcut eklentileri, Firefox'u tamamiyle değiştirerek yeni bir görünüme ve sayısız özelliğe kavuşturabiliyor.

Mozilla Firefox 3'ü indirmek için tıklayın.

OpenOffice

Microsoft Office Word, Excel, Power Point ve Access gibi yazılımlar varken Open Office belki göz ardı edilebilir. Ancak Microsoft'un Ofis uygulamalarının ücreti düşünüldüğünde, kullanıcılardan hiç ücret talep etmeyen Open Office, bir alternatif olmayı başarıyor. Açık kaynak kodlu olan Open Office'de, Word, Excel gibi popüler olan uygulamalara ücret ödemeksizin ulaşabilirsiniz.

OpenOffice'i indirmek için tıklayın.

ZoneAlarm & Antivir

ZoneAlarm & Antivir

ZoneAlarm

ZoneAlarm, bilgisayarınızın güvenliğini sağlamakla yükümlü başarılı bir güvenlik duvarı yazılımıdır. Her bilgisayarda bir ateş duvarının mutlak suretle olması gerekir. Windows'un kendi ateş duvarı kesinlikle güvenlik için yeterli değildir. Alanında gayet başarılı olan ZoneAlarm'ın ücretsiz sürümü temel güvenlik ihtiyacınıza cevap verebilecek niteliktedir.

ZoneAlarm'ı indirmek için tıklayın.

AntiVir

Bilgisayarınızı kurduktan sonra ya da internete henüz bağlanmaya başladığınızda mutlaka bir anti-virüs yazılımı edinmeniz gerekir. Piyasada birçok anti-virüs uygulaması bulunurken, AntiVir'i ücret ödemeden kullanabilirsiniz.

AntiVir'i indirmek için tıklayın.

FlashGet & Windows Live Messenger

FlashGet & Windows Live Messenger

Flashget

Flashget, internetten indirilen dosyaların çok daha kısa sürede sistemlere depolanmasını sağlayan araçlardan biridir. Alanında gayet başarılı olan Flashget ile aynı anda birden fazla dosya indirebilir, dosya indirme hızını katlayabilirsiniz. Flashget de bir ücret talep etmemektedir.

Flashget'i indirmek için tıklayın.

Windows Live Messenger

Bilgisayarınızda bulunması gereken bir diğer önemli yazılım da Microsoft'un servisi Windows Live Messenger uygulamasıdır. Bugün dünya genelinde milyonlarca kullanıcı, internette Windows Live Messenger ile iletişimde bulunuyorlar. Arkadaşlarınızla ve sevdiklerinizle iletişimde kalmak için Windows Live Messenger veya benzeri uygulamaları kullanabilirsiniz. Windows Live Messenger, herhangi bir ücrete tabi değildir.

Windows Live Messenger'ı indirmek için tıklayın.

Irfanview & Winamp & Adobe Acrobat Reader

Irfanview & Winamp & Adobe Acrobat Reader

Irfanview

Resim görüntüleme yazılımları bir bilgisayarın olmazsa olmaz yazılımlarının başında gelmektedir. Resimlerinizi görüntülemek, üzerlerinde basitçe değişiklikler yapabilmek için bu gibi araçlar kullanıcılar için yeterlidir. Irfanview'ın ACD See gibi başarılı resim görüntüleme yazılımlarından en önemli farkı şüphesiz ücretsiz olması.

Irfanview'ı indirmek için tıklayın.

Winamp

MP3 ve benzeri müzik formatlarını çalmanıza yarayan Winamp, sunduğu geniş opsiyonlarla kullanıcıların ilk tercihi olmayı halen sürdürmektedir. Video player olarak da kullanılabilen Winamp'a internet üzerinden ücretsiz olarak ulaşmanız mümkün.

Winamp'ı indirmek için tıklayın.

Adobe Acrobat Reader

Günümüzde yaygın olarak kullanılan PDF dosyalarını okuyabilmeniz için Adobe Acrobat Reader uygulamasının sisteminizde kurulu olması gerekiyor.

Adobe Acrobat Reader'i indirmek için tıklayın.

Adobe Flash Player & Nero

Adobe Flash Player & Nero

Adobe Flash Player

Bilgisayarınızda flash uygulamalarının sorunsuz olarak çalışabilmesi için Adobe Flash Player'ın mutlaka sistemde kurulu olması gerekir.

Adobe Flash Player'ı indirmek için tıklayın.

Nero

Dosyaları CD/DVD ve yeni medya Blu-ray'e yazma konusunda dünya çapında haklı bir üne sahip olan Nero ile bu medyalara verilerinizi güvenle yedekleyebilirsiniz. Türkçe dil desteğine de sahip olan Nero, alınan yeni yazıcılarla birlikte genelde ücretsiz olarak gelmektedir. Bunun dışında Nero ücrete tabidir.

Nero'yu indirmek için tıklayın.

WinRar & Spybot Search&Destroy

WinRar & Spybot Search&Destroy

WinRar

Dosya sıkıştırma, bir kullanıcının sıkça başvuracağı işlemlerden birisidir. Bir zamanların dosya sıkıştırma konusunda rakip tanımayan aracı WinZip'in yerine ücretsiz olarak kendini kullandırabilen WinRar öne çıkmıştır. WinRar ile dosyalarınızı olabildiğince sıkıştırabilir, şifreleyebilir ve bölümler haline getirebilirsiniz.

WinRar'ı indirmek için tıklayın.

Spybot Search & Destroy

Virüs tehditleri bir yana, günümüzde Spyware tehlikesi de had safhaya ulaşmış durumda. Spybot Search / Destroy uygulaması, Türkçe arabirime sahip olmasının yanında spyware'leri sistemden kolayca silebilir. Söz konusu araç, internetten ücretsiz olarak indirilebiliyor.

Spybot Search & Destroy'u indirmek için tıklayın.

Registry Mechanic & LimeWire

Registry Mechanic & LimeWire

Registry Mechanic

Registry Mechanic, Windows kayıt defterinizi opitimize etmenize olanak tanıyan başarılı bir araç. Tek bir tıklamayla registry'nizi temizleyebilir ya da onarabilirsiniz. Windows'da yaşanan hata mesajlarının büyük bir bölümü registry'den kaynaklanmakla birlikte Registry Mechanic gibi araçların önemi de böylelikle daha iyi anlaşılabilir.

Regisrty Mechanic'i indirmek için tıklayın.

LimeWire

Başarılı bir dosya paylaşım programı olan LimeWire ile aranılan hemen her şeyi internet üzerinden bulabilmeniz mümkün.

LimeWire'yi indirmek için tıklayın.

TVC & VLC

TVC & VLC

Total Video Converter

Bu uygulama ile pek çok video formatındaki dosyayı birbirine çevirebilmeniz mümkün.

Total Video Converter'ı indirmek için tıklayın.

VLC Media Player

Hemen her formattaki dosyayı çalabilmesiyle rakiplerinin arasından sıyrılmayı başaran VLC Media Player, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, DivX, mp3, ogg ve bunun gibi pek çok formatı sorunsuz olarak çalıştırabiliyor. Ayrıca VLC Media Player, Linux, Windows ve Mac OS X işletim sistemleri altında da çalışabiliyor.

VLC Media Player'ı indirmek için tıklayın.

SnagIt & QuickTime & Paint Shop Pro

SnagIt & QuickTime & Paint Shop Pro

SnagIt

SnagIt, ekrandan resim yakalamanıza imkan veren bir uygulama. Ancak Windows Paint'ten elbette çok daha fazla ve geniş opisyonları içerisinde barındırıyor. Çektiğiniz resmin birebir ölçüsünü ayarlayabildiğiniz gibi, resim formatlarını da birbirine çevirebiliyorsunuz.

SnagIt'i indirmek için tıklayın.

QuickTime

Mov ve 3gp gibi dosya uzantılarını çalabilen QuickTime, her sistemde bulunması gereken yazılımların arasında yer alıyor.

QuickTime'ı indirmek için tıklayın.

Paint Shop Pro

Resim görüntüleme size yeterli gelmiyorsa ve profosyonel olarak resimler üzerinde değişiklik yapmak, ya da kendi resimlerinizi ortaya çıkarmak istiyorsanız Paint Shop Pro bu konuda size yardımcı olacaktır. Orta seviye kullanıcıların tercih edebileceği Paint Shop Pro'nun yanında çok daha fazla uzmanlık gerektiren ve alanında bir numara olan Photoshop da tercih edilebilir.

Paint Shop Pro'yu indirmek için tıklayın.

Okuyucu Yorumları